Linkuri accesibilitate

Șeful NATO, Mark Rutte, la Berlin: Aliații trebuie să-și intensifice producția de arme


Cancelarul german Friedrich Merz (dreapta) l-a primit miercuri la Berlin pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, înainte de cea de-a 70-a aniversare a aderării Germaniei la alianța de apărare.
Cancelarul german Friedrich Merz (dreapta) l-a primit miercuri la Berlin pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, înainte de cea de-a 70-a aniversare a aderării Germaniei la alianța de apărare.

Secretarul general al alianței a subliniat că aliații NATO trebuie să-și mărească producția militară și de apărare după întâlnirea de la Berlin cu cancelarul german Friedrich Merz.

Secretarul general al NATO a declarat că Europa nu produce suficiente resurse militare și a salutat creșterea cheltuielilor pentru apărare.

„Problema nu sunt SUA sau Europa. Problema este că noi, în Europa și SUA, nu producem suficient. Ne îmbunătățim. Dar chiar acum, chiar în acest moment, Polonia, România și Estonia cumpără din Coreea de Sud - pentru că durează prea mult să cumperi din Europa sau din SUA. Aceasta este problema. De aceea trebuie să creștem producția împreună”, a spus Rutte.

Cancelarul german Friedrich Merz l-a primit miercuri la Berlin pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, înainte de cea de-a 70-a aniversare a aderării Germaniei la alianța de apărare.

Membrii NATO au convenit recent să majoreze semnificativ cheltuielile militare, în urma solicitărilor președintelui american Donald Trump ca Europa să își asume o mai mare responsabilitate pentru propria apărare.

Cheltuielile pentru apărare sunt la cel mai înalt nivel de la Războiul Rece încoace, iar noul nivel pentru aliații NATO este de cel puțin 5% din PIB-ul unei țări, cel târziu înainte de 2035.

În timpul unui summit NATO de la Haga, de la sfârșitul lunii iunie, Merz a semnalat că se așteaptă ca Germania să-și asume un rol principal.

„Vom folosi aceste resurse cu înțelepciune și metodic și vom extinde Bundeswehr-ul într-o armată exemplară în cadrul alianței. Vom achiziționa echipamente noi la scară largă, cu un accent special pe noile tehnologii”, a declarat Merz jurnaliștilor.

Atât Merz, cât și Rutte au subliniat angajamentul față de Ucraina și au spus că prioritatea este de a se ajunge la un armistițiu cu Rusia cât mai curând posibil.

Merz a acuzat Rusia de „terorism împotriva populației civile” în urma intensificării atacurilor.

„Acest lucru nu are nicio legătură cu un război împotriva unor ținte militare”, a subliniat el.

Cancelarul german a declarat că există „semnale de la Washington pentru a reconsidera sprijinul Kievului pentru apărarea aeriană” și a promis că Germania va aduce o „contribuție substanțială”.

Pe măsură ce tensiunile dintre Franța și Germania se intensifică în legătură cu avioanele de vânătoare, Merz a declarat că discuțiile sunt în curs de desfășurare, dar a subliniat că proiectul ar putea reprezenta o bună colaborare între Franța, Spania și Germania, dacă acestea pot ajunge la un acord.

Rutte a vorbit, de asemenea, despre ambițiile Chinei și a spus că al Treilea Război Mondial ar putea fi probabil în următorii trei până la șapte ani, Rusia putând lansa un atac la scară largă împotriva teritoriului NATO pentru a ține Europa ocupată în timp ce China atacă Taiwanul.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG