Linkuri accesibilitate

Germania negociază cumpărarea de sisteme Patriot pentru Ucraina după ce SUA au suspendat livrările


Sisteme Patriot
Sisteme Patriot

Germania poartă discuții pentru achiziționarea de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru Ucraina, care să o ajute să contracareze atacurile rusești din ce în ce mai dure, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului.

SUA au suspendat livrările anumitor arme critice către Ucraina, inclusiv 30 de rachete de apărare aeriană Patriot, pentru a suplimenta stocurile reduse ale Kievului, care-i pun în pericol capacitatea de apărare.

„Există diverse modalități de a umple acest gol Patriot”, a declarat purtătorul de cuvânt la o conferință de presă din Berlin, adăugând că o opțiune luată în considerare este cumpărarea bateriilor de rachete Patriot din Statele Unite și apoi trimiterea lor la Kiev, scrie Reuters.

„Pot confirma că au loc într-adevăr discuții intense pe această temă”, a spus el după ce agenția de știri Reuters a scris pe surse despre intenția Germaniei de a achiziționa sisteme Patriot pentru Ucraina.

Germania a trimis în Ucraina trei dintre sistemele fabricate în SUA din stocurile sale militare, iar ministrul Apărării, Boris Pistorius, a lansat luna trecută – în grupul Ramstein, format din aproximativ 50 de națiuni – o inițiativă de a trimite în Ucraina tot mai multe astfel de sisteme.

Pistorius va călători la Washington la sfârșitul acestei luni pentru discuții cu omologul său american despre inițiativa sa, precum și despre capacitățile de producție, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului german al Apărării.

„Desigur, aceste probleme vor fi și ele pe ordinea de zi”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Pistorius a lansat ideea achiziționării de sisteme Patriot pentru a evita timpii lungi de livrare industrială și pentru a asigura livrarea lor rapidă în Ucraina.

Ucraina are o nevoie din ce în ce mai mare de sistemele pe care se bazează pentru a distruge rachetele balistice cu care o atacă Rusia.

Rusia a lovit Kievul cu cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului, rănind cel puțin 23 de persoane, la scurt timp după ce președintele american Donald Trump a vorbit joi cu președintele rus Vladimir Putin.

Germania, al doilea cel mai mare donator al Ucrainei după Statele Unite, a încercat să își asume un rol de lider în asigurarea sprijinului pentru Kiev, în contextul în care sprijinul SUA a fost pus sub semnul întrebării în cel de al doilea mandat al lui Donald Trump la Casa Albă.

Deși Europa ar putea susține rezistența Ucrainei fără sprijin militar american, potrivit unui înalt oficial militar german, provocările ar fi imense.

Germania a oferit Ucrainei un ajutor militar în valoare totală de 38 de miliarde de euro (43 de miliarde de dolari), inclusiv fonduri alocate pentru anii următori, potrivit Ministerului Apărării.

Un raport Bloomberg News de vineri a precizat că Germania pregătește o comandă de tancuri în valoare de 25 de miliarde de euro pentru a-și intensifica brigăzile NATO.


Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG