Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: La alegeri, s-a construit o rețea online de atras oameni. Credem că este interferenţa unui stat, care nu poate fi decât Rusia


Nicușor Dan a vizitat vineri Austria și a avut întrevederi cu omologul său de la Viena.
Nicușor Dan a vizitat vineri Austria și a avut întrevederi cu omologul său de la Viena.

Președintele României, Nicușor Dan, a vorbit vineri, în Austria, despre implicarea Rusiei în alegerile din România, exprimând suspiciunea că o rețea online a acționat pentru influențarea scrutinurilor din noiembrie 2024 și mai 2025.

El a explicat că această rețea, formată din site-uri variate – de la sport și sănătate până la ezoterism și remedii naturiste – a atras oameni pe diverse teme, iar, în context electoral, a funcționat într-o direcție comună, indicând o interferență străină, despre care bănuiește că este rusă, în concordanță cu alte cazuri similare în Europa.

„Există o suspiciune puternică că este o interferență a unui stat, care nu poate să fie decât Rusia, mai ales că lucrul ăsta îl vedem întâmplându-se în mai multe locuri din Europa”, a declarat Nicușor Dan. El a subliniat și prezența unor campanii agresive de dezinformare, finanțate masiv pe rețelele sociale, atât la alegerile din noiembrie, cât și la cele din mai.

Totodată, președintele a evidențiat reacția puternică a societății românești la alegerile prezidențiale din mai, care a contracarat în mare parte aceste tentative de influență.

În ceea ce privește modalitățile de combatere a dezinformării, Nicușor Dan a insistat pe reacția rapidă, afirmând: „Trebuie să fim în stare, pentru o știre falsă, să reacționăm într-o jumătate de oră, astfel încât ea să nu ajungă la câteva milioane de oameni și știrea care o corectează să nu mai aibă impact”.

Șeful statului a amintit și situația din Republica Moldova, subliniind că acolo, pe lângă atacurile cibernetice și influența pe rețelele sociale similare cu România, au existat și rețele dovedite care au cumpărat voturi în alegerile din anul precedent, cu „câteva mii de cazuri confirmate de Procuratura din Republica Moldova”.

În final, Nicușor Dan a identificat drept cauza principală a acestei vulnerabilități neîncrederea oamenilor în autorități: „Toate aceste conspirații și știri false prind contur atunci când oamenii nu au încredere în autoritate. Oamenii, parte dintre ei, nu au încredere în autoritate, mai mult decât atât au un sentiment de furie împotriva autorității și atunci sunt dispuși să creadă orice este direcționat împotriva autorității curente. Noi trebuie, printr-un lung proces, să recâștigăm încrederea acestor oameni”.

Aceste declarații vin într-un context european tensionat, în care fenomenul dezinformării și al interferențelor externe în alegeri devine o preocupare majoră pentru securitatea democratică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG