Situația salinei Praid, din județul Harghita, a fost discutată luni, 30 iunie și în prima ședință din mandatul noului președinte al României, Nicușor Dan.
În ședință au fost prezentate și cele două scenarii pentru viitorul salinei, propuse inclusiv de experți internaționali: recondiționarea minelor turistică și de exploatare, complet inundate, sau amenajarea unora noi.
Salina Praid, una din principalele puncte de atracție ale zonei secuiești din țară, folosită și pentru exploatarea sării și în scop turistic, a fost închisă pe 5 mai 2025 din cauza unor infiltrații din pârâul Corund, care traverează mine mai vechi ale salinei.
În ciuda unor intervenții provizorii, ploile abundente de la finalul lunii mai au provocat creșterea debitului Corundului și inundarea întregii saline, inclusiv a minei de exploatare și a celei turistice.
Administrația Prezidențială a făcut precizări generale pe temă, precizând că salina „nu este doar un obiectiv economic, ci și unul cu impact social și turistic semnificativ.” „Menținerea funcționării sale în condiții de siguranță este esențială pentru protejarea angajaților, a comunității locale și a resurselor naturale”, a mai transmis instituția.
Ministrul Economiei, Radu Miruță, prezent la ședință, a fost mai explicit. A spus că au fost analizate „incidentele recente (cele legate de intervențiile constructorului la pragurile de liniștire și creșterea salinității, n.r.), riscurile pentru siguranța angajaților și a vizitatorilor, vulnerabilitățile instalațiilor și problemele de mediu.”
„Am pus pe masa CSAT datele pe care le-am adunat ca ministru in ultimele zile, dar si ceea ce am văzut cu ochii mei, la fața locului. Da, cine a greșit va plăti, dar facem acești pași așezat, după lege”, a adăugat noul ministru al Mediului, pe Facebook, după ședința CSAT.
De precizat că la Praid a fost declanșată încă de la început de iunie o anchetă a Corpului de Control al premierului, dar concluziile nu au fost încă prezentate.
Ministrul Radu Miruță a vorbit și el despre cele două scenarii luate în calcul pentru viitorul salinei. „Decizia finala va fi luată dupa un raport tehnico-economic care este în lucru” , a adăugat el.
„Salina Praid nu este doar un loc cu sare, ci este un punct-cheie pentru locurile de muncă, sănătatea comunității locale și un simbol al valorificării responsabile a resurselor noastre naturale”, a conchis Radu Miruță.
Termenul de 1 iulie, pentru devierea provizorie a Corundului, depășit
Astăzi, pe 1 iulie 2025, trebuiau finalizate lucrările de deviere provizorie a pârâului Corund, pentru care Salrom a contractat în regim de urgență un constructor, care a preluat șantierul în 4 iunie.
Doar că lucrările nu sunt gata, după cum au constatat recent, la fața locului, noul ministru al Economiei, Radu Miruță (USR) și noua ministră a Mediului, Diana Buzoianu (USR).
„Nu se vor termina nici lucrările urgente până la termenul asumat de 1 iulie. Și nu doar din cauze imprevizibile”, a spus noul ministru al Mediului, Radu Miruță, în 29 iunie. A adăugat că situația care i-a fost prezentată, la preluarea mandatului de ministru a fost cosmetizată.
La rândul său, Diana Buzoianu a menționat că deși se aștepta să găsească pe șantier un furnicar de muncitori, zona părea „aproape părăsită”.
Luni, 30 iunie, Comitetul Județean pentru Stiuații de Urgență (CJSU) Harghita, care emite zilnic comunicări pe temă, în urma ședințelor operative, a confirmat că lucrările nu vor fi gata la 1 iulie. A oferit și o nouă estimare cu privire la acestea.
„În urma analizei stadiului lucrărilor, coroborat cu graficul de execuție, ținând cont de toate elementele și etapele de lucru, se prognozează o întârziere de cel puțin zece zile pentru finalizarea lucrărilor asumate, față de termenul inițial (1 iulie 2025, n.r.)”, a transmis CJSU Harghita, coordonat de prefectul de prefectul Sandor Petres.
Comitetul a transmis că se lucrează atât la drumul tehnologic, cât și la malul de pământ din amonte de priza de captare a pârâului, la priza de apă în sine. Se lucrează și la structurile care susțin și ancorează tuburile prin care va fi deviată apa Corundului.
Până luni, 30 iunie, au fost montați 338 de metri liniari de țevi corugate (cu diametrul de 2 metri), din cei aproximativ 500 de metri liniari, după cum anunțaseră anterior autoritățile. Se lucrează încă la sudarea de țevi corugate, toată materia primă fiind livrată.
Europa Liberă a adresat mai multe întrebări companiei Salrom, administratorul salinei, cu privire la motivele pentru care lucrările sunt întârziate. Reprezentanții societății de stat ne-au precizat că urmează să ofere răspunsurile cerute. Le vom publica în momentul în care ne vor fi transmise.
Cine face lucrările la Praid
De precizat că nici Salrom, nici Ministerul Economiei, nu au menționat public numele constructorului care realizează lucrările din prezent din zona de deasupra salinei.
Directorul Dan Dobrea a precizat pentru Europa Liberă, la Praid, la începutul lunii iunie, că este vorba de un alt constructor decât cel desemnat printr-o licitație de aproape 1,9 milioane de euro pentru un proiect pe care Salrom îl avea în pregătire pentru înlăturarea pericolului infiltrațiilor pe termen lung.
Contractul respectiv fusese câștigat de o asociere formată din două firme de tip SRL, ING Service și Total Proiect, și a fost semnat abia după apariția primelor infiltrații din mai 2025.
Lucrările de deviere a Corundului, din prezent, sunt realizate însă de o altă firmă, tot de tip SRL. Este vorba de Partener Industrial Construct, valoarea contractului fiind de aproximativ 30 de milioane de lei, după cum a menționat directorul Dan Dobrea pentru Libertatea.
Firma a fost înființată în 2023 și are ca obiect de activitate construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, potrivit publicației. Contractul a fost acordat de această dată direct, în condiții de urgență, pe fondul stării de alertă declarate la nivel local.
Firma este aceeași care a făcut lucrări de remediere a unei gropi gigantice apărute la Slănic Prahova (unde Salrom administrează de asemenea o salină), după cum a detaliat Libertatea într-un alt articol. Dan Dobrea precizase pentru Europa Liberă că firma contractată de urgență a efectuat lucrări „similare” și la Slănic Prahova.
Europa Liberă a solicitat Ministerului Economiei, încă din 5 iunie, documentul prin care este predat amplasamentul șantierului către constructor, însă nici până acum nu am primit un răspuns.
Fostul ministru al Economiei, la mijloc de iunie: Lucrările trebuie să fie gata la 1 iulie, fără scuze, fără întârzieri
Fostul ministru al Economiei, Bogdan Ivan, a menționat în mai multe rânduri că lucrările de deviere a pârâului Corund trebuie finalizate până în 1 iulie, așa cum a anunțat constructorul contractat de Salrom.
„Lucrările de la Praid continuă, dar presiunea rămâne clară: totul trebuie finalizat până la 1 iulie. Nu există loc pentru întârzieri sau scuze”, a transmis Bogdan Ivan pe 16 iunie.
El menționa că a cerut transmiterea progresului constant al lucrărilor: „Dacă constructorul nu respectă graficul de lucrări pentru 48 de ore, am cerut conducerii Salrom să rezilieze contractul și să înlocuiască compania cu una care poate livra la timp”, mai declara el atunci.
Principalele lucrări efectuare de constructor presupun devierea pârâului Corund printr-un bypass din țevi corugate cu diametrul de 2 metri, care pot prelua un debit de până la 24 de metri cubi pe secundă.
În prima parte a lunii iunie, experții internaționali au propus și o intervenție suplimentară: izolarea pârâului, printr-un pat betonat.
„Implementăm o soluție duală: izolare printr-un nou pat betonat al râului și un sistem dublu de conducte pentru preluarea cursului”, a explicat Bogdan Ivan, în 10 iunie.
Experții internaționali au propus și o soluție pe termen și mai scurt, astfel că în 7-8 iunie au fost menajate două mini-baraje / praguri de liniștire, pentru a împiedica salinizarea în exces a apei.
În 11 iunie, salinitatea apei a crescut însă alarmant, după ce constructorul ar fi intervenit la unul din cele două praguri de liniștire, pentru a-și asigura accesul în zona unde efectuează lucrările principale, după cum a scris Europa Liberă.
Reprezentanții Salrom, dar și prefectul Sandor Petres, au spus că au existat și alți factori care au crescut salinitatea, în primul rând prăbușirea unei suprafețe mai mari din plafonul vechilor mine.
Peste 40.000 de oameni din Târnăveni și alte trei comune din județul Mureș au rămas fără apă potabilă și menajeră timp de mai multe zile, după ce salinitatea Târnavei Mici, în care se varsă Corundul a crescut alarmant.
Vicepremierul Tanczos Barna, fostul ministru al Finanțelor, a cerut atunci demiterea directorilor Salrom și al Apelor Române, acuzând și disensiunile dintre conducerile celor două companii.
Între timp, a fost reluată livrarea apei menajere în rețea, dar apa potabilă este livrată în continuare cu spriijinul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență și al unor companii private.
În paralel, au fost găsiți și pești morți pe cursul râului. De asemenea, unda de salinitate s-a propagat pe râul Mureș (în care se varsă Târnava) până la granița cu Ungaria, din județul Arad.
În prezent, Apele Române și autoritățile de mediu caută soluții pentru desalinizarea constantă a apei în stațiile de tratare din aval de Praid.
La Praid, experții au propus și soluții pe termen lung: devierea pârâului Corund, pe vechea albică, istorică a sa (pentru care autoritățile spun că încearcă să identifice fonduri) și realizarea unor acumulări temporare în amonte.
Administrației Apelor Române i-a fost alocată suma de 3,1 milioane de lei pentru studiile de fezabilitate premergătoare lucrărilor necesare.
Guvernul a aprobat și o schemă de ajutoare de 60 de milioane de euro (300 de milioane de lei) pentru companiile afectate direct și indirect de închiderea salinei Praid.
Pe 20 iunie, fostul ministru Bogdan Ivan a anunțat că a fost lansat un prim apel, de 20 de milioane de euro, pentru sprijinirea antreprenorilor din domeniul ospitalității, din Praid. Aceștia pot depune cererile de finanțare până în 31 iulie, la sediul Centrului pentru IMM-uri din Târgu-Mureș.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.