Linkuri accesibilitate

Iranul, dispus la continuarea negocierilor cu diplomații europeni, privind programul său nuclear


Delegația europeană părăsește Consulatul Iranului după discuțiile nucleare, la Istanbul, Turcia, pe 25 iulie.
Delegația europeană părăsește Consulatul Iranului după discuțiile nucleare, la Istanbul, Turcia, pe 25 iulie.

Iranul afirmă că a convenit cu diplomații europeni să continue discuțiile privind programul său nuclear, după convorbiri „serioase, sincere și detaliate” — primele de la bombardamentele asupra siturilor nucleare și militare iraniene efectuate de Israel și Statele Unite — în cadrul unei întâlniri desfășurate la Istanbul.

La discuțiile din 25 iulie, care au durat aproximativ patru ore, au participat viceministrul iranian de Externe, Kazem Gharibabadi, omologi din Marea Britanie, Franța și Germania (așa-numitul grup E3) și reprezentanți ai Uniunii Europene.

Gharibabadi a scris pe platforma X la finalul întâlnirii că iranienii i-au criticat „în mod serios” pe europeni pentru poziția lor în conflictul de 12 zile cu Israelul, de luna trecută.

„Ambele părți au venit la întâlnire cu propuneri concrete și au fost analizate toate aspectele. S-a convenit ca aceste consultări să continue”, a scris Gharibabadi.

Oficialul iranian a adăugat că europenii au fost informați cu privire la „pozițiile de principiu” ale țării sale, inclusiv cele referitoare la amenințarea grupului E3 de a reintroduce sancțiunile ONU împotriva Iranului.

Țările E3 au avertizat că, dacă nu se va ajunge la un acord nuclear cu Iranul până la sfârșitul lunii august, vor activa mecanismul de „snapback” din acordul nuclear din 2015 — ceea ce ar duce la reimpunerea automată a tuturor sancțiunilor ONU.

În temeiul acordului cunoscut drept Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), restricțiile ONU de lungă durată privind vânzările de arme, activitățile bancare și tehnologia nucleară au fost ridicate în urmă cu zece ani.

Guvernele europene mai au încă opțiunea de a declanșa mecanismul de „snapback” înainte de termenul-limită din 15 octombrie — o măsură care ar reinstaura sancțiunile și le-ar oferi un instrument limitat, dar semnificativ, de presiune în negocierile aflate în curs.

Mecanismul de „snapback” din programul nuclear iranian este o prevedere inclusă în Acordul Nuclear din 2015 (denumit și JCPOA - Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune), care permite reimpunerea automată și rapidă a sancțiunilor internaționale împotriva Iranului în cazul în care acesta încalcă termenii acordului.

Delegații europeni prezenți la întâlnirea din 25 iulie nu au comentat deocamdată cu privire la discuțiile cu partea iraniană.

O sursă europeană a declarat săptămâna trecută pentru RFE/RL că E3 a oferit posibilitatea extinderii termenului o singură dată și doar în cazul în care se înregistrează progrese semnificative în negocierile dintre Teheran și Washington.

Iranul ar trebui, de asemenea, să reconsidere decizia de a suspenda cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) — o măsură luată în urma atacurilor americane și israeliene asupra instalațiilor sale nucleare luna trecută.

Iranul și Statele Unite aveau programate discuții pe 15 iunie, însă întâlnirea a fost anulată din cauza conflictului cu Israelul. Cele două părți nu au convenit până acum o nouă dată. Iranul susține că nu poate avea încredere în Washington, iar Casa Albă pune sub semnul întrebării utilitatea unor negocieri suplimentare, având în vedere pagubele provocate siturilor nucleare iraniene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG