Linkuri accesibilitate

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu: Vom introduce o nouă formă de voluntariat. Reintroducerea serviciului militar obligatoriu, exclusă


Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, anunță introducerea unei noi forme de voluntariat în Armata Română: „voluntariatul în termen”.
Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, anunță introducerea unei noi forme de voluntariat în Armata Română: „voluntariatul în termen”.

Ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, a anunțat introducerea unei noi forme de voluntariat militar în România, denumită „voluntari în termen”. Inițiativa face parte din propunerile aduse pentru noua Lege a apărării naționale și Legea pregătirii populației pentru apărare, și urmărește întinerirea rezervei Armatei Române.

Conform unui proiect aflat în circuitul interministerial, a declarat ministrul Apărării într-un interviu la Antena 3 CNN, voluntarii vor putea participa la sesiuni de pregătire de patru luni, după care vor deveni rezervişti ai Armatei Române. Dintre aceștia, cei care doresc să urmeze o carieră militară vor avea oportunitatea de a rămâne în sistem.

„Vor fi niște sesiuni de pregătire de patru luni și apoi va fi o nouă parte de rezervă pentru Armata Română, pentru că partea de rezervişti a îmbătrânit”, a declarat Moșteanu.

Ministrul a spus că e important ca tinerii să fie atrași către o carieră militară, în contextul în care multe țări NATO își adaptează strategiile de apărare la noile realități.

„E nevoie să extindem această bază, să ne uităm și la ce se întâmplă peste 10-15 ani. Degeaba ne înzestrăm și ne echipăm, dacă nu o să aibă cine să apese pe buton”, a adăugat ministrul Apărării.

Serviciul militar obligatoriu, exclus

Întrebat despre posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu, Moșteanu a negat ferm această posibilitate și a contrazis informațiile false propagate pe rețelele sociale, în special pe TikTok, potrivit cărora România s-ar pregăti de război.

„Nu aveți de ce să vă faceți griji, nu începe războiul, nu vă trimite nimeni pe front. O parte din politicieni folosesc acest război pentru a speria oamenii. E absolut iresponsabil”, a declarat ministrul, îndemnând cetățenii să se informeze de pe site-ul oficial al MApN, inforadar.mapn.ro.

În același timp, ministrul a avertizat că exercițiile militare vor deveni mai frecvente și cetățenii vor observa o prezență sporită a echipamentelor militare pe șosele, ca parte a pregătirii armatei în contextul războiului din Ucraina.

„Fiind în vecinătatea unui război, există mai multă mișcare de echipament militar. E absolut firesc”, a spus Moșteanu, referindu-se și la un exercițiu recent la Baza Mihail Kogălniceanu, care a generat panică în rândul turiștilor de pe litoral din cauza survolului avioanelor militare la joasă altitudine.

„Armata trebuie să se antreneze, nu poți face exerciții doar pe simulator”, a adăugat ministrul.

Combaterea războiului hibrid și dezinformării

Moșteanu a atras atenția asupra valului de dezinformări care circulă online, în special legate de o presupusă mobilizare generală.

El a clarificat că notificările trimise rezerviştilor operaționali sunt doar actualizări de rutină ale bazelor de date.

„Primește rezerva operațională aceste notificări pentru că se fac actualizări: «Vă mai găsim tot la adresa aia?». E un lucru absolut normal, altfel ar fi haos total”, a explicat ministrul.

Ionuț Moșteanu a avertizat și asupra efectelor grave ale războiului hibrid.

„Poți face mai mult rău cu trei postări virale decât cu rachete, bagi spaima în populație. Nimeni nu vrea război, dar nu putem ignora că pică drone lângă noi”.

Colaborarea cu Ucraina

Ionuț Moșteanu a oferi mai multe detalii despre sprijinul oferit de România Ucrainei în contextul războiului.

„În fiecare zi îi ajutăm. Ei ne spun: «ne mai trebuie aia, aveți, cât aveți, puteți să ne dați»?”, a spus Moșteanu, precizând că detaliile pachetelor de ajutor sunt clasificate.

România a contribuit cu armament sovietic din depozite, un sistem Patriot, sprijin economic și umanitar, precum și cu antrenamente pentru piloții ucraineni de F-16, a amintit Moșteanu.

„Avem o colaborare foarte strânsă. Există ofițeri români în programe internaționale care antrenează soldați ucraineni”, a adăugat el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG