Linkuri accesibilitate

Donald Trump anunţă tarife vamale de 30% pentru mărfurile din UE, de la 1 august. Reacţia Comisiei Europene


Preşedintele SUA, Donald Trump (în dreapta) şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o discuţie telefonică, recent, pe marginea tarifelor americane pentru mărfurile UE.
Preşedintele SUA, Donald Trump (în dreapta) şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o discuţie telefonică, recent, pe marginea tarifelor americane pentru mărfurile UE.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă, 12 iulie, aplicarea unor tarife de 30% pentru mărfurile exportate de UE, şi Mexic, în SUA, de la 1 august. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, spune că speră la un acord SUA-UE, până la această dată.

Agenţia de presă Reuters notează că anunţul lui Donald Trump de sâmbătă, transmis în două scrisori separate, către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi către preşedinta Mexicului, Claudia Sheinbaum, reprezintă totodată o „ameninţare.” Astfel, până la 1 august atât UE cât şi celalalte state vizate de noile tarife mai pot negocia.

Amintim, pe lângă tarifele pentru UE (cu 27 de state membre, între care şi România) şi Mexic, SUA ar urma să aplice tarife mărite şi pentru alte 23 de state, în urma unor scrisori tarifare transmise acestora.

În scrisoarea sa către Uniunea Europeană, postată sâmbătă pe contul său de Truth Social, Donald Trump a afirmat că deficitul comercial al SUA reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, notează agenţia Associated Press (AP).

„Am avut ani de zile să discutăm despre relația noastră comercială cu Uniunea Europeană și am ajuns la concluzia că trebuie să ne îndepărtăm de aceste deficite comerciale pe termen lung, mari și persistente, generate de politicile dumneavoastră tarifare și netarifare și de barierele comerciale”, a scris Trump în scrisoarea către UE. „Din păcate, relația noastră a fost departe de a fi reciprocă”, a adăugat el.

Trump a mai spus că amploarea deficitului în relaţia cu UE justifică introducerea taxelor vamale.

„Vă rog să înţelegeţi că această rată de 30% este mult mai mică decât ceea ce ar fi necesar pentru a elimina deficitul comercial pe care îl avem cu UE”, a menţionat Donald Trump, conform Reuters.

„După cum ştiţi, nu va exista niciun tarif dacă Uniunea Europeană, sau companiile europene, decid să construiască sau să fabrice produse în Statele Unite şi, de fapt, vom face tot posibilul pentru a obţine aprobările rapid, profesionist şi sistematic, cu alte cuvinte, în câteva săptămâni”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Reuters notează că Trump a menţionat că tariful de 30% va fi separat de alte tarife sectoriale, ceea ce înseamnă că nivelul de 50% aplicat pentru importurile din UE de oţel şi aluminiu, respectiv de 25% pentru industria auto (care fuseseră suspendate, iniţial până pe 9 iulie) vor rămâne la fel.

În vigoare erau, încă din aprilie, doar tarifele de 10% pentru bunurile generale din UE.

Reacţia UE: susţinem dialogul, ne vom proteja interesele

Președinta Comisiei Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a răspuns, într-un comunicat, că „rămânem pregătiți să continuăm să lucrăm în vederea unui acord până la 1 august” şi a menţionat „UE a prioritizat constant o soluţie negociată cu SUA, care arată angajamentul nostru pentru dialog, stabilitate și un parteneriat transatlantic constructiv.”

„În același timp, vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja interesele UE, inclusiv adoptarea unor contramăsuri proporționale, dacă este necesar”, a declarat von der Leyen, într-un comunicat citat de agenţiile de presă.

Preşedintele Consiliului UE, Antonio Costa, a spus şi el că Uniunea Europeană „rămâne fermă, unită și pregătită să-și protejeze interesele.” „Tarifele sunt taxe. Ele alimentează inflația, creează incertitudine și împiedică creșterea economică. Vom continua să construim parteneriate comerciale solide la nivel mondial”, a adăugat el.

Preşedintele asociaţiei producătorilor auto din Germania, Hildegard Mueller, a oferit de asemenea o reacţie:

„Este regretabil că există o amenințare cu o escaladare suplimentară a conflictului comercial și că încă nu s-a găsit o soluție pentru tarifele de 27,5% (tariful de 25% pentru industria auto, anunţat anterior, dar neaplicat încă + o taxă specială de 2,5%, n.r.) la importurile de autoturisme în SUA, care rămân în vigoare. Costurile pentru companiile noastre sunt deja de ordinul miliardelor - iar suma crește pe zi ce trece. Furnizorii sunt, de asemenea, afectați semnificativ - inclusiv în lumina tarifelor suplimentare de 30% la mărfurile din Mexic, care au fost anunțate acum”, a spus el.

Reacţii au oferit şi oficiali din Olanda, Spania, Irlanda sau Italia.

Biroul prim-ministrei italiene, Gorgia Meloni, a transmis că „avem încredere în bunăvoința tuturor actorilor din domeniu pentru a ajunge la un acord echitabil care să poată consolida Occidentul în ansamblu, având în vedere că - mai ales în scenariul actual - nu ar avea sens să declanșeze un conflict comercial între cele două maluri ale Atlanticului.”

„Acum este crucial să rămânem concentrați asupra negocierilor, evitând polarizările care ar face ca ajungerea la un acord să fie mai complexă”, au mai precizat reprezentanţii Biroului primei-ministre italiene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG