Filipine va fi impozitată cu 20% pentru produsele sale dacă nu încheie un acord comercial cu SUA până la 1 august, scrie CBS News.
Mărfurile din Brunei și importurile din Algeria, Irak și Libia se vor confrunta cu tarife vamale de 30%.
Președintele Trump a declarat luni că SUA vor impune tarife de 25% mărfurilor din Coreea de Sud și Japonia până la 1 august, amenințând totodată că va aplica taxe de import substanțiale altor 12 națiuni până luna viitoare.
Inițial, Trump a postat pe platforma sa de socializare Truth două scrisori aproape identice, adresate prim-ministrului japonez Shigeru Ishiba și președintelui sud-coreean Lee Jae-myung, în care prezenta noile tarife vamale.
O înghețare de 90 de zile a tarifelor vamale impuse de SUA pentru zeci de națiuni, inclusiv Japonia și Coreea de Sud, expiră pe 9 iulie.
Cu toate acestea, acest termen nu mai este valabil după ce Trump a revenit și a spus că „tarifele vor începe să fie plătite pe 1 august 2025”.
„Cu alte cuvinte, toți banii vor fi scadenți și plătibili începând cu 1 august 2025. Nu se vor acorda prelungiri”, a adăugat el.
Luni după-amiază, Trump a anunțat tarife vamale separate pentru încă 12 parteneri comerciali.
Myanmar și Laos se confruntă cu o rată vamală de 40%, cea mai mare dintre noile taxe pe care SUA amenință să le implementeze.
Thailanda și Cambodgia se confruntă cu potențiale tarife vamale de 36%, în timp ce Trump a anunțat tarife vamale ușor mai mici, de 35%, atât pentru Bangladesh și Serbia.
Indonezia este singura țară care se confruntă cu o posibilă rată tarifară de 32%.
Importurile din Africa de Sud și Bosnia și Herțegovina vor fi supuse unor taxe vamale de 30% începând cu 1 august, în timp ce mărfurile din Malaezia, Kazahstan și Tunisia vor fi impozitate cu 25%, a declarat Trump în scrisorile postate pe Truth Social.
Marți, Trump a declarat pe Truth Social că mai multe scrisori tarifare „vor fi trimise astăzi, mâine și în următoarea perioadă scurtă de timp”.
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat luni, într-o conferință de presă, că Trump urmează să semneze un ordin executiv care prelungește înghețarea tarifelor vamale din 9 iulie.
Ordinul amână termenul limită până la „1 august, astfel încât rata tarifară reciprocă, sau aceste noi rate care vor fi furnizate în această corespondență către acești lideri străini, vor fi eliminate în următoarea lună”, a spus Leavitt.
Leavitt a mai spus că Trump plănuia să trimită scrisori tarifare către „aproximativ 12 alte țări” informându-le despre noile taxe americane asupra bunurilor lor. Ea nu a indicat când vor fi trimise notificările, dar a spus că dl Trump le va posta pe Truth Social „pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura de ele”.
De asemenea, se așteaptă ca Trump să anunțe mai multe acorduri cu partenerii comerciali ai SUA înainte de începutul lunii august, a spus ea.
Trump a folosit un limbaj identic în fiecare scrisoare, informând destinatarii că notificarea „demonstrează puterea și angajamentul relației noastre comerciale” și că „vă invităm să participați la economia extraordinară a Statelor Unite”.
Tarifele de 25% pentru Coreea de Sud și Japonia sunt în conformitate cu așa-numitele rate „reciproce” pe care Trump le-a anunțat când a făcut publice taxele specifice fiecărei țări pe 2 aprilie.
La acea vreme, administrația Trump a declarat că va impune tarife de 24%, respectiv 25% pentru importurile din Japonia și Coreea de Sud.
„Dacă niciuna din aceste 14 țări nu reușește să încheie un acord comercial preliminar (și presupunând că Trump nu va amâna implementarea cu încă o lună), atunci rata vamală efectivă la importurile din SUA ar crește de la 15,5% la 17,3%”, spune Paul Ashworth, economist șef pentru America de Nord la Capital Economics.
În 2024, rata vamală efectivă la importuri a fost de 2,5%.
Expertul în politici comerciale Barry Appleton, codirector al Centrului pentru Drept Internațional de la Facultatea de Drept din New York, a declarat pentru CBS MoneyWatch că anunțurile de luni „sunt pur și simplu indicii că îi obligă să plătească prețul integral de intrare pentru a accesa piața americană”.