Cincizeci și nouă de organizații non-guvernamentale ucrainene au lansat un apel comun către președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la o anchetă împotriva unui activist anticorupție, care a provocat indignare generală.
Grupurile au emis o scrisoare deschisă pe 15 iulie, în contextul în care Vitali Șabunin, unul dintre cei mai proeminenți activiști ucraineni pe probleme de corupție, urma să se prezinte în instanță.
Potrivit anchetatorilor ucraineni, el este suspectat că s-a sustras sistematic de la serviciul militar, pretinzând o soldă de 1.200 de dolari pe lună și că a folosit ilegal un vehicul militar.
„Subliniem că această acțiune procedurală nu are nicio legătură cu activitățile sale profesionale”, au declarat anchetatorii.
Însă, cazul a reaprins îngrijorarea că problemele profunde de corupție ale Ucrainei nu sunt abordate, eforturile de promovare a responsabilității și transparenței întâmpinând respingerea unor grupuri de interese puternice.
Șabunin a fost mobilizat în 2022 și este acuzat că nu s-a prezentat „la locul de muncă pentru o perioadă lungă de timp și, sub pretextul «călătoriilor de afaceri», s-a aflat în instituții civile care nu fac parte din forțele de apărare”.
De asemenea, este acuzat că a luat o alocație lunară în numerar acordată soldaților „în ciuda absenței sale reale de la unitatea militară”.
Cu toate acestea, susținătorii lui Șabunin, inclusiv Centrul Anticorupție (ACC), menționează că acesta a lipsit din unitatea sa deoarece a fost detașat să lucreze în cadrul unui organism oficial guvernamental anticorupție.
„Acuzațiile anchetatorului sunt absolut absurde, din moment ce Vitali a fost detașat la [Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției] ANCP în conformitate cu un ordin pe care, în calitate de soldat, pur și simplu nu putea să nu-l respecte”, a declarat ACC.
Însuși Șabunin a numit cazul „un pas pe calea autoritarismului corupt al președintelui Volodimir Zelenski”, în timp ce chiar și o parlamentară din propriul partid al lui Zelenski, Anastasia Radina, a descris cazul drept o „eroare judiciară selectivă”.
Declarația prin care se cerea intervenția lui Zelenski în acest caz a fost semnată de grupuri respectate ale societății civile și organizații jurnalistice, inclusiv Centrul pentru Drepturile Omului Zmina, Transparency, International Ukraine și unitatea de investigații Bihus.
Se spune că cazul rezultă fie din „incompetența completă a oficialilor”, fie dintr-un „atac țintit care vizează exercitarea de presiuni asupra lui Vitali Șabunin, care, în timp ce servea în armată, a continuat să critice activitatea organelor de stat”.
Olga Aivazovska, președinta consiliului de administrație al Opora, un grup pentru drepturile civile cu sediul la Kiev, care a semnat scrisoarea, a declarat că campaniile pentru transparență i-au adus lui Șabunin mulți dușmani în rândul clasei politice.
Anchetatorii au declarat că Șabunin ar putea risca până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat pentru acuzațiile aduse.
Criticii au subliniat ceea ce ei consideră a fi standarde duble, anchetatorii urmărind pe cineva acuzat de infracțiuni minore, în timp ce peștii mari rămân neatinși.
Agenția de știri Ukrainska Pravda a comparat tratamentul aplicat lui Șabunin cu cel aplicat viceprim-ministrului Alexei Cernîșov, care a fost acuzat de corupție pe 23 iunie. Anchetatorii au declarat că acesta a cauzat statului pierderi de aproape 350.000 de dolari.
„Nu numai că nu și-a pierdut funcția sau nu a fost suspendat din funcție, dar a participat public și la lucrările conferinței internaționale privind reconstrucția Ucrainei de la Roma”, se arată în comunicat.
Biroul lui Zelenski nu a comentat public până acum cazul. Este potențial jenant pentru cineva care a candidat inițial la președinție pe o listă anticorupție.
Având în vedere ajutorul occidental care a venit în Ucraina de la invazia totală a Rusiei, simpla sugestia că activiștii din domeniul anticorupției sunt vizați de anchete sunt extrem de sensibile pentru administrația Ucrainei.
Deși opinia publică s-a raliat în spatele conducerii lui Zelenski din timpul războiului, corupția a persistat cu încăpățânare, existând o serie de scandaluri în ultimii ani care au implicat Ministerul Apărării, procurori naționali și oameni de afaceri bogați.
Subliniind acest aspect, Egor Firsov, un fost parlamentar și activist care acum servește în armată, a scris că „ceea ce s-a întâmplat pare a fi o persecuție politică pură și simplă” în timp ce ucrainenii duce un război împotriva Rusiei „pentru a păstra democrația și libertatea”.
Ședința de judecată din 15 iulie a fost programată în urma unei percheziții efectuate la domiciliul lui Șabunin din Kiev, cu patru zile înainte, la care anchetatorii au confiscat telefoane și tablete aparținând lui, soției sale și celor doi copii. O percheziție a fost făcută și la o adresă din apropierea orașului Harkov, unde acesta își desfășura serviciul militar.
ACC a declarat că perchezițiile au fost făcute în lipsa ordinelor judecătorești necesare.
„Scopul este simplu: să ne fie subminată activitatea prin care expunem corupția guvernamentală. Prin urmare, ne așteptăm la provocări suplimentare”, a declarat Șabunin.
Bărbatul în vârstă de 40 de ani s-a confruntat adesea cu critici dure pentru munca sa.
În 2020, i-a fost incendiată casa într-un presupus atac incendiar.
În 2018, a suferit arsuri chimice când atacatorii i-au aruncat în față un antiseptic verde în timp ce participa la o demonstrație în biroului unui procuror din Kiev.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI