Linkuri accesibilitate

Câți bani ar putea primi Muzeul de Istorie din București pentru cele patru piese din tezaurul dacic


Pe lângă trei brățări dacice, în Olanda a fost furat și Coiful de la Coțofenești, toate expuse temporar la Muzeul Drents din Assen
Pe lângă trei brățări dacice, în Olanda a fost furat și Coiful de la Coțofenești, toate expuse temporar la Muzeul Drents din Assen

Muzeul Național de Istorie a României spune că negociază cu firma care a asigurat cele patru obiecte de patrimoniu furate la sfârșitul lui ianuarie din muzeul olandez Drents o sumă de aproximativ 5,7 milioane de euro.

Ancheta autorităților judiciare din Regatul Țărilor de Jos este în continuare în curs, dar – spun reprezentanții muzeului românesc – asta nu afectează negocierile privind despăgubirile.

„Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) se află în prezent în discuții cu compania de asigurări implicată în acest caz, în vederea clarificării aspectelor legate de procesul de despăgubire. La acest moment, instituția noastră nu deține informații oficiale cu privire la entitatea care va efectua efectiv plata despăgubirilor sau cu privire la procedura agreată între statul olandez și compania de asigurări”, susțin reprezentanții Muzeului de Istorie, într-un răspuns pentru Europa Liberă.

MNIR precizează că obligația companiei de asigurări de a rambursa integral statului român contravaloarea prejudiciului rezultat în urma furtului nu este condiționată de stadiul sau rezultatul actual al anchetei penale.

Dacă autoritățile olandeze recuperează coiful dacic și celelalte trei obiecte de patrimoniu, le vor returna Muzeului Național de Istorie a României.

„Statul român își menține dreptul de proprietate asupra acestor bunuri, drept ce rămâne neafectat chiar și în condițiile acordării unei despăgubiri financiare de către compania de asigurări”, au mai transmis reprezentanții muzeului din București.

În cazul fericit în care bunurile vor fi recuperate, statul român va restitui suma primită cu titlu de despăgubire.

„Această sumă este gestionată în mod transparent printr-un cont dedicat al Ministerului Finanțelor”, mai arată MNIR.

MNIR precizează că dacă statul român va trebui să investească pentru restaurarea bunurile furate, costurile vor deduse din valoarea totală a despăgubirii restituite.

Reamintim că în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025, patru piese din tezaurul dacic – Coiful de la Coțofenești și trei brățări – au fost furate în urma unei spargeri Muzeul Drents, unde erau expuse.

Patru suspecți au fost arestați, însă autoritățile olandeze caută în continuare bunurile de patrimoniu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG