Linkuri accesibilitate

Acord UE-Israel pentru îmbunătățirea accesului la ajutor umanitar în Gaza


Palestinienii adunați pentru a colecta ce a mai rămas din ajutoarele de la centrul de distribuție al Fundației Umanitare Gaza, susținută de SUA, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, 5 iunie 2025.
Palestinienii adunați pentru a colecta ce a mai rămas din ajutoarele de la centrul de distribuție al Fundației Umanitare Gaza, susținută de SUA, în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, 5 iunie 2025.

Uniunea Europeană (UE) a încheiat un acord cu Israelul pentru a ușura accesul palestinienilor la ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Acordul prevede creșterea numărului de camioane cu ajutoare, deschiderea mai multor puncte de trecere a frontierei și reluarea rutelor de ajutor din Iordania și Egipt. Anunțul vine după un atac aerian israelian care a ucis 15 persoane, inclusiv 10 copii, în fața unei clinici din Deir al-Balah.

„Am ajuns la un acord cu Israelul pentru a extinde accesul umanitar în Gaza”, a scris Kaja Kallas pe platforma X. „Acest acord înseamnă mai multe puncte de trecere deschise, camioane cu ajutoare și alimente care intră în Gaza, repararea infrastructurii vitale și protecția lucrătorilor umanitari. Contăm pe Israel să implementeze fiecare măsură convenită”, a adăugat ea.

Acestea includ o „creștere substanțială a numărului zilnic de camioane cu alimente și articole nealimentare, deschiderea mai multor puncte de trecere în nordul și sudul Gazei, reluarea rutelor de ajutor din Iordania și Egipt, precum și redeschiderea brutăriilor și bucătăriilor comunitare.

„Uniunea Europeană este pregătită să coordoneze cu toți actorii umanitari relevanți, agențiile ONU și ONG-urile de pe teren, pentru a asigura implementarea rapidă a acestor pași urgenți”, a precizat Kallas.

Ministrul de Externe israelian, Gideon Saar, a confirmat acordul la o conferință din Viena, și a spus că înțelegerea include „mai multe camioane, mai multe puncte de trecere și mai multe rute pentru eforturile umanitare”.

Kallas a menționat că vor fi luate măsuri pentru a preveni deturnarea ajutoarelor de către Hamas, acuzație frecventă a Israelului, deși ONU afirmă că nu există dovezi de deturnare pe scară largă.

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, spune că acordul semnat cu Israelul urmează să crească semnificativ ajutoarele umanitere pentru civilii palestinieni din Gaza.
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, spune că acordul semnat cu Israelul urmează să crească semnificativ ajutoarele umanitere pentru civilii palestinieni din Gaza.

Acordul vine în contextul în care cei peste două milioane de locuitori ai Gazei se confruntă cu condiții umanitare dramatice. Israelul a limitat drastic livrările de ajutoare în timpul războiului său cu Hamas.

Conflictul a început după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 asupra comunităților de frontieră israeliene, care a dus la moartea a aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și la luarea a peste 250 de ostatici, conform unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

În replică, atacurile Israelului au ucis aproape 58 de mii de palestinieni în Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul controlat de Hamas, cifre pe care ONU le consideră credibile.

Atacuri israeliene în Gaza: copii uciși într-o clinică

Joi, 10 iulie 2025, agenția de apărare civilă din Gaza a transmis că opt copii se numără printre cele 66 de persoane ucise în atacuri israeliene, dintre care 17 au murit într-un atac asupra unei clinici din Deir el-Balah.

Victimele așteptau suplimente nutritive, potrivit organizației caritabile Project Hope, care gestionează clinica.

Organizația a menționat 15 morți, inclusiv 10 copii și două femei, care așteptau deschiderea clinicii pentru tratamente împotriva malnutriției, infecțiilor și bolilor.

O femeie plânge lângă trupul surorii sale în vârstă de 13 ani, ucisă într-un atac israelian în timp ce așteptau să primească suplimente nutritive la o clinică medicală condusă de Project Hope în Deir al-Balah, Fâșia Gaza. 10 iulie 2025
O femeie plânge lângă trupul surorii sale în vârstă de 13 ani, ucisă într-un atac israelian în timp ce așteptau să primească suplimente nutritive la o clinică medicală condusă de Project Hope în Deir al-Balah, Fâșia Gaza. 10 iulie 2025

Președintele Project Hope, Rabih Torbay, a calificat atacul drept „o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”.

De asemenea, reprezentanții UNICEF au spus că printre victime se numără un băiețel de un an, a cărui mamă a fost grav rănită.

„Uciderea familiilor care încearcă să acceseze ajutoare vitale este de neconceput”, a declarat Catherine Russell, director executiv al UNICEF

Imagini de pe camerele de securitate din Deir al-Balah au arătat aproximativ 12 persoane în fața clinicii când un proiectil a explodat la câțiva metri distanță, lăsând cadavre împrăștiate.

Reprezentanții armatei israeliene au declarat că atacul a vizat un militant Hamas implicat în atacul din 7 octombrie 2023, afirmând că „regretă orice rănire a persoanelor neimplicate și operează pentru a minimiza daunele cât mai mult posibil”.

Alte atacuri au inclus un raid aerian premergător zorilor în tabăra Al-Bureij, unde patru persoane au fost ucise, și un incident în Rafah, unde trei persoane, inclusiv o femeie, au fost ucise de focuri de armă israeliene lângă un centru de distribuție a ajutoarelor.

Documentele ONU arată că peste 600 de persoane au fost ucise în jurul distribuțiilor și convoaielor de ajutoare din Gaza de la sfârșitul lunii mai, când Israelul a relaxat parțial blocada.

UE are măsuri în caz de eșec al acordului cu Israelul

Uniunea Europeană pregătește un plan de rezervă în cazul în care acordul cu Israelul pentru ajutoare în Gaza nu va fi respectat, au declarat diplomați din Bruxelles pentru dpa.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis statelor membre o listă de posibile măsuri pentru o asemenea eventualitate, inclusiv suspendarea beneficiilor comerciale, impunerea unui embargo asupra armelor, înăsprirea cerințelor de intrare pentru cetățenii israelieni și sancționarea politicienilor considerați responsabili pentru situația umanitară catastrofală din Gaza.

Acordul aerian UE-Israel, care facilitează zborurile directe, a fost de asemenea menționat ca un posibil punct de presiune.

Aceste măsuri au fost propuse după ce o analiză a UE a concluzionat că acțiunile Israelului în Gaza încalcă principiul respectării drepturilor omului, o condiție pentru cooperarea strânsă conform acordului de asociere UE-Israel din 2000.

Totuși, consensul în cadrul celor 27 de state membre este dificil, dată fiind opiniile divergente ale liderilor europeni. Unii sunt susținători fermi ai Israelului, alte țări sprijină palestinienii.

Unele măsuri necesită aprobarea unanimă a statelor membre, iar țări precum Germania sunt sceptice față de sancționarea Israelului.

Măsurile comerciale ar putea fi adoptate însă prin vot majoritar.

În paralel, premierul israelian Benjamin Netanyahu a părăsit Washingtonul după întâlniri cu președintele Donald Trump, fără a finaliza un armistițiu temporar susținut de Casa Albă.

Netanyahu a declarat că Israelul urmărește un armistițiu de 60 de zile și eliberarea a jumătate din cei 50 de ostatici rămași, mulți considerați morți.

Netanyahu condiționează un acord permanent de dezarmarea și renunțarea Hamas la capacitățile sale de guvernare și militare.

„Dacă acest lucru nu este realizat prin negocieri în 60 de zile, îl vom realiza în alte moduri, prin forță, forța armatei noastre eroice”, a spus el.

Negocierile mediate de Egipt și Qatar, cu participarea emisarului Casei Albe, Steve Witkoff, continuă, iar secretarul de stat american Marco Rubio a spus că progresează, deși mai sunt chestiuni de rezolvat.

Violențe în Cisiordania

Conflictul din Gaza a generat o creștere a violențelor în Cisiordania ocupată de Israel.

Într-un ultim episod de violențe, doi atacatori palestinieni au ucis un israelian de 22 de ani într-un supermarket dintr-o așezare, ambii fiind uciși ulterior de persoane de la fața locului.

Într-un alt incident, un palestinian de 55 de ani a fost ucis după ce a înjunghiat un soldat israelian în satul Rumana.

Armata israeliană a anunțat uciderea unui soldat în Khan Younis de către militanți care au încercat să-l răpească. 18 soldați israelieni au fost uciși în ultimele trei săptămâni, una dintre cele mai sângeroase perioade pentru armata israeliană.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG