Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron: Franța va recunoaște statul palestinian. Eșec în negocierile de armistițiu între Israel și Hamas


Președintele francez Macron se întâlnește cu președintele palestinian Abbas, la Ramallah. Fotografie de arhivă. Octombrie 2023.
Președintele francez Macron se întâlnește cu președintele palestinian Abbas, la Ramallah. Fotografie de arhivă. Octombrie 2023.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi că Franța va recunoaște oficial statul palestinian la Adunarea Generală a ONU din septembrie, devenind astfel prima națiune din G7 care face acest pas. Anunțul a fost criticat de Israel și SUA, dar lăudat de țări europene și din Orientul Mijlociu.

Într-o postare pe platforma X, Emmanuel Macron spus că „am decis că Franța va recunoaște Statul Palestina. Prioritatea urgentă astăzi este încetarea războiului din Gaza și salvarea populației civile.”

Președintele Franței a cerut un „armistițiu imediat, eliberarea tuturor ostaticilor și un ajutor umanitar masiv pentru populația din Gaza”, și a spus că e nevoie de demilitarizarea Hamas și de reconstrucția Fâșiei Gaza pentru a asigura securitatea regiunii.

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu a condamnat anunțul și a declarat că „recunoașterea unui stat palestinian în aceste condiții ar fi o platformă pentru anihilarea Israelului, nu pentru a trăi în pace alături de acesta”.

Liderul israelian a afirmat că măsura „răsplătește terorismul” în urma atacului Hamas din 7 octombrie 2023, care a ucis circa 1.200 de persoane și a dus la luarea a 251 de ostatici.

De cealaltă parte, Autoritatea Palestiniană a lăudat „angajamentul Franței față de dreptul internațional și sprijinul pentru drepturile poporului palestinian la autodeterminare”.

Statele Unite au respins ferm decizia Franței. Secretarul de stat Marco Rubio a spus că hotărârea lui Emmanuel Macron de a recunoaște statul palestinian este „nesăbuită” și „o lovitură dată victimelor atacului din 7 octombrie.”

În contrast, mai multe țări europene au susținut sau au indicat sprijin pentru recunoașterea Palestinei.

Premierul spaniol Pedro Sanchez, a cărui țară recunoaște deja statul palestinian, a afirmat că „trebuie să protejăm ceea ce Netanyahu încearcă să distrugă. Soluția cu două state este singura soluție.”

Irlanda, prin ministrul de Externe Simon Harris, a numit decizia „singura bază de durată pentru pace și securitate”.

Arabia Saudită a salutat decizia ca „istorică,” iar Iordania a numit-o „un pas în direcția corectă.”

Premierul britanic Keir Starmer a anunțat o convorbire de urgență cu liderii francez și german pentru a discuta „ce se poate face pentru a opri uciderile”, afirmând că statalitatea este un „drept inalienabil al poporului palestinian”.

Norvegia, Slovenia, Spania și alte state non-europene au recunoscut Palestina după izbucnirea conflictului din Gaza.

Criză umanitară de proporții în Gaza

Anunțul Franței vine pe fondul unei crize umanitare grave în Gaza. Ministerul Sănătății din Gaza raportează că peste 59.587 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși de la începutul campaniei militare israeliene, declanșate ca răspuns la atacul Hamas din 2023.

Aproximativ 100.000 de femei și copii au nevoie urgentă de tratament pentru malnutriție, conform Programului Alimentar Mondial al ONU.

În ultimele trei săptămâni, cel puțin 48 de persoane, inclusiv 20 de copii, au murit din cauze legate de malnutriție și lipsa hranei.

Lipsa alimentelor și medicamentelor în Gaza s-a instaurat după ce Israelul a impus o blocadă strictă asupra Gaza din martie 2025, reducând drastic intrarea de alimente, medicamente și combustibil.

Deși în mai a relaxat parțial restricțiile și a permis intrarea a circa 4.500 de camioane cu ajutoare, acestea sunt departe de cele 500-600 de camioane pe zi necesare, conform ONU.

Distribuția ajutoarelor este perturbată de mulțimi înfometate și bande, iar ONU a raportat peste 875 de decese în ultimele șase săptămâni în apropierea punctelor de distribuție, majoritatea atribuite focurilor de armă israeliene.

Israelul neagă acuzațiile de foamete indusă.

Eșec în negocierile pentru un armistițiu

Negocierile pentru un armistițiu au suferit un nou eșec joi, când Israelul și SUA și-au retras delegațiile din discuții, invocând lipsa de bună-credință a Hamas.

Emisarul american Steve Witkoff a declarat că „Hamas nu pare să acționeze în mod coordonat sau de bună-credință”.

În replică, organizația Hamas a răspuns că poziția sa a fost bine primită de mediatori și rămâne angajat în negocieri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG