Linkuri accesibilitate

Ministrul Economiei a sesizat DNA împotriva conducerii Salrom și propune revocarea sa


Radu Miruță, în timpul unui discurs susținut în Camera Deputaților.
Radu Miruță, în timpul unui discurs susținut în Camera Deputaților.

Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a anunțat joi că a declanşat, procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundaţiile din luna mai.

„Am declanșat astăzi procedura de demitere a conducerii Salrom, compania de stat care administrează Salina Praid, în urma dezastrului provocat de inundațiile din luna mai. Cine a greșit, dovedit cu date clare, conform legii, răspunde!”, a scris ministrul într-o postare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, angajaţii din companiile de stat au o serie de beneficii, dar care „vin la pachet” cu responsabilitate.

„Asta nu este filosofie, ci modul meu de lucru! Dezastrul de la Praid nu a fost un accident natural. A fost rezultatul indiferenţei şi al pasării continue a responsabilităţii. Salrom, Apele Române şi ANRM au ignorat aceste avertismente şi şi-au pasat vina unii altora. Nimeni nu a intervenit la timp. Acum e timpul ca cei care au greşit sa plătească!”, afirmă Miruţă.

Ministrul Economiei completează că este timpul să se oprească „lipsa de bun simţ”.

„Uitaţi exemplul concret, tot de la SALROM. 12.562,87 euro. Atât a costat o paranghelie organizată de conducerea SALROM. Nu din banii lor. Din banii dumneavoastră. Şi ştiţi când au făcut-o? Conform facturii, pe 30 iunie. Exact când noi căutam soluţii disperate pentru Salina Praid. Exact când tăiam din cheltuielile statului, când cămaşa ardea pe noi. Exact cu o zi înainte de termenul-limită pentru lucrările urgente de acolo. S-a terminat cu bătaia de joc pe banii publici”, avertizează ministrul Economiei, care a publicat pe pagina sa de Facebook şi copia facturii respective.

Potrivit lui Miruţă, conducerea Salrom răspunde, deja, pentru asta, „şi cu funcţiile, şi în faţa Justiţiei”.

„Ceea ce face Guvernul Bolojan nu e doar despre bugete. E despre dreptate, echitate şi aşezarea statului român pe un drum corect, normal. România nu trece printr-o criză doar din lipsă de bani, ci şi din cauza unui sistem corupt, împărţit între privilegiaţi şi restul. Iar orice om de bun-simţ din ţara asta vrea acelaşi lucru: un stat corect, eficient şi responsabil. Noi asta construim. Cu fapte. Nu cu poveşti”, încheie ministrul Economiei.

Într-o intervenţie la un post de televiziune, Radu Miruţă declara că directorului societăţii Salrom i-a fost mărit salariul de la 32.000 de lei la 38.000 de lei, la puţin timp după tragedia de la Praid, decizia fiind luată de Adunarea Generală a Acţionarilor.

„Adunarea Generală a Acţionarilor a decis mărirea acestei indemnizaţii. Doar bucata fixă, că mai au şi o bucată variabilă. Cuprumin, Institutul de Cercetări în Transporturi, 50.000 de lei pe lună, sumă fixă... Mai au o componentă variabilă care creşte. E drept asta? Nu e drept”, a declarat ministrul Economiei, la B1TV.

Întrebat dacă va face verificări privind Consiliile de Administraţie de la societăţile din subordinea ministerului, Radu Miruţă a răspuns: ”Acolo-i diavolul”.

Joi, într-o conferinţă de presă, Miruţă a prezentat concluziile analizei pe care făcut-o despre ceea ce s-a întâmplat la Salina Praid şi a precizat că nu se susţine caracterul imprevizibil al dezastrului de la Praid, adăugând că din 2006 existau informaţii că urma să se întâmple acest dezastru.

„Aceste informaţii oficiale au fost desconsiderate, riscul a fost desconsiderat. Aceste informaţii erau cunoscute de Societatea Salrom, de Apele Române, de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi erau şi în atribuţia acestui minister de a se asigura că ele vor fi utilizate. Suntem în faţa unei neputinţe a statului român în care instituţii cu atribuţii extrem de specifice şi-au pasat responsabilitatea până când natura n-a mai avut răbdare, apele pârului Corund au trecut în interiorul salinei, practic au erodat albia şi s-a produs evenimentul din luna mai a anului trecut”, a declarat Radu Miruţă.

El a precizat că erau studii care arătau că există riscul inundării Salinei Praid, dar că nu au fost luate în considerare.

știre în curs de redactare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG