Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a dat partidelor și candidaților independenți amenzi de 1,66 milioane de lei și a confiscat de la aceștia peste 19,5 milioane de lei, deoarece nu au respectat legislația electorală la scrutinele din 2024 și 2025, arată analiza Expert Forum.
Cum s-au împărțit amenzile
Din valoarea totală a amenzilor, 530.000 de lei provin din controale legate de alegerile prezidențiale, 420.000 din cele legate de alegerile locale, iar 270.000 de lei reprezintă amenzi pentru alegerile parlamentare, conform analizei.
Expert Forum menționează că AEP a dat amenzi în valoare 365.000 de lei în baza sesizărilor primite, însă „în acest caz nu știm exact de ce tip de proces sunt legate”.
Cele mai multe amenzi au fost de 10.000 și 15.000 de lei – 20 de amenzi, respectiv 35.
Partidele politice au primit amenzi totale de 775.000 de lei.
Ies în evidență cele acordate pentru Călin Georgescu – 200.000 lei – ca urmare a mai multor nereguli de la alegerile prezidențiale, și pentru Partidul Oamenilor Tineri (P0T) – 100.000 de lei – amenzi venite în urma mai multor sesizări.
Cea mai mare amendă: Călin Georgescu. De ce?
- 50.000 de lei – cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să provină numai din contribuții ale candidaților sau ale formațiunilor politice;
- 25.000 de lei – competitorii electorali au obligația de a imprima pe materialele electorale numele candidatului, operatorul economic, CMF și tiraj, dacă este cazul;
- 25.000 de lei – în termen de 30 de zile de la data încheierii campaniei electorale, competitorii electorali au obligația de a transmite la AEP o declarație cuprinzând informații privind descrierea materialelor de propagandă electorală online, producția, perioada și spațiul de difuzare a acestora;
- 50.000 de lei – în 15 zile de la data desfășurării alegerilor, mandatarii financiari coordonatori sunt obligați să depună la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale și cuantumul datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei;
- 50.000 de lei – partidele politice și candidații independenți au obligația de a prezenta în termen de 15 zile la AEP documentele solicitate.
Fostul candidat independent prorus a primit și câteva avertismente pentru:
- încasarea contribuțiilor electorale și plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate în prealabil AEP;
- contribuțiile pentru campania electorală se depun sau se virează în conturile bancare notificate numai de către candidați, partide politice sau de către mandatarii financiari ai acestora;
- contribuțiile pentru campania electorală pot fi depuse în conturile bancare notificate AEP numai până la data încheierii campaniei electorale.
POT și șefa partidului, amendați
POT a primit o amendă de 100.000 de lei, care a fost contestată în instanță de partid.
Amenda a fost primită pentru folosirea veniturilor provenite din subvenții de la bugetul de stat pentru alte destinații decât cele prevăzute, dar și pentru că nu a prezentat AEP informațiile solicitate în termen de 15 zile.
Hotnews a scris în aprilie că aproximativ 28.000 de lei au fost dați de Partidul Oamenilor Tineri pe mese de protocol și curse de ride-sharing.
De asemenea, președinta POT, Anamaria Gavrilă, a fost amendată cu suma totală de 35.000 de lei.
Amenzile primite de celelalte partideși independenții
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a primit amenzi totale de 130.000 lei pentru nereguli la toate cele patru tipuri de alegeri, la care se adaugă o amendă de 15.000 de lei dintr-o sesizare. Partidul a contestat doar sancțiunile pentru alegerile europarlamentare.
Dintre principalii competitori, următorul este USR, cu amenzi de 65.000 de lei: 45.000 pentru locale și o sesizare de 20.000 de lei.
PNL a primit amenzi în valoare de 45.000 de lei: pentru parlamentare – 20.000, locale – 15.000 și europarlamentare – 10.000.
Nicușor Dan a fost amendat cu 40.000 de lei, fiind vorba de două amenzi care nu au fost contestate în instanță.
Prima sesizare a fost cu privire la încălcarea articolului care stabilește ce materiale electorale pot fi folosite în campanie. Cea de-a doua se leagă de încălcarea legislației privind marcarea publicității politice, respectiv finanțarea campaniei electorale de către o entitate care nu are acest drept.
PSD a fost amendat cu suma totală de 30.000 de lei – câte 15.000 de lei amenzi pentru locale și parlamentare, pentru încălcarea mai multor articole.
În plus, AEP a aplicat și 639 de avertismente. Cele mai multe amenzi de 10.000 de lei au fost aplicate pentru prezidențiale, adică 15 dintre cele 20.
AUR – cea mai mare sumă confiscată
În total, AEP a confiscat suma de 19.503.170,44 de lei de la partide și candidații independenți.
Din această sumă, 16 milioane au legătură cu alegerile europarlamentare și 2,6 milioane de lei cu alegerile locale.
Autoritatea Electorală Permanentă a confiscat cele mai mari sume de la:
- AUR – 13,6 milioane de lei;
- PNL – 2,7 milioane de lei;
- Forța Dreptei (FD) – 1,1 milioane lei;
- USR – 485.000 lei.
483.000 de lei au fost confiscați ca urmare a unor sesizări, iar Expert Forum precizează că nu a putut identifica tipul de alegeri. Însă, o bună parte a acestei sume (455.000 de lei) a fost confiscată de la S.O.S. România.
În cazul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Expert Forum amintește că unii candidați aflați pe locuri neeligibile au contribuit cu sume mari la finanțarea campaniei pentru europarlamentare.
De exemplu, opt candidați aflați pe locuri neeligibile au luat împrumuturi de peste 1,5 milioane de lei fiecare, deși veniturile anuale ale acestora conform declarației de avere se plasează între 0,1 și 10% din valoarea împrumutului.
„Se ridică semne de întrebare legitime cu privire la interesul acestora de a finanța o campanie care cel mai probabil nu le va aduce un mandat de europarlamentar în urma alegerilor și se nasc suspiciuni privind posibila finanțare indirectă a campaniei de către terți sau finanțarea campaniei de către un număr mic de persoane interesate care folosesc candidații ca intermediari”, explică think tank-ul.
„Aceștia nu mai trebuie să depună declarații de avere dacă nu sunt aleși în funcții publice și astfel nu vom afla care este sursa împrumuturilor. De asemenea, aceștia își recuperează contribuțiile dacă partidul obține mai mult de 3% din voturi. Acest tip de comportament reduce transparența procesului”, mai spune Expert Forum.
Hotnews a relatat în octombrie anul trecut că mai mulți candidați de la AUR ar fi primit împrumuturi peste limita admisă de la Maricel Păcuraru, proprietarul televiziunii Realitatea TV.
În cazul Partidului Național Liberal, organizația non-guvernamentală spune că 2,53 milioane dintre cele 2,7 milioane de lei confiscate au legătură cu același mecanism folosit de AUR.
Astfel, AEP arată că „sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe țară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv”.
De asemenea, în cazul PSD, AEP a confiscat suma de 325.000 de lei pentru locale și 4.279 lei pentru parlamentare. Sancțiunile nu au fost contestate în instanță.
De la USR au fost confiscați 20.000 de lei pentru că ar fi cheltuit bani proveniți din subvenții de la bugetul de stat pentru a acoperi costuri nepermise de subvenții.
Ca soluție pentru a crește transparența finanţării campaniei electorale, ONG-ul propune ca autoritățile să introducă cerințe prin care identitatea donatorilor sau persoanelor care împrumută candidații pentru campaniile electorale peste o anumită limită să fie publică, o procedură similară finanțării partidelor politice.
Think thank-ul Expert Forum spune că a realizat analiza în baza a 717 rapoarte furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, fiind identificate 688 de persoane sau entități distincte.
Analiza include rapoarte cu privire la cele patru rânduri de alegeri care au avut loc în România în 2024 și 2025: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale (atât cele anulate, cât și cele reluate).
Datele nu includ și controalele de fond, care nu s-au realizat anul trecut. Statisticile se bazează pe date obținute pe baza Legii 544/2001 de la AEP pe 2 iulie.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.