Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de peste 20 de scrisori trimise de Trump mai multor țări prin care le anunță de impunerea unor taxe vamale mai mari.
Scrisoarea lui Trump arată că tarifele de 35% sunt separate de taxele aplicate unor sectoare specifice.
„După cum știți, nu va exista nicio taxă dacă Canada sau companiile din țara dumneavoastră decid să construiască sau să fabrice produse în Statele Unite”, a scris Trump.
De asemenea, el a dat de înțeles că tarifele sunt cauzate de ceea ce el a numit „eșecul Canadei” în a opri fluxul de fentanil în SUA (fentanilul este un drog de mare risc, extrem de periculos n.r.), precum și de taxele existente impuse de Canada asupra fermelor de lapte din SUA, dar și de deficitul comercial dintre cele două țări, defavorabil americanilor.
„Dacă Canada lucrează cu mine pentru a opri fluxul de fentanil, vom lua în considerare, poate, o ajustare a acestei scrisori. Aceste tarife pot fi modificate, în sus sau în jos, în funcție de relația noastră cu țara dumneavoastră”, a spus Trump.
În replică, premierul Mark Carney a declarat că negocierile legate de un acord cu SUA continuă.
„Pe parcursul negocierilor comerciale cu Statele Unite, guvernul canadian a apărat cu fermitate lucrătorii și întreprinderile noastre. Vom continua să facem acest lucru pe măsură ce lucrăm pentru a respecta noul termen limită de la 1 august”, a declarat premierul canadian Mark Carney pe platforma X joi seară.
Trump a vizat cu taxe mărite ambii vecini, Canada și Mexic, pe care i-a acuzat că nu fac suficient pentru a combate imigrația ilegală și fluxul de droguri, în special fentanilul, spre Statele Unite.
Totuși, potrivit datelor oficiale, Canada contribuie cu mai puțin de 1% la aprovizionarea ilicită cu droguri a Statelor Unite.
Canada a acceptat să elimine taxele care afectau companiile tehnologice americane, fapt ce l-a convins inițial pe Trump să prelungească termenul pentru negocierile comerciale.
Relație tensionată SUA - Canada
De la preluarea mandatului de președinte al SUA de către Donald Trump, pe 19 ianuarie 2025, relațiile comerciale dintre SUA și Canada au fost marcate de dispute majore privind impunerea de taxe vamale, dispute care care au escaladat rapid.
Tariful de 35% care ar urma să fie aplicat Canadei este unul „general” și ar urma să se adauge sau să înlocuiască tarifele sectoriale anterioare.
Anterior, SUA aplicau tarife de 50% pe oțel și aluminiu canadian și 25% pe autoturisme și piese auto care nu respectă USMCA, precum și un tarif redus de 10% asupra produselor energetice (petrol, gaze, electricitate).
În replică, Canada impune tarife de aproximativ 25% pe o gamă largă de produse americane, inclusiv pe vehicule, whiskey și echipamente sportive.
Pe lângă tensiunile legate de tarifele vamale, relația dintre SUA și Canada a fost puternic afectată de declarațiile repetate ale lui Donald Trump prin care susține că Canada ar trebui să devină al 51-lea stat al SUA.
Afirmațiile au fost respinse ferm de premierul canadian.
În plus, regele Charles al III-lea al Marii Britanii a fost prezent în capitala Canadei, Otawa, pentru discursul tronului în fața națiunii, la finele lui mai 2025, întărind mesajul de suveranitate al Canadei.
Canada face parte din Commonwealth, suveranul britanic este și suveranul Canadei, Australiei, Noii Zeelande și a altor state și teritorii.
Într-un interviu acordat NBC, Trump a anunțat că ia în considerare impunerea unor tarife generale de 15-20% începând cu 1 august pentru țările care nu au primit încă o scrisoare legată de noi taxe vamale.
De asemenea, el a spus că o scrisoare adresată Uniunii Europene, cel mai mare partener comercial al SUA, va fi trimisă „astăzi sau mâine (vineri, 11 iulie n.r.)”.
În cazul Braziliei, Trump a amenințat cu tarife de 50% începând cu 1 august, dacă nu se ajunge la termeni mai favorabili în negocierile bilaterale.
Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva a declarat joi că este dispus să negocieze, dar a avertizat și că guvernul său evaluează măsuri de răspuns, în cazul în care SUA impune taxe majorate.
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.