Linkuri accesibilitate

Într-o hotărâre de urgență, Curtea de Apel a SUA anulează oprirea finanțării pentru Radio Europa Liberă


Această fotografie realizată la 18 martie 2025 arată sediul Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) din Praga.
Această fotografie realizată la 18 martie 2025 arată sediul Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) din Praga.

O instanță de apel din SUA a emis o hotărâre care susține demersul Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL) de a obține fondurile aprobate de Congres, de care are mare nevoie pentru a-și continua operațiunile în următoarele săptămâni. Decizia suspendă o hotărâre pronunțată cu doar câteva ore mai devreme de un grup de trei judecători ai aceleiași instanțe.

Noua hotărâre, emisă la sfârșitul zilei de 7 mai de completul de 11 judecători al Curții de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia, a impus o „suspendare administrativă” a deciziei unui complet de trei judecători de la aceeași instanță.

Acea hotărâre, la rândul ei, supenda o decizie favorabilă obținută de RFE/RL într-un proces cu Agenția SUA pentru media globală (USAGM).

RFE/RL a dat în judecată USAGM pentru a elibera fondurile bugetare înghețate pentru a doua jumătate a anului fiscal în curs, din aprilie până în septembrie.

Pe 29 aprilie, judecătorul districtual Royce Lamberth a acordat RFE/RL un ordin de restricție temporară, hotărând că Congresul „a ordonat ca fondurile în cauză să fie alocate RFE/RL” și că președintele Donald Trump a semnat rezoluția bugetară care alocă aceste fonduri.

Decizia sa a dispus efectuarea plății către RFE/RL pentru luna aprilie, aproximativ 12 milioane de dolari.

Cu toate acestea, la 7 mai, completul de trei judecători al Curții de Apel a emis o hotărâre (cu votul a 2 judecători din 3) prin care a suspendat ordinul lui Lamberth, diminuând astfel șansele RFE/RL de a primi în curând fondurile pentru luna aprilie și punând și mai mult în pericol operațiunile sale deja reduse substanțial.

Câteva ore mai târziu, însă, completul de 11 membri al instanței a răspuns unei petiții de urgență din partea RFE/RL și a impus o pauză asupra hotărârii comisiei „în așteptarea unei noi decizii a instanței”.

În decizia sa, care a acoperit, de asemenea, alte procese care implică USAGM, instanța a subliniat că suspendarea a fost menită să îi ofere „suficientă oportunitate de a examina petițiile de urgență și nu ar trebui să fie interpretată în niciun fel ca o hotărâre cu privire la fondul acestor petiții”.

Decizia, luată cu șapte voturi pentru și patru împotrivă – cei patru judecători numiți de republicani fiind în dezacord – înseamnă că USAGM trebuie să respecte ordinul judecătorului Lamberth din 29 aprilie de a plăti RFE/RL.

Cea mai recentă suspendare administrativă nu este decizia finală a instanței, deoarece USAGM poate face apel la Curtea Supremă a SUA.

RFE/RL este o organizație internațională de știri privată și independentă ale cărei programe pe mai multe platforme ajung la un public săptămânal de aproape 50 de milioane de persoane din 23 de țări, inclusiv Rusia, Ucraina, Iran, Afganistan, Pakistan și națiunile din Asia Centrală și Caucaz.

Aceasta se află într-o luptă juridică cu USAGM din 14 martie, când Trump a semnat un ordin executiv prin care solicita reducerea USAGM și a radiodifuzorilor pe care îi supraveghează – inclusiv Vocea Americii (VOA), care, spre deosebire de RFE/RL, este o entitate federală – în „măsura maximă compatibilă cu legislația aplicabilă”.

Privată de finanțare pentru luna aprilie și nu numai, RFE/RL a continuat să difuzeze și să publice, dar a luat măsuri drastice de reducere a costurilor pentru a-și folosi economiile tot mai mici, inclusiv concedierea a sute de angajați și anularea multor contracte de liber-profesioniști.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


    XS
    SM
    MD
    LG