Pe 27 iunie, în prima conferință de presă susținută la Palatul Victoria, proaspătul premier Ilie Bolojan ieșea cu un atac la adresa „sinecurilor” din sistemul de stat.
„În ceea ce privește scăderea de cheltuieli, lucrăm pe mai multe componente, inventariem tot ceea ce înseamnă comitete, comisii - le-aș numi sinecuri - și în fiecare ședință de guvern și în fiecare săptămână de acum înainte, pentru că nu pot fi făcute de pe o zi pe alta, întrucât fiecare este pe o hotărâre de guvern, pe o lege, uneori legi organice, vom ataca această zonă”, anunța Bolojan.
Acesta venea și cu un exemplu concret: CIFGA – Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, care era format din 17 persoane, care primeau 4.000 de euro lunar pentru cele două – trei ședințe la care participau.
„L-am transformat într-un comitet de cinci persoane, a căror venit va fi de aproximativ 1.000 de euro pe lună, pentru că, într-adevăr, au o răspundere, pentru că aprobă anumite credite. Și vă rog să faceți un calcul, ceea ce înseamnă o mică economie la bugetul național”, anunța premierul.
O săptămână mai tîrziu, Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului îl acuză pe premierul Ilie Bolojan de dublu standard.
Pe 11 aprilie 2007, Ilie Bolojan trecea din funcţia publică de prefect al judeţului Bihor în funcţia publică de secretar general al Guvernului, funcție ocupată până pe 26 martie 2008, când și-a dat demisia.
Pe 30 mai 2007 era numit în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A.
Conform declarației de avere din 2008, a încasat în cele șapte luni din 2007 în care a ocupat această funcție 74.000 de lei.
„La un salariu mediu net lunar de 1.042 lei în acel an, această sumă echivalează cu 71 de salarii medii lunare, adică un venit considerabil, care se încadrează perfect în definiția unei sinecuri”, susțin reprezentanții Sindicatului Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului, conform Hotnews.ro.
„Pe fundalul pachetului de măsuri de austeritate adoptat recent și pe care Guvernul și le va asuma în Parlament, premierul, șeful funcției publice din România, a lansat un atac virulent și la adresa angajaților din sistemul bugetar, sugerând că nu se mai poate ca statul să plătească oameni care nu produc nimic. Acest tip de discurs, în contrast cu trecutul personal al domniei-sale, alimentează acuzațiile de dublu standard și ridică întrebări privind autenticitatea reformelor promovate sub pretextul eliminării sinecurilor”, se spune în comunicat.
Angajații de la Guvern susțin că declarațiile publice ale premierului arată „o discrepanță între realitate și retorică” din partea lui Ilie Bolojan.
„Într-un moment în care moralitatea politică și coerența publică sunt invocate ca fundamente ale guvernării, trecutul premierului trebuie asumat cu aceeași transparență și rigoare pe care o pretinde altora. Într-un stat democratic, integritatea și onestitatea nu se măsoară doar prin măsuri luate împotriva altora, ci și prin asumarea propriului trecut”, mai arată sindicaliștii.
Într-un punct de vedere transmis Hotnews.ro de Biroul de presă al Guvernului se arată că, într-adevăr, premierul Ilie Bolojan a fost, în perioada în care a ocupat funcția de secretar general al Guvernului României, membru al CIFGA – Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări.
„Atunci, la fel ca în perioada următoare și în prezent, secretarul general al Guvernului este, prin atribuții, membru în CIFGA. Facem precizarea că ceea ce contează cu adevărat într-o funcție publică este ceea ce faci cât timp o ocupi, în raport cu remunerația primită. Asta face diferența dintre o sinecură și o responsabilitate asumată”, susține biroul de presă al Guvernului.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.