Guvernul anunță că, în contextul vizitei private pe care acesta o efectuează în România Viktor Orbán, cei doi oficiali au discutat despre relațiile dintre România și Ungaria, „punând accent pe proiecte concrete care pot aduce beneficii reale cetățenilor din ambele țări, indiferent de etnie”.
Ilie Bolojan i-a spus omologului său că România își dorește o relație constructivă cu Ungaria, axată pe cooperare reală și rezultate clare.
„Discuțiile au vizat în principal creșterea schimburilor comerciale – care au depășit 13,3 miliarde de euro în 2024 – și dezvoltarea unor proiecte comune de infrastructură și interconectare”, precizează Guvernul într-un comunicat.
De asemenea, premierul Ilie Bolojan a prezentat și direcțiile principale ale poziției României în UE, subliniind nevoia de unitate și solidaritate în fața provocărilor actuale.
Întrevederea a avut loc la solicitarea premierului maghiar, după cum a anunțat marți purtătoarea de cuvânt a Executivului de la București, Ioana Dogioiu.
Guvernul român a anunțat că întrevederea dintre cei doi prim-miniștri se va desfășura sub forma unei cine de lucru.
Premierul guvernului maghiar se află în România pentru a participa la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad (județul Harghita) care începe miercuri, 23 iulie.
Premierul ungar urmează să îşi susţină tradiţionalul discurs în cursul zilei de sâmbătă.
Premierul ungar a declarat, într-un interviu pentru portalul Krónika Online, că doreşte să discute cât mai curând cu noul preşedinte Nicușor Dan.
În prima zi a școlii de vară, tema ordinii mondiale și conflictul din Ucraina au dominat dezbaterea din cadrul Universității de Vară „Tusvanyos”, de la Băile Tușnad.
Președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, a declarat, în deschiderea evenimentului că „din păcate” președintele american Donald Trump „a eșuat” în ce privește angajamentul luat în privința încheierii rapide a războiului din Ucraina și a adăugat că „uraganul Trump nu lasă neatins niciun colțișor al lumii”, punctând faptul că este vorba de diplomația tarifelor vamale.
Németh Zsolt a ținut să sublinieze că Rusia poartă responsabilitatea atât pentru izbucnirea războiului cât și pentru prelungirea lui.
„America a dat un termen de 50 de zile Rusiei, a amenințat diverse puteri care fac comerț cu Rusia cu taxe vamale adiționale, secundare, dacă doriți. Deci, acest război, care se prelungește mult prea mult, va continua, din păcate, și tensiunile dintre SUA și Rusia își vor pune amprenta asupra tuturor țărilor și tuturor factorilor internaționali”, a spus Németh, la deschiderea oficială, potrivit traducerii asigurate de organizatori.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.