Ministerul Apărării Naționale (MApN) și-a propus să crească cât mai repede posibil numărul de angajați și rezervișți voluntari până la o sută de mii.
Până să atingă acest obiectiv, MApN mai trebuie să convingă încă zece mii de oameni să semneze contract cu Armata.
În 2024, în Armată s-au angajat peste 2.150 de persoane ca militari și au plecat sub 1.000.
Anul trecut, numărul soldaților profesioniști care s-au angajat la MApN a fost de trei ori mai mare decât al celor care au părăsit instituția.
De asemenea, numărul civililor care s-au angajat a fost mai mare decât al celor care au abandonat Armata.
Sublocotenentul George Burnichi a terminat Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu" din Sibiu în urmă cu doi ani. În prezent, conduce un pluton de câteva zeci de persoane la Brigada 8 Mecanizată Mărășești care are misiunea de a se pregăti până pe 24 iunie alături de militari italieni și americani în Dobrogea, la un mare exercițiu NATO - Saber Guardian 25.
Tânărul a crescut de la 11 ani în Italia, alături de părinții săi, români, care au părăsit țara înaintea lui.
S-a întors în România singur, fără părinți, pentru că și-a dorit să devină ofițer al Armatei Române.
Sublocotenentul George Burnichi spune că, la cinci ani de la revenirea în România, nu regretă decizia și îi încurajează și pe alți tineri din diasporă să încerce să-și construiască o carieră în Armata Română.
În ciuda creșterii numărului de angajați, MApN încă are un deficit major de personal.
Dotările slabe individuale ale militarilor, restricțiile, programul, misiunile stricte dar și frica de război încă îi țin departe pe unii tineri de armată.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI