Actualizare 16:30 - Germania promite Ucrainei că o va ajuta să producă rachete cu rază lungă de acțiune, transmite BBC.
„Vrem să vorbim despre producție și nu vom discuta public detalii”, a spus Friedrich Merz, când a fost întrebat de reporterii de la Berlin dacă Germania va furniza rachete Taurus Kievului.
Cei doi lideri au anunțat, de asemenea, că țările lor vor începe producția comună de arme cu rază lungă de acțiune pentru a spori capacitatea de luptă a Ucrainei.
Deși Merz nu a făcut referire la rachetele Taurus în timpul conferinței de presă cu liderul ucrainean, el a declarat că un „memorandum de înțelegere” privind rachetele cu rază lungă de acțiune va fi semnat miercuri de miniștrii apărării german și ucrainean.
Rusia tergiversează negocierile
„Memorandumul privind discuțiile, promis de Putin în urmă cu mai bine de o săptămână, încă nu s-a concretizat. Atacurile aeriene masive, în special asupra Kievului din weekend, nu sunt limbajul păcii”, a declarat Merz.
Cancelarul german Friedrich Merz și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au acuzat Rusia că a tergiversat eforturile diplomatice de a obține un armistițiu.
Zelenski a acuzat Moscova că amână procesul de pace și a declarat că rușii nu au transmis încă memorandumul promis privind termenii de pace în urma discuțiilor de la Istanbul. Peskov a insistat că documentul se află în „stadiile finale”.
„Sunt o palmă peste față pentru toți cei care lucrează pentru pace, în Ucraina, în Europa și în Statele Unite”, a adăugat el.
„Ei (rușii) vor căuta în permanență motive pentru a nu pune capăt războiului”, a spus Zelenski, adăugând că „puteți vedea ce face [președintele rus Vladimir] Putin: în fiecare noapte au loc atacuri în masă cu drone. Rușii folosesc zeci de rachete de croazieră, rachete balistice, sute de drone”, a spus Zelenski.
Merz a preluat funcția la începutul acestei luni, promițând să consolideze sprijinul german pentru Ucraina și a declarat săptămâna aceasta că „nu mai există” restricții privind raza de acțiune a armelor furnizate de aliații occidentali ai Kievului.
Racheta Taurus are o rază de acțiune de 500 km și ar putea ajunge mai adânc în teritoriul rus decât alte rachete cu rază lungă de acțiune.
Kremlinul a avertizat că orice decizie de a pune capăt restricțiilor privind raza de acțiune a rachetelor pe care Ucraina le poate folosi ar fi o schimbare de politică periculoasă, care ar dăuna eforturilor de a ajunge la un acord politic.
Merz a subliniat ulterior că o decizie privind ridicarea restricțiilor privind raza de acțiune a fost luată de aliații occidentali în urmă cu câteva luni.
Ucraina își mărește producția internă de drone și rachete, potrivit lui Zelenski.
El a declarat marți seară că Ucraina dorește ca țările europene să o ajute să investească în fabricarea de drone de atac, interceptoare de apărare aeriană, rachete de croazieră și sisteme balistice.
După conferința de presă, Zelenski și Merz s-au întâlnit cu reprezentanți ai companiilor germane pentru a discuta despre cooperarea bilaterală.
După-amiaza, președintele Zelenski s-a întâlnit și cu președintele federal Frank-Walter Steinmeier la Palatul Bellevue pentru discuții suplimentare.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit miercuri la Berlin cu noul cancelar german, Friedrich Merz, pentru a cere mai mult sprijin militar pe fondul recentei escaladări a campaniei de bombardamente a Rusiei, în ciuda eforturilor conduse de SUA de a pune capăt războiului.
Germania este al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar către Ucraina, după Statele Unite.
Merz s-a implicat în eforturi diplomatice pentru a încerca să obțină un armistițiu și să mențină intact sprijinul occidental pentru Ucraina de când a devenit liderul Germaniei în urmă cu trei săptămâni.
Liderii europeni l-au acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că tergiversează discuțiile de pace conduse de SUA.
Ministrul german de externe, Johann Wadephul, urmează să se întâlnească miercuri la Washington cu secretarul de stat american Marco Rubio, transmite Associated Press.
Zelenski a declarat marți că Ucraina este pregătită să poarte discuții de pace la cel mai înalt nivel, inclusiv o întâlnire trilaterală alături de Putin și președintele american Donald Trump.
„Suntem pregătiți să ne întâlnim la nivel de lideri. Atât partea americană, cât și partea rusă știe acest lucru”, a spus el. Zelenski a spus că va accepta orice configurație a discuțiilor, fie că aceasta include o întâlnire trilaterală sau întâlniri separate cu Trump și Putin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a respins ideea de la bun început, dar a spus că o astfel de întâlnire ar putea avea loc doar după ce se vor ajunge la „acorduri concrete” între „cele două delegații”.
Deși Ucraina și Rusia au purtat luna aceasta la Istanbul primele discuții directe din ultimii trei ani, întâlnirea a implicat oficiali de nivel inferior și au reușit să ajungă la un acord doar asupra unui schimb de prizonieri, care a avut loc weekendul trecut.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sugerat miercuri că o dată pentru discuții suplimentare va fi anunțată în „viitorul foarte apropiat”, dar a precizat că Moscova dorește să garanteze „statutul neutru, nealiniat și nenuclear” al Ucrainei.
Președintele SUA, Donald Trump, a spus săptămâna aceasta că răbdarea sa se epuizează din cauza eșecului Rusiei de a continua discuțiile.
El l-a acuzat pe Vladimir Putin că „se joacă cu focul”, după un atac cu rachete rusești în care au fost omorâți 13 civili ucraineni, inclusiv copii. Cu toate acestea, oficialii ruși au sugerat că Trump nu era suficient informat cu privire la contextul conflictului.
Președintele Ucrainei a îndemnat Washingtonul să impună sancțiuni sectoarelor bancar și energetic din Rusia. El a declarat că a discutat problema cu Trump, adăugând că președintele SUA a „confirmat că, dacă Rusia nu se oprește, vor fi impuse sancțiuni”.
Dezlegare la rachete cu rază lungă de acțiune
Merz a anunțat luni că Germania, SUA, Marea Britanie și Franța nu mai impun Ucrainei restricții privind raza de acțiune a armelor furnizate Kievului și că Ucraina poate ataca țintele militarea ale Rusiei de pe teritoriul său.
Guvernul lui Merz nu a declarat dacă va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune Taurus, lucru pe care predecesorul său, Olaf Scholz, l-a refuzat și pentru care Merz a pledat în calitate de lider al opoziției.
Guvernul german a declarat că nu va mai furniza detalii prea multe despre armele pe care le furnizează Ucrainei, spre deosebire de administrația Scholz, invocând necesitatea unei „ambiguități strategice”.
Rachetele Taurus au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri. Rachetele fabricate în Germania și Suedia, care sunt echipate cu tehnologie stealth, ar putea atinge ținte în adâncul Rusiei de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din Marea Neagră.
Ucraina dorește ca aceste rachete să completeze rachetele Storm Shadow cu rază lungă de acțiune trimise de rachetele de croazieră Scalp, aproape identice, ale Marii Britanii și Franței.
Zelenski a declarat că intenționează să discute despre furnizarea și utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în discuțiile sale cu Merz.
Liderul ucrainean a declarat marți că nu a primit nicio indicație oficială din partea Germaniei că politica lor de limitare a utilizării armelor occidentale împotriva țintelor rusești s-ar fi schimbat.
Ucraina are nevoie de o finanțare suplimentară de 30 de miliarde de dolari pentru a concura cu Rusia în producția de drone și rachete, a declarat Zelenski. Rusia își propune să producă 300-350 de drone pe zi, a spus el.
Ucraina a primit anterior rachete cu rază lungă de acțiune de la SUA, Marea Britanie și Franța - inclusiv ATACMS, Storm Shadow și SCALP - dar inițial i s-a permis să le folosească doar pe teritoriul invadat al Ucrainei împotriva forțelor militare rusești.
Totuși, potrivit unei analize The Times, Ucraina nu poate beneficia deocamdată de această ridicare a restricțiilor privind raza de acțiune tocmai pentru că nu mai are rachete de croazieră care să poată atinge ținte în interiorul Rusiei.
În fruntea listei de dorințe a Kievului se află racheta de croazieră germană Taurus care, în ciuda anunțului Berlinului că restricțiile privind armele occidentale trimise în Ucraina vor fi ridicate, nu a fost încă lansată în condiții reale pe linia frontului.
Caracteristica sa unică, pe lângă raza de acțiune, este că Taurus este echipată cu o ogivă capabilă să distrugă buncărele, care ar putea distruge ținte de mare valoare cu sisteme de apărare pe care alte rachete nu le-ar putea penetra.
Luptele continuă
Între timp, luptele continuă de-a lungul liniei frontului, lungă de aproximativ 1.000 de kilometri și ambele părți au făcut atacuri în adâncime.
Rusia a lansat duminică cel mai mare atac cu drone de la începutul invaziei rusești în Ucraina.
În doar trei zile, Rusia a lansat peste 900 de drone într-un atac care s-a încheiat luni dimineață, iar la sol apărarea Ucrainei a fost supusă unui atac intensificat din partea Rusiei în nord-est.
Zelenski a declarat că Moscova „acumulează” peste 50.000 de soldați de-a lungul frontului Sumi, unde forțele rusești au ocupat mai multe sate de-a lungul graniței cu Ucraina, în efortul de a crea ceea ce Putin numește „zone tampon de securitate”.
Guvernatorul orașului Sumî, Oleg Grigorov, a declarat că forțele rusești au ocupat patru sate și că luptele continuă în apropierea altor așezări din zonă.
Războiul, ajuns acum în al patrulea an, a curmat zeci de mii de vieți și a lăsat o mare parte din estul și sudul Ucrainei în ruine. Moscova controlează aproximativ o cincime din teritoriul țării, inclusiv Crimeea, pe care a anexat-o în 2014.
Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că a doborât 296 de drone ucrainene în 13 regiuni rusești marți seară și miercuri dimineață.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat că apărarea aeriană a doborât 33 de drone ucrainene care se îndreptau spre capitala rusă.
Andrei Vorobiev, guvernatorul regiunii Moscova, a declarat că 42 de drone au fost doborâte. El a spus că fragmente de dronă au avariat trei clădiri de locuințe din satul Troitskoye, dar nimeni nu a fost rănit.
Aeroporturile din Moscova au întârziat sau au deviat sute de zboruri.
Forțele rusești au lansat noaptea trecută un atac asupra Ucrainei folosind cinci rachete balistice Iskander, o rachetă ghidată lansată din aer și 88 de drone, au anunțat miercuri Forțele Aeriene ale Ucrainei. Unitățile de apărare aeriană au doborât 34 de drone, iar 37 de drone au fost bruiate.
Infrastructura și echipamentele feroviare ale Ucrainei din regiunile Harkov, Donețk și Sumî au fost, de asemenea, atacate noaptea trecută și miercuri dimineață, a declarat compania feroviară de stat a Ucrainei, Ukrzaliznîția. Nu au fost raportate victime.
În regiunea Harkov, traficul feroviar a fost suspendat temporar pentru ca poliția și salvatorii să poată curăța resturile de la o dronă doborâtă care a aterizat pe șine.
În Sloviansk, din regiunea Donețk, atacul a spart geamurile clădirii gării, iar resturile de la o dronă au avariat ușor un vagon.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI