Președintele SUA, Donald Trump, l-a criticat din nou, marți, 27 mai, pe liderul Kremlinului, Vladimir Putin, după trei zile de bombardamente rusești asupra Ucrainei și care au culminat, în 26 mai, cu cel mai mare atac aerian din războiul care durează de peste trei ani.
Trump a declarat că până acum a „protejat” Rusia de măsuri usturătoare, pe care nu le-a dezvăluit, dar a sugerat că își pierde răbdarea, deoarece Putin continuă să ignore eforturile sale pentru un armistițiu.
„Ceea ce nu realizează Vladimir Putin este că, dacă nu aș fi fost eu, o mulțime de lucruri foarte rele s-ar fi întâmplat deja cu Rusia, și vreau să spun FOARTE RELE. Se joacă cu focul!”, a spus el într-o postare din 27 mai pe Truth Social.
Oficialul rus responsabil de securitate, Dmitri Medvedev, a răspuns criticilor lui Trump făcând o referire la al Treilea Război Mondial.
„În ceea ce privește cuvintele lui Trump despre Putin «se joacă cu focul» și «lucruri foarte rele» care i se pot întâmpla Rusiei. Cunosc doar un lucru FOARTE RĂU – al Treilea Război Mondial. Sper că Trump înțelege asta!” a scris Medvedev, în engleză, pe platforma X.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că peste 900 de rachete au fost lansate asupra unor ținte ucrainene pe parcursul unei perioade de trei zile, până în zorii zilei de 26 mai. Treisprezece civili au fost uciși în atacurile care au avut loc pe 25 mai. Moscova a declarat că a lovit doar „ținte militare” în Ucraina.
Atacul din 26 mai a fost cel mai mare de când Rusia a lansat invazia, acum mai bine de trei ani. Acesta a avut loc la o zi după ce Trump a postat pe rețelele de socializare că Putin „a înnebunit complet”.
Noi discuții despre sancțiuni asupra Rusiei
Înainte de atacul de trei zile al Rusiei, Grupul celor Șapte (G7), precum și Congresul, au presat administrația să impună sancțiuni Rusiei pentru blocarea apelului lui Trump pentru un armistițiu imediat de 30 de zile.
Congresul, controlat de partidul republican al lui Trump, nu a supus încă votului cel mai recent proiect de lege privind sancțiunile împotriva Rusiei.
Întrebat săptămâna trecută de ce nu impune sancțiuni Rusiei după ce Putin a respins din nou apelul său la un armistițiu, Trump a spus că acest lucru l-ar îndepărta pe liderul Kremlinului într-un moment în care simțea că face progrese.
John Herbst, fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat într-un articol publicat de un think tank de la Washington că Putin „îl consideră pe Trump, la fel ca alți lideri occidentali de la războiul Rusiei din Georgia din 2008, ca fiind dispus să ia măsuri ferme împotriva agresiunii”.
Herbst a remarcat în articolul publicat de Atlantic Council că criticile lui Trump la adresa atacurilor recente ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a opoziției Kremlinului în cadrul discuțiilor de pace nu au dus la noi sancțiuni. Dar a adăugat că se acumulează un impuls în Senat pentru a vota un proiect de lege privind sancțiunile care se bucură de un larg sprijin bipartizan.
Sergei Zhuk, profesor la Universitatea Ball State specializat în Rusia și Ucraina, a declarat că nu se așteaptă ca comentariile lui Trump pe rețelele de socializare să ducă la acțiuni concrete.
„Va rămâne la acest nivel de critică pe rețelele de socializare și asta e tot”, a declarat Zhuk, care este și membru al Centrului Woodrow Wilson, cu sediul la Washington, pentru RFE/RL. „Putin își dă seama că noua administrație americană nu va reacționa activ împotriva acestor atacuri.”
Trimisul special al Casei Albe pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat pentru Fox News că administrația Trump ar trebui „să aplice în mod continuu un anumit tip de presiune asupra rușilor pentru a-i aduce la masa negocierilor”.
Kellogg a adăugat că Trump trebuie „să continue”, chiar și pe parcursul procesului de pace, care a fost frustrant. El a spus că a primit cererile Ucrainei pentru un acord de pace și așteaptă unul similar din partea Rusiei.
Trump a făcut din încheierea războiului din Ucraina o prioritate de top pentru politica externă de când a preluat mandatul, acum mai bine de patru luni. În martie, el a cerut ambelor părți să convină imediat asupra unui armistițiu de 30 de zile.
Zelenski a susținut propunerea lui Trump, dar Putin a refuzat, cerând ca Kievul să accepte mai întâi anumite condiții, inclusiv retragerea trupelor de pe propriul teritoriu, o linie roșie clară pentru Ucraina.
Experții au spus că Putin nu este interesat să încheie războiul acum, deoarece crede că este în câștig și nu și-a atins încă niciunul dintre principalele obiective de război.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI