Linkuri accesibilitate

Avertisment al meteorologilor: cel puțin unul din următorii cinci ani ar putea stabili un nou record de căldură


Organizația Meteorologică Mondială estimează că unul din următorii cinci ani va atinge temperaturi record, după ce anul precedent, 2024, a stabilit maximul de temperatură. Imagine cu caracter ilustrativ.
Organizația Meteorologică Mondială estimează că unul din următorii cinci ani va atinge temperaturi record, după ce anul precedent, 2024, a stabilit maximul de temperatură. Imagine cu caracter ilustrativ.

În proporție de 80%, cel puțin unul din următorii cinci ani va fi mai cald decât 2024, cel mai cald din istoria temepraturilor înregistrate oficial până acum, transmite Organizația Meteorologică Mondială.

Este doar una din estimările incluse în actualizarea anuală a prognozelor pe care organizația le face pentru o perioadă cuprinsă între unul și zece ani. Datele provind din rețeaua de centre de date meteo globale afiliate organizației, precum și de la alte centre.

Câteva din datele cheie din raport arată:

  • 80% șanse ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să depășească, din punct de vedere al căldurii, anul 2024, cel mai cald din istoria înregistrării temperaturilor;
  • 86% șanse ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani să fie cu peste 1,5°C peste media din perioada 1850-1900;
  • 70% șanse ca încălzirea medie pe 5 ani pentru perioada 2025-2029 să fie mai mare de 1,5°C
  • Încălzirea pe termen lung (calculată în medie pe decenii) rămâne sub 1,5°C;
  • Se preconizează că încălzirea arctică va continua să depășească media globală;
  • Modelele de precipitații au variații regionale mari;


„Temperaturile medii globale vor continua probabil la niveluri record sau aproape de acestea în perioada de cinci ani 2025-2029”, menționează autorii raportului.

„Se preconizează că temperatura medie globală anuală aproape de suprafață (măsurată la circa 2 metri deasupra suprafeței pământului) pentru fiecare an între 2025 și 2029 va fi cu 1,2°C - 1,9°C mai mare decât media din anii 1850-1900 (mențioantă ca perioada preindustrială, din punct de vedere al măsurătorilor meteo, n.r.)”, mai transmite Organizația Mondială Meteorologică.

Una din cele mai ridicate probabilități menționate în raport (86%) este ca temperatura medie globală aproape de suprafață (măsurată la 2 metri deasupra pământului) să depășească cu 1,5°C nivelurile medii din perioada 1850-1900 timp de cel puțin un an, între 2025 și 2029.

Sunt șanse de 70% ca media pe cinci ani din perioada 2025-2029 să depășească cu 1,5°C media din perioada 1850-1900.

De asemenea, „este probabil (80% șanse) ca cel puțin un an între 2025 și 2029 să fie mai cald decât cel mai cald an înregistrat vreodată (în prezent 2024)”, mai arată raportul.

În 2024, temperatura medie anuală a fost cea mai ridicată temperatură consemnată vreodată cu valori cu 1.55 °C (± 0.13 °C) mai mari decât cele din perioada anilor 1850-1900, conform Organizației Meteorologice Mondiale.

Chiar dacă șansele sunt foarte mici, există în premieră o estimare, fie ea redusă (1%) că cel puțin unul din următorii cinci ani să fie cu 2°C mai mare decât cea din era preindustrială (1850-1900), remarcă The Guardian, citând raportul. Ipoteza este descrisă de oamenii de știință ca șocantă, precizează publicația.

Asta în condițiile în care obiectivul Acordului climatic internațional de la Paris - acord cadru pentr limitarea încălzirii globale - este tocmai ca temperatura de la suprafața pământului (media între temperatura oceanelor și cea a aerului de deasupra uscatului) să rămână mult sub 2°C.

Raportul Organizației Meteorologie Mondiale menționează, din acest punct de vedere, că „încălzirea pe termen lung (calculată în medie pe decenii) rămâne sub 1,5°C.”

Raportul complet poate fi descărcat de aici.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG