Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un proiect de lege care limitează activitatea a două agenții anticorupție importante, în ciuda protestelor interne și a criticilor din partea aliaților europeni ai Ucrainei.
Sute de ucraineni au protestat pe 22 iulie în centrul Kievului, cerând ca Zelenski să se opună proiectului de lege, spunând că a fost adoptat în grabă și va permite amestecul guvernului în cazuri de mare corupție.
Demonstranții s-au adunat și în Dnipro și în alte orașe ucrainene pentru a protesta împotriva proiectului de lege.
Rada Supremă a votat în favoarea legislației, care limitează independența Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAPO).
NABU investighează corupția în rândul instituțiilor statului, în timp ce SAPO urmărește alte tipuri de infracțiuni de corupție.
Unele dintre investigațiile importante NABU de când și-a început activitatea în 2015 au deranjat oficiali de rang înalt, notează RFE/RL.
În discursul său video de seară, Zelenski a spus că instituțiile anticorupție ale Ucrainei trebuie să fie curățate de influența rusă, adăugând că NABU și SAPO își vor continua activitatea.
„De asemenea, este important ca procurorul general să se angajeze să asigure o responsabilitate reală pentru cei care încalcă legea”, a spus președintele.
Uniunea Europeană a spus despre decizia Radei Supreme de a adopta proiectul de lege „un pas înapoi serios”, în timp ce alți oponenți ai legii au spus că sunt îngrijorați că se produce o inversare a tendinței de reformă, după un deceniu de democratizare.
Comisarul UE pentru extindere, Marta Kos, a criticat votul din Rada Supremă.
„Demontarea garanțiilor cheie care protejează independența NABU este un pas înapoi serios”, a spus ea la X.
„Vom continua să lucrăm cu Ucraina la reformele necesare ale statului de drept și la progresul pe calea sa în UE”, a mai spus comisarul european.
Legea, prezentată de Partidul Slujitorul Poporului al lui Zelenski, îl face pe procurorul general șeful de facto al SAPO, deposedându-l efectiv de autoritate pe șeful de acum.
Critici interne și externe
De asemenea, legea permite procurorului general să închidă unilateral cazurile care implică oficiali de rang înalt și permite procurorului general să reatribuie cazurile investigate de NABU către alte agenții.
„Prin această decizie, Parlamentul nu numai că privează societatea de una dintre cele mai mari realizări de la Revoluția Demnității – instituții independente anticorupție – dar subminează și încrederea partenerilor internaționali ai Ucrainei”, a transmis Transparency International Ucraina după adoptarea legii în Parlamentul ucrainean.
Transparency International mai notează că, în cazul în care președintele Zelenski nu se va opune legii, „va împărți responsabilitatea cu Rada Supremă pentru dezmembrarea infrastructurii anticorupție a Ucrainei”.
Modificările legale vin după atacuri la adresa NABU.
Pe 21 iulie, agenția de securitate internă a Ucrainei, SBU, a arestat doi oficiali NABU - unul sub suspiciunea de spionaj pentru Rusia, celălalt pentru presupuse legături de afaceri cu entități rusești - și a efectuat zeci de percheziții care vizează angajații agenției.
SBU a susținut că unii oficiali aveau legături cu grupuri politice interzise, inclusiv cu fostul partid al unui parlamentar ucrainean fugar.
NABU a transmis că operațiunea a depășit cu mult preocupările legitime de securitate, extinzându-se la probleme fără legătură, cum ar fi încălcările rutiere vechi de ani de zile. Agenția a avertizat că amploarea represiunii i-a paralizat efectiv misiunea.
Transparency International a numit raidurile „un exemplu de presiune masivă” asupra instituțiilor anticorupție din Ucraina.
Ambasadorii Grupului celor Șapte Națiuni la Kiev, care s-au întâlnit cu conducerea NABU la scurt timp după aceea, au emis o declarație în care își exprimă „îngrijorările serioase” și au spus că vor ridica problema direct cu liderii guvernamentali.
Adoptarea legii care limitează activitatea agențiilor anti-corupție este o evoluție care reaprinde temerile că fenomenul corupției, adânc înrădăcinat în societatea ucraineană, nu este combătut suficient iar eforturile de a promova responsabilitatea și transparența fiind respinse de interese puternice.
Săptămâna trecută, Vitali Șabunin, unul dintre cei mai proeminenți activiști ucraineni pe probleme de corupție și numărul 2 la NABU, a fost în instanță în urma unor acuzații că s-ar fi sustras sistematic de la serviciul militar în timp ce pretindea salarii militare în valoare de 1.200 de dolari pe lună și utiliza ilegal vehicule militare.
Anchetatorii au spus că Șabunin ar putea risca până la 10 ani de închisoare dacă va fi condamnat pentru acuzații.
Susținătorii săi au spus despre acuzații că sunt „absurde”, menționând că a lipsit din unitatea sa pentru că a fost detașat să lucreze la NABU.
„Cazul rezultă fie din «incompetența totală a oficialilor», fie dintr-un „atac țintit menit să pună presiune asupra lui Vitali Șabunin, care, în timp ce servea în armată, a continuat să critice activitatea organismelor de stat”, se arată într-o declarație a 59 de organizații neguvernamentale ucrainene emisă pe 15 iulie.
Chiar și un parlamentar din propriul partid al lui Zelenski, Anastasia Radina, a descris cazul ca fiind „o eroare judiciară”.
Percepția internațională a corupției din Ucraina este esențială pentru ca țara să mențină încrederea aliaților care au sprijinit Kievul în războiul său împotriva forțelor invadatoare rusești.
Corupția rămâne o amenințare internă persistentă, ilustrată de o serie de scandaluri din ultimii ani care au implicat Ministerul Apărării, procurori naționali și oameni de afaceri bogați.
Victoria zdrobitoare a lui Zelenski în alegerile din 2019 a fost văzută pe scară largă ca un alt impuls care să ducă societatea spre transparență și responsabilitate.
Izbucnirea războiului, după invazia Rusiei, a făcut lucrurile mai dificile.
În timpul războiului, planificatorii apărării au fost acuzați în mai multe scandaluri legate de achizițiile pentru armată.
Transparency International, ale cărei evaluări ale percepției corupției sunt urmărite îndeaproape în întreaga lume, a declarat că Ucraina s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani datorită „reformelor care vizează integrarea europeană și îndeplinirea obligațiilor internaționale”.
Cu toate acestea, țara a cunoscut un regres anul trecut, a transmis Transparency, deoarece reformele ar fi fost aplicate doar formal sau „implementarea a fost blocată în mod deliberat”.
Ucraina s-a clasat pe locul 105 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției 2024 al organizației - înaintea Rusiei și Belarusului, dar în spatele Moldovei, Ungariei și României. Statele Unite au fost pe locul 28.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.