Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, a cerut sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.
„Această intensificare este îngrijorătoare deoarece face parte dintr-o tendință pe care o observăm de câțiva ani, în care utilizarea armelor chimice de către Rusia în acest război devine din ce în ce mai normalizată, standardizată și răspândită.”
Agenția germană de informații externe BND a confirmat descoperirile, declarând într-un comunicat că a obținut dovezile împreună cu omologii săi olandezi, scrie Reuters.
Șeful Agenției de Informații Militare Olandeze (MIVD), Peter Reesink, a declarat că concluziile au fost obținute pe baza „propriilor noastre servicii de informații independente, așa că le-am observat noi înșine pe baza propriilor noastre investigații”.
Reuters nu a reușit să verifice independent utilizarea substanțelor chimice interzise de către niciuna dintre părțile războiului din Ucraina.
Ucraina nu este în prezent capabilă să identifice majoritatea gazelor utilizate pe câmpul de luptă, spune colonelul ucrainean Artem Vlasiuk, citat de Kiev Independent.
Trupele rusești au folosit agenți chimici interziși în război ca operațiune psihologică pentru a semăna panică în rândul forțelor ucrainene, a declarat Vlasiuk de la Comandamentul de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimiei și Biologiei al Forțelor de Sprijin, o ramură a armatei responsabilă de inspectarea războiului chimic.
Dronele rusești aruncă grenade cu gaz în adăposturi sau tranșee într-o tactică brutală de a-i forța pe soldații ucraineni să iasă în câmp deschis, făcându-i pradă ușoară pentru atacurile cu drone sau artilerie.
Dintre cele 323 de cazuri înregistrate de atacuri chimice ale Rusiei în octombrie, aproape toate, cu excepția a 15 incidente, au fost „neidentificate”, a declarat Vlasiuk pentru Kiev Independent pe 28 octombrie.
Ofițerul a spus că Ucraina se confruntă cu dificultăți în identificarea noilor tipuri de gaze, deoarece nu dispune de o tehnologie sofisticată de detectare de ultimă generație pentru a diagnostica, dincolo de puținele prototipuri din biblioteca sa.
„Este periculos atât pentru trupele noastre, cât și pentru Ucraina în ansamblu, care nu va putea dovedi nimic la nivel internațional”, a declarat Vlasiuk.
Statele Unite au acuzat pentru prima dată Rusia de utilizarea cloropicrinei, un compus chimic mai toxic decât agenții antirevoltă și folosit pentru prima dată de Germania în timpul Primului Război Mondial, în mai anul trecut.
Ucraina susține că Rusia a folosit mii de arme chimice.
Ministerul rus al apărării nu a răspuns solicitării agenției de a face comentarii pe subiect.
Rusia a negat utilizarea de muniții ilegale și a acuzat Ucraina de acest lucru.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat miercuri că Serviciul Federal de Securitate a descoperit în estul țării o ascunzătoare ucraineană de dispozitive explozive care conțineau cloropicrină.
Ucraina a negat în mod constant astfel de acuzații.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), o agenție de dezarmare cu sediul la Haga, formată din 193 de state membre, a declarat anul trecut că acuzațiile inițiale formulate reciproc de ambele țări sunt „insuficient fundamentate”, dar nici nu i s-a solicitat să facă o anchetă completă, care trebuie inițiată de statele membre.
Cel puțin trei decese în Ucraina au fost legate de utilizarea armelor chimice, a declarat Brekelmans, în timp ce peste 2.500 de persoane rănite pe câmpul de luptă au raportat autorităților sanitare ucrainene simptome legate de armele chimice.
Utilizarea sporită a armelor chimice de către Rusia reprezintă o amenințare nu doar pentru Ucraina, ci și pentru alte țări, a adăugat Brekelmans.
„Trebuie să creștem și mai mult presiunea. Aceasta înseamnă să luăm în considerare mai multe sancțiuni și, în special, să nu permitem Rusiei să participe la organisme internaționale precum Consiliul Executiv al OIAC”, a spus el.
Reesink a vorbit despre „mii de cazuri” de utilizare a armelor chimice, citând și o cifră de 9.000 de ucraineni afectați de folosirea lor.
Locurile rotative în consiliul OIAC, pe o perioadă de doi ani, vor fi negociate în lunile următoare.
Concluziile serviciilor de informații au fost prezentate vineri într-o scrisoare adresată parlamentului olandez.
Rusia este membră a OIAC și, la fel ca Statele Unite, și-a distrus arsenalele declarate de arme chimice.
Sancțiunile sporite ar putea fi impuse în colaborare cu Comisia Europeană, care a propus includerea a 15 entități și persoane noi în cadrul său de sancțiuni, inclusiv pentru suspiciunea de utilizare a armelor chimice în Ucraina.
Agențiile militare și de informații generale olandeze, în colaborare cu parteneri străini, spun că au descoperit dovezi concrete ale intensificării producției de arme chimice rusești.
Aceasta include capacități sporite de cercetare și recrutarea de oameni de știință pentru dezvoltarea armelor chimice, a declarat Reesink. El a adăugat că oficialii ruși au dat instrucțiuni soldaților cu privire la utilizarea agenților de război otrăvitori.
„Nu este vorba doar de niște intervenții ad-hoc în prima linie, este vorba cu adevărat de un program folosit pe scară largă. Iar acest lucru este, desigur, îngrijorător pentru că dacă nu clarificăm și nu facem public ceea ce face Rusia, este foarte probabil ca aceste tendințe să continue”, a spus Reesink.
El a numit utilizarea armelor chimice de către forțele armate ruse „o procedură operațională aproape permanentă”.
„Am corelat în mod specific utilizarea cloropicrinei cu munițiile improvizate, cum ar fi becurile pline și sticlele goale atârnate de o dronă. În ceea ce privește gazele lacrimogene, observăm că acestea utilizează în mod abuziv și transformă munițiile existente pentru a acționa ca purtători de gaz”, a spus el.
Cloropicrina este inclusă pe lista agenților de sufocare interziși de către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), organizație creată pentru a implementa și monitoriza respectarea Convenției privind Armele Chimice (CWC) din 1997.
Agentul poate provoca iritații severe ale pielii, ochilor și tractului respirator. În caz de ingerare, poate provoca arsuri la nivelul gurii și stomacului, greață și vărsături, precum și dificultăți de respirație.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI