Linkuri accesibilitate

SUA amână majorarea tarifelor până la 1 august. Șefa Comisiei Europene spune că a avut o „discuţie bună” la telefon cu preşedintele american


Președintele SUA, Donald Trump, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o discuție telefonică pe 7 iulie.
Președintele SUA, Donald Trump, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o discuție telefonică pe 7 iulie.

Donald Trump a declarat că administrația sa intenționează să înceapă luni să trimită scrisori partenerilor comerciali ai SUA prin care să dicteze noi tarife, pe fondul confuziei cu privire la momentul intrării în vigoare a noilor tarife.

„Ar putea fi 12, poate 15 [scrisori]”, a declarat președintele reporterilor , „și am făcut și niște înțelegeri, așa că vom avea o combinație de scrisori, iar unele înțelegeri au fost deja făcute.”

Întrucât suspendarea tarifelor vamale de 90 de zile, anunțată anterior, urmează să se încheie pe 9 iulie, președintele a fost întrebat dacă noile tarife vor intra în vigoare săptămâna aceasta sau pe 1 august, așa cum sugeraseră unii oficiali.

„Nu, vor fi tarife, tarife, tarife vor fi, tarife”, a început președintele nesigur. „Cred că majoritatea țărilor vor fi gata până pe 9 iulie, da. Fie o scrisoare, fie un acord.”

Sesizând confuzia, secretarul său pentru comerț, Howard Lutnick, a intervenit și a adăugat: „Dar acestea intră în vigoare pe 1 august. Tarifele intră în vigoare pe 1 august, dar președintele stabilește ratele și acordurile chiar acum.”

În aprilie, Trump a anunțat o rată vamală de bază de 10% pentru majoritatea țărilor și taxe suplimentare de până la 50%, deși ulterior a amânat data intrării în vigoare pentru toate taxele, cu excepția celor de 10%, până pe 9 iulie.

Noua dată de 1 august oferă țărilor o amânare suplimentară de trei săptămâni, dar îi aruncă și pe importatori într-o perioadă extinsă de incertitudine din cauza lipsei de claritate în ceea ce privește tarifele.

Piețele bursiere au scăzut luni în Asia, pe fondul confuziei. Indicele japonez Nikkei a pierdut 0,3%, în timp ce acțiunile sud-coreene au scăzut cu 0,7%. Cel mai larg indice MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific, în afara Japoniei, a scăzut cu 0,1%.

Bursele europene au avut evoluții mixte, scrie The Guardian.

În Regatul Unit, indicele principal FTSE 100 a scăzut cu 0,3%, Shell și BP fiind cele mai mari scăderi pe fondul scăderii prețurilor petrolului. Indicele german DAX a crescut cu 0,3%, în timp ce în Franța Cac 40 a rămas în general constant. Stoxx Europe 600, care urmărește cele mai mari companii de pe continent, a rămas, de asemenea, constant.

Prețul metalelor industriale a scăzut, cuprul scăzând cu 0,6%, ajungând la 9.808 dolari pe tonă la Bursa de Metale din Londra. Aluminiul a scăzut cu 1,1%, ajungând la 2.561 dolari pe tonă la bursă, unde toate metalele importante se tranzacționau în scădere luni dimineață.

Într-o actualizare pe platforma sa de socializare Truth Social, Trump a declarat că SUA vor începe să trimită „scrisori și/sau acorduri tarifare” luni, începând cu ora 12:00 ET.

„Orice țară care se aliniază politicilor antiamericane ale BRICS va fi taxată cu un tarif suplimentar de 10%. Nu vor exista excepții de la această politică”, a adăugat el într-o postare separată, referindu-se la blocul națiunilor în curs de dezvoltare care include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

După un summit desfășurat duminică în Brazilia, liderii BRICS au emis o declarație comună în care și-au exprimat „îngrijorări serioase cu privire la creșterea măsurilor tarifare unilaterale”, despre care au spus că riscă să afecteze economia globală.

Luni, guvernul chinez a declarat că se opune utilizării tarifelor vamale ca instrument de constrângere a altora. Mao Ning, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, a declarat că utilizarea tarifelor vamale nu a fost în folosul nimănui.

Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat duminică pentru CNN că mai multe anunțuri importante privind acordurile comerciale ar putea avea loc în următoarele zile, menționând că UE a făcut progrese bune în discuțiile sale.

El a spus că Trump va trimite, de asemenea, scrisori către 100 de țări mai mici cu care SUA nu au prea multe relații comerciale, informându-le că se vor confrunta cu tarife vamale mai mari, stabilite inițial pe 2 aprilie și apoi suspendate până pe 9 iulie.

„Președintele Trump va trimite scrisori unora dintre partenerii noștri comerciali, spunând că, dacă nu faceți schimbări, atunci pe 1 august veți reveni la nivelul tarifelor din 2 aprilie. Așadar, cred că vom vedea o mulțime de acorduri foarte repede”, a declarat Bessent pentru CNN.

De la preluarea mandatului, Trump a declanșat un război comercial global care a zdruncinat piețele financiare și i-a făcut pe factorii de decizie să se grăbească să-și protejeze economiile, inclusiv prin acorduri cu SUA și alte țări.

Bessent a declarat vineri că negocierile s-au concentrat pe 15 până la 18 acorduri cu parteneri importanți.

Până în prezent, Trump a semnat acorduri doar cu două dintre cele 60 de țări pe care le-a amenințat cu tarife vamale în aprilie - Marea Britanie și Vietnam.

Indonezia, cu care UE speră să semneze un acord comercial până la sfârșitul verii, va semna un acord pentru a importa cel puțin 1 milion de tone de grâu american anual, în următorii cinci ani, a declarat luni pentru AFP asociația morilor de făină din țară, în timp ce Jakarta pune bazele pentru a evita cele mai mari tarife impuse de Trump.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a avut o „discuţie bună” la telefon, duminică, cu preşedintele american Donald Trump pe tema taxelor vamale, anunţă unul dintre purtătorii săi de cuvânt, relatează AFP.

„Au avut o discuţie bună”, a anunţat luni Stefan de Keersmaecker, dând asigurări că „eforturi sunt în continuare în curs la diverse niveluri” în vederea ajungerii la un acord comercial cu Statele Unite.

Comisia Europeană, însărcinată să negocieze în numele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), lucrează de zor să evite taxe vamale grele pe care Donald Trump ameninţă să le impună produselor europene până la 9 iulie.

Comisarul european Maros Sefcovic - însărcinat cu aceste negocieri - şi-a multiplicat vizitele la Washington în ultimele zile, pentru a discuta cu omologii săi despre această problemă.

„Pentru moment prima noastră prioritate este să ajungem la un acord, cel puţin la un acord de principiu cu Statele Unite”, a anunţat alt purtător de cuvânt al Comisiei, Olof Gill.

Ne aflăm acum la începutul sfârşitului bătăliei, cel puţin în ceea ce priveşte un acord de principiu”, a apreciat el, fără să ofere alte detalii.

Preşedintele american a ameninţat blocul european cu suprataxă de 50% - cu mult peste proiectul din aprilie, de 20%.

Comisia Europeană a refuzat însă în conferinţa sa de presă de luni să se pronunţe cu privire la posibilitatea ca data de 9 iulie să fie amânată până la 1 august, aşa cum a sugerat Donald Trump.

Ea i-a invitat pe jurnalişti să-şi „redirecţioneze întrebările către administraţia americană”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG