Linkuri accesibilitate

Concluziile consultărilor informale de la Cotroceni. Partidele pro-europene promit că vor lucra la un plan de reducere a cheltuielilor


Liderii PNL și PSD – Ilie Bolojan și Sorin Grindeanu (în stânga și dreapta) – au discutat miercuri cu președintele Nicușor Dan.
Liderii PNL și PSD – Ilie Bolojan și Sorin Grindeanu (în stânga și dreapta) – au discutat miercuri cu președintele Nicușor Dan.

Partidele pro-europene au participat miercuri la consultări informale cu președintele Nicușor Dan. Concluzia zilei, transmisă de Administrația Prezidențială: PSD, PNL, USR, UDMR au promis că vor lucra împreună pentru a găsi soluții la problemele economice ale României. După discuții, PNL, USR și UDMR s-au arătat dispuse să intre la guvernare. PSD a transmis că se mai gândește.

Actualizare 20:30

Consultările informale de miercuri s-au încheiat, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, „delegațiile partidelor pro-europene – PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții Grupului Minorităților Naționale – au subliniat că înțeleg gravitatea situației legate de deficitul bugetar”.

Președinția a mai transmis că partidele pro-europene „și-au exprimat angajamentul comun de a contribui la identificarea unor soluții responsabile”.

La inițiativa președintelui României, s-a convenit ca, în paralel cu negocierile pentru formarea noului Guvern, să fie elaborat un plan de măsuri destinat reducerii cheltuielilor publice, care să fie asumat și pus în aplicare de viitorul Executiv.

Pentru acest obiectiv, partidele menționate și reprezentanții minorităților naționale vor constitui un grup de lucru tehnic, care își va desfășura prima ședință joi, 29 mai, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni.

La întâlnirile acestui grup de lucru, din partea Administrației Prezidențiale, vor participa Radu Burnete și Dragoș Anastasiu.

La consultările informale de la Palatul Cotroceni, au mai fost prezenți și reprezentanții POT și parlamentarii neafiliați. AUR și SOS România au refuzat să participe la discuții.

Actualizare 15:43

Preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat miercuri, după consultările informale de la Palatul Cotroceni, că formațiunea este dispusă să-și asume guvernarea.

El a pledat pentru un guvern cu o susţinere parlamentară majoritară PSD, PNL, USR, UDMR, minorităţi.

Kelemen a spus că este nevoie de un acord politic foarte detaliat, atât pe domeniul fiscalității, cât și al reformei statului, care să fie o garanţie pentru funcționarea coaliției și în condiții dificile.

Actualizare 15:20

Delegația Uniunii Salvați România (USR) – partid înființat de Nicușor Dan în 2016 – a ieșit de la consultările informale cu noul șef al statului.

Liderul USR, Dominic Fritz, a spus că i-a transmis președintelui că delegația partidului său a discutat cu Nicușor Dan, „pe scurt”, și despre formarea noului guvern.

„Noi am repetat și public ce am spus – noi credem că țara are nevoie de un premier cu autoritate și credibiliate mari, altfel va fi greu să punem în practică aceste măsuri dificile care urmează. USR crede că acest premier este Ilie Bolojan”.

„I-am spus și domnului președinte și o spun și aici că PNL și USR împreună au mai mulți parlamentari decât PSD și, de aceea, direcția ca nu partidul cel mai numeros să pună premierul nu este chiar așa de absurdă tocmai pentru că noi, din partea USR, susținem cu tărie această propunere”, a mai adăugat el, citat de Digi24.

Actualizare 13:10

Președintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat miercuri, după discuțiile reprezentanților partidului cu președintele Nicușor Dan că liberalii au pregătit un plan de măsuri menit să corecteze problemele majore cu care se confruntă România.

„Avem un deficit bugetar mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu îl mai putem duce în această formă o perioadă lungă. Avem o creștere accelerată a îndatorării, în acest ritm, la începutul anului viitor va ajunge mai mare de 60% din PIB. Avem și o absorbție scăzută a fondurilor UE, probleme legate de susținerea investițiilor”, a spus Ilie Bolojan.

El a spus că problemele financiare ale României vin „pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat în general mai mult decât ne-am putut permite.”

De asemenea, România se confruntă și cu o scădere a investițiilor străine directe, ceea ce încetinește creșterea economică, a adăugat el.

„PNL e parțial responsabil pentru această situație”, a mai spus liderul PNL, adăugând că liberalii sunt dispuși să își asume intrarea la guvernare, pentru a pune în aplicare măsuri de urgență, pe termen mediu și lung, de care România are nevoie.

Actualizare 11:20

Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, după discuțiile avute de reprezentanții partidului cu președintele Nicușor Dan, că discuțiile s-au concentrat în special la măsuri fiscale care vor trebui luate în perioada următoare.

Social-democrații vor analiza decizia de a intra la guvernare și în funcție de agrearea unor măsuri și a unui program de guvernare, a spus Grindeanu, fără a detalia de ce măsuri concrete este vorba.

În acest moment, „nu există o certitudine” cu privire la intrarea formațiunii la guvernare, a spus el.

Decizia va fi discutată cu reprezentanții formațiunii, lideri ai administrațiilor locale și județene, din țară respectiv parlamentari.

Sorin Grindeanu a subliniat caracterul mai degrabă informal al întâlnirii cu președintele Nicușor Dan.

„Ne așteptăm în perioada următoare să continue întâlnirile începute astăzi. Astăzi s-au discutat eventuali pași viitori, sunt convins că după ce (președintele, n.r.) va sta de vorbă cu toate partidele, dânsul va comunica viitorii pași”, a spus el.

„S-a discutat foarte mult pe partea economică, s-au discutat puncte care țin de realitatea la zi. Soluții și nimic altceva”, a precizat Grindeanu.

El a insistat că în acest moment discuțiile nu au vizat numirea unor persoane în funcții.

„Discutăm despre proiecte, programe, nu despre oameni (în funcții)”, a punctat el.

PSD este partidul care a fost programat primul la discuțiile inițiate de președintele Nicușor Dan, miercuri, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 9.

De la ora 10:00, la consultările informale a intrat Partidul Național Liberal (PNL).

ȘTIREA INIȚIALĂ

După preluarea atribuțiilor de președinte, Nicușor Dan trebuie să numească un premier capabil să obțină o majoritate în Parlament, iar pentru numirea sa trebuie să cheme la consultări toate partidele politice parlamentare: PSD, PNL, USR, UDMR, AUR, POT, S.O.S. România, reprezentanți ai minorităților naționale și ai parlamentarilor neafiliați.

Prima opțiune a lui Dan pentru funcția de premier este Ilie Bolojan, așa cum a declarat în repetate rânduri. În prezent, România este condusă de un guvern interimar – învestit pe 6 mai – al cărui mandat provizoriu expiră pe 20 iunie.

„Este prima rundă de discuții, de aceea ele sunt informale. Chiar dacă sunt organizate, ele sunt informale și vor continua”, a declarat, luni, președintele Nicușor Dan.

Reprezentanții social-democrați au intrat la discuții la ora 9:00, fiind urmați de cei ai liberalilor la 10:30.

Începând cu ora 12:00, Nicușor Dan se va consulta cu reprezentanții Uniunii Salvați România (USR), iar de la ora 13:30 cu cei ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR). La ora 15:00 vor veni minoritățile – altele decât cele maghiare.

Partidele așa-zis suveraniste sunt așteptate începând cu ora 16:00, când sunt invitați reprezentanții Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), urmați de cei ai Partidului SOS, al Dianei Șoșoacă, la ora 17:00 și de cei ai Partidului Oamenilor Tineri (POT), la ora 18:00.

AUR, al doilea cel mai mare partid din Parlament, a spus că nu va participa la discuții.

Nicușor Dan a declarat miercuri dimineața că discuțiile informașe de la Cotroceni se vor concentra pe două aspecte.

„Unul, să vedem cum echilibrăm bugetul și doi, să vedem cum facem guvernul, dar al doilea depinde de primul”, a spus Dan în fața jurnaliștilor care îl așteptau în fața casei.

Ce reprezentanți ai partidelor vor participa la discuții

Trei partide și-au exprimat deja intenția de a participa la guvernare: PNL, USR şi UDMR.

Președintele interimar al Partidului Social Democrat (PSD), Sorin Grindeanu, a spus că va merge la discuțiile de la Cotroceni, dar nu va „negocia” nimic pentru că social-democrații nu-și propun să obțină nimic de la aceste discuții.

Din delegația PSD, pe lângă Grindeanu, mai fac parte MIhai Tudose, Marian Neacșu, Victor Negrescu, Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu.

Din partea PNL vor participa la discuții președintele interimar Ilie Bolojan, secretarul general Adrian Veștea și prim-vicepreședinții Cătălin Predoiu, Ciprian Ciucu și Dan Motreanu.

USR va fi reprezentat de președintele interimar Dominic Fritz, Radu Mihaiu, Vlad Voiculescu, Allen Coliban, Oana Țoiu, Radu Miruță și Cătălin Drulă.

Nici PSD și nici UDMR nu și-au anunțat componența delegației pe care o vor trimite la Cotroceni.

La ora 19:00, președintele României va discuta cu parlamentarii neafiliați, din partea cărora și-a confirmat deja participarea George Becali, care a demisionat din AUR.

SOS nu a transmis dacă va merge la discuțiile de la Cotroceni și nici pe cine ar urma să trimită.

Delegația POT este va fi formată din deputații: Anamaria Gavrilă, Daniel Grofu, Răzvan Chiriță și Gabriela Porumboiu.

AUR, în schimb, i-a transmis președintelui Nicușor Dan să-și ceară scuze pentru declarațiile din campania electorală când a spus că va colabora doar cu „anumite” partide parlamentare și spune, într-un comunicat remis presei, că nu poate gira „un simulacru de dialog”.

Chiar dacă nu a făcut publică lista reprezentanților săi la discuțiile de miercuri de la Cotroceni, PSD a transmis prin purtătorul său de cuvânt, Florin Manole, că „PSD va merge cu toată deschiderea la discuţiile de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Nicuşor Dan”.

„Noi nu suntem nici pe departe AUR, noi suntem un partid constructiv, care are soluţii. Vom pune aceste soluţii pe masa discuțiilor şi vom vedea apoi care va fi reacţia preşedintelui, reacţia celorlalte partide şi abia apoi putem ajunge la discuţii despre persoane şi funcţii”, a declarat Florin Manole într-o intervenţie telefonică la Digi 24, citat de News.ro.

El a recunoscut că sunt membri ai PSD care se opun intrării la guvernare, dar a spus că decizia partidului este de „a merge mai departe” în primul rând „pe nişte principii, cu toată deschiderea”.

„Vedeţi că şi liberalii se exprimă aşa, şi UDMR, şi anume că trebuie să găsim consens pe nişte teme şi abia apoi, dacă reuşim să găsim acest consens, să vorbim despre o persoană cu nume şi prenume.”

El a amintit de soarta Convenției Democratice din România, rămasă în memoria anilor de politică postcomunistă ca un cumul de partide și organizații aflate permanent în dispută, atât în perioada lor de opoziție, dar în special după 1996 când CDR a intrat la guvernare.

„Este extrem de important ca o viitoare coaliţie, dacă ne va conţine, să evite să aibă soarta Convenţiei Democratice, cu nişte partide care s-au certat non-stop şi au dispărut după aceea. Pentru că dispariţia partidelor democratice în sens electoral, în acest ciclu electoral, ar face ca România să cadă pradă extremei drepte şi acesta este cel mai mare coşmar posibil”, a mai spus Florin Manole.

Problema deficitului

Tot marți, președintele Nicușor Dan se va întâlni cu ministrul Proiectelor Europene și cu cel al Dezvoltării pentru a afla care este ritmul real al investițiilor, pornind de la tema deficitului bugetar.

Luni, Consiliul Fiscal a atras atenția că reducerea deficitului bugetar nu se poate face prin simpla creștere a nivelului colectărilor ANAF și că nu va putea fi evitată creșterea taxelor, contrar a ceea ce a declarat președintele Nicușor Dan, învestit în urmă cu o zi la Cotroceni după victoria în alegerile prezidențiale de pe 18 mai.

Preşedintele Nicuşor Dan și-a reafirmat opțiunea pentru prezența lui Ilie Bolojan în fruntea guvernului, dar a amintit că discuțiile, dincolo de faptul că sunt încă informale, iau în calcul opțiunile a „patru partide la masă, plus minorităţile”.

Întrebat dacă va reuși să îi convingă pe social-democrați să participe la guvernare, dată fiind opțiunea celor mai mulți lideri PSD de a intra în opoziție, Nicușor Dan a lăsat de înțeles că mizează pe responsabilitate și a invocat „dificultatea fiscală” în care se află România.

„În momentul acesta, societatea are o dificultate fiscală și atunci responsabilitatea, în opinia mea, a fiecăruia dintre noi, trebuie să fie să ne angajăm, nu să dezertăm, să ne angajăm ca să rezolvăm această problemă pe care societatea o are, ăsta este rolul politicii”.

Pe 19 mai, Comisia Europeană a înrăutăţit, în prognoza de primăvară, estimarea privind creşterea economică a României în acest an, la 1,4% din PIB, precum şi estimarea referitoare la deficitul bugetar, anticipat să ajungă la 8,6% din PIB, ca urmare a incertitudinilor economice generate de impunerea tarifelor americane, dar şi de creşterea nivelului intern de volatilitatea politică şi fiscală.

Odată cu estimarea, Comisia a spus că Guvernul a evitat să facă reforma fiscală la care s-a angajat şi care ar contribui la reducerea deficitului bugetar.

România și-a asumat, prin planul fiscal semnat cu Comisia Europeană, o ţintă de deficit bugetar de 7% din PIB pentru acest an. Deficitul bugetar în termeni ESA (standardul UE) de 9,3% din PIB de anul trecut este cel mai ridicat din UE.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG