Linkuri accesibilitate

Franța și România resping acuzațiile Telegram legate de o intervenție menită să reducă la tăcere „vocile conservatoare” din România

update

Fondatorul Telegram susține că a refuzat o solicitare a unui guvern occidental „de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România. Franța respinge acuzaţiile ca fiind „total nefondate”.
Fondatorul Telegram susține că a refuzat o solicitare a unui guvern occidental „de a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România. Franța respinge acuzaţiile ca fiind „total nefondate”.

Autoritățile franceze și române resping acuzațiile lansate duminică de fondatorul Telegram, Pavel Durov, care a declarat în ziua alegerilor prezidențiale că ar fi respins o presupusă cerere venită din partea unui guvern occidental de „a reduce la tăcere” vocile conservatoare din România.

Actualizare 23:45 - Fondatorul Telegram a revenit cu un nou mesaj

Pavel Durov a scris duminică seară: „În primăvara acestui an, la Salon des Batailles de la Hôtel de Crillon, Nicolas Lerner, șeful serviciilor secrete franceze, mi-a cerut să interzic vocile conservatoare din România înainte de alegeri”

„Am refuzat. Nu am blocat protestatarii în Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să o facem în Europa”, declară Pavel Durov.

Știrea inițială:

„Acuzații complet nefondate circulă pe Telegram și Twitter cu privire la o presupusă ingerință a Franței în scrutinul prezidențial din România”, a transmis Ministerul francez al Afacerilor Externe, duminică după-amiază, ca reacție la un mesaj lansat în aceeași zi de fondatorul platformei de mesagerie Telegram, Pavel Durov.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dezmintit, pentru Europa Liberă, autenticitatea mesajului.

Reacțiile celor două diplomații, ale Franței și ale României, au venit după ce Pavel Durov, fondatorul Telegram, a scris pe canalul său „un guvern din Europa de Vest a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric”.

El nu a a menționat în mod explicit Franța, însă a pus în interiorul mesajului un emoticon cu o baghetă, un produs specific patiseriei franceze.

„Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nu le va bloca canalele politice”, a mai susținut Durov.

„Nu poți «apăra democrația» prin distrugerea democrației. Nu poți «combate interferența electorală» interferând cu alegerile. Ori ai libertate de exprimare și alegeri corecte - ori nu ai. Iar poporul român le merită pe amândouă”, a mai declarat Durov.

Pavel Durov, născut în Rusia, dar în prezent cetățean francez, a fost reținut anul trecut în Franța într-o anchetă privind infracțiuni legate de pornografie infantilă, trafic de droguri și tranzacții frauduloase asociate cu aplicația. În martie, el s-a întors în Dubai.

El a negat comiterea oricărei infracțiuni.

Europa Liberă a solicitat un punct de vedere de la Telegram, însă nu am primit un răspuns până la ora publicării acestui articol.

Diplomația franceză: Franța respinge categoric aceste acuzații

„Franța respinge categoric aceste acuzații și face apel la responsabilitatea și respectul fiecăruia față de democrația din România”, a scris Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe.

Diplomația franceză mai spune că „primul tur al alegerilor prezidențiale din România de anul trecut din decembrie a fost anulat în mod suveran de către autoritățile române competente, în urma unor ingerințe digitale și financiare foarte reale din partea unor actori în legătură cu Rusia”.

„Investigații suplimentare ale autorităților române și ale Comisiei Europene au confirmat ulterior gravitatea acestor ingerințe, inclusiv în ceea ce privește manipularea algoritmului TikTok”, mai spune Parisul.

Ministerul francez mai spune că „în acest context, recentele acuzații împotriva Franței nu sunt decât o manevră de diversiune față de amenințările de ingerință reale care vizează România”.

„Franța face apel la toți actorii politici români să fie responsabili și să apere democrația”, completează diplomația franceză.

„Ca partener și prieten, amintim că Franța a fost alături de România în vederea aderării sale la Uniunea Europeană, pentru reformele, intrarea în spaţiul Schengen și progresele sale. De asemenea, pentru securitatea sa, prin trimiterea de soldați francezi, la numai cinci zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. A minți despre Franța, a o insulta, înseamnă a șterge această istorie”, mai spune Ministerul francez al Afacerilor Externe.

Andrei Țărnea (MAE): Una dintre campanii implică relația Franța - România

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Țărnea, a afirmat într-un mesaj pe X că „în timpul alegerilor prezidențiale care sunt în desfășurare în România vedem semnele distinctive ale interferenței Rusiei”.

„O campanie virală de fake news pe Telegram și pe alte platforme de social media are ca țintă influențarea procesului electoral. Ne așteptam la acest lucru, iar autoritățile române au demascat aceste fake news”, a scris Andrei Țărnea.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Țărnea, a menționat că este vorba și de un mesaj atribuit în mod fals fondatorului Telegram și „al cărui nume a fost schimbat astăzi”.

„Este parte dintr-o campanie sistematică care include acea componentă, vizează în mod particular relația în România-Franța. Este vorba despre acea platformă, dar este vorba și despre postări virale pe Facebook și pe TikTok, cu videouri false care vizează jandarmi francezi îmbrăcați în uniforme ale Armatei Române, care ar fi pregătite să intervină”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Anterior în cursul zilei, Ministerul Apărării a demontat această informație și a spus că este falsă.

Potrivit MApN, autorul postării de pe TikTok pretindea, fără să furnizeze vreo dovadă, că militarii francezi din Grupul de Luptă NATO, dislocați la Cincu, îmbrăcați cu uniforme ale Jandarmeriei Române, ar fi pregătiți să declanșeze un război civil în situația în care un anumit candidat va fi declarat câștigător.

„E vorba despre o campanie sistematică. Noi vedem una particulară, care vizează Franța, iar în paralel vedem cel puțin două care vizează procesul de votare în sine, și în țară și în străinătate”, a completat Andrei Țărnea pentru Europa Liberă.

„E vorba despre o campanie sistematică, de multiple platforme. Era așteptată, nu este o surpriză, autoritățile știau și am răspuns, cred, la fiecare dintre acestea, dar continuăm să monitorizăm și vom face ce se poate face în timp real”, a mai spus reprezentantul MAE

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG