Linkuri accesibilitate

ANAF: Peste 5,8 miliarde de lei colectați în 2023 și 2024 de la angajatori care nu au angajat persoane cu dizabilități


Aproximativ 300.000 posturi care ar fi putut fi ocupate de persoane cu dizabilități nu au fost alocate acestora în perioada anii 2023 și 2024.
Aproximativ 300.000 posturi care ar fi putut fi ocupate de persoane cu dizabilități nu au fost alocate acestora în perioada anii 2023 și 2024.

Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis, la solicitarea Europei Libere, că în anii 2023 – 31 decembrie 2024, autoritățile fiscale au colectat de la persoanele juridice contribuții în valoare de peste 5,8 miliarde de lei pentru neîncadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.

Conform datelor legate de execuția bugetului de stat, trimise de ANAF, în 2023 s-au colectat aproximativ 2,78 miliarde lei iar în 2024, suma a crescut la peste 3,1 miliarde lei.

Aceste sume provin din contribuția specială pe care firmele o datorează atunci când nu respectă obligația de angajare a persoanelor cu dizabilități.

În plus, în urma controalelor fiscale efectuate în această perioadă, organele de inspecție fiscală au identificat nereguli în declarații care au dus la obligații fiscale suplimentare de aproape 70 de milioane de lei.

Potrivit legii, indiferent dacă sunt din sectorul public sau privat, angajatorii care au minimum 50 de angajați, au următoarele obligații:

  • Să angajeze persoane cu dizabilități în proporție de minimum 4% din totalul angajaților.
  • Dacă nu angajează persoane cu dizabilități, trebuie să plătească lunar o contribuție echivalentă cu 50% din salariul de bază minim brut pe țară, înmulțit cu numărul de locuri neocupate din cota de 4%.

Această sumă este direcționată către bugetul de stat sub denumirea de „vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap neîncadrate”.

Cum se calculează numărul de angajați

Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), numărul de angajați se calculează ca media aritmetică a efectivelor zilnice de salariați din luna respectivă, inclusiv în zilele nelucrătoare.

Nu se includ în calcul salariații aflați în concediu fără plată, în grevă, detașați în străinătate sau cu contractul suspendat. Salariații cu normă parțială sunt incluși proporțional cu timpul lucrat. De exemplu, doi salariați cu normă de 4 ore echivalează cu o normă întreagă.

Sumele plătite de companii în anii în 2023 și 2024, potrivit ANAF și calculelor Europa Liberă, arată că aproximativ 300.000 de locuri de muncă cu normă întreagă nu au fost oferite persoanelor cu dizabilități în cei doi ani la care se referă datele.

Dincolo de obligația fiscală, legea urmărește însă și un obiectiv social: integrarea profesională a persoanelor cu dizabilități. Principiul este acela că angajatorii care aleg să respecte această obligație prin angajare, nu doar că economisesc sume importante, dar contribuie activ la o societate mai incluzivă.

Reprezentanții organizațiilor de protecție a drepturilor persoanelor cu dizabilități atrag atenția că unii angajatori evită angajarea persoanelor cu diazbilități și din cauza unor prevederi legale neclare.

Nu există o procedură privind orele pe care le pot lucra persoanele cu dizabilități, în funcție de capacitatea de muncă evaluată de specialiștii Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

„Nu știm exact câte ore pot munci persoanele încadrate în gradele unu, doi și trei (de handicap, n.red.). Există niște procente în lege, dar noi nu știm cum să le transpunem și nici angajatorii. Angajatorii ne întreabă pe noi”, a explicat pentru Europa Liberă președinta Consiliului Național al Dizabilității din România, Daniela Tontsch.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG