Linkuri accesibilitate

Președintele Nicușor Dan, primit de cancelarul german. F. Merz: Volumul comercial bilateral a atins peste 42 de mld euro. Putem și mai mult


Președintele Nicușor Dan a fost primit vineri, la Berlin, de cancelarul german Friedrich Merz
Președintele Nicușor Dan a fost primit vineri, la Berlin, de cancelarul german Friedrich Merz

Președintele României, Nicușor Dan, face vineri o vizită oficială la Berlin, Germania, la invitația președintelui federal Frank-Walter Steinmeier. Vizita se va concentra pe întărirea cooperării economice și a investițiilor în sectoare strategice precum apărarea, energia sau industria auto.

Actualizare 16:30 - Președintele Nicușor Dan a fost primit vineri, la Berlin, de cancelarul german Friedrich Merz, alături de care a susținut, la finalul convorbirilor oficiale, o conferință comună de presă.

„În campania electorală din România aţi demonstrat că reprezentaţi o Românie democrată, europeană. Astfel, aţi dat un semnal puternic care a mers mult peste hotarele României. Noi toţi am observat cu multă atenţie alegerile din România. Permiteţi-mi să vă felicit pentru alegerea în funcţia de preşedinte al României”, a declarat, vineri, la începutul conferinţei de presă comună, cancelarul german Friedrich Merz.

Acesta a vorbit despre relaţia cu România.

„Am purtat o discuţie bazată pe încredere (...) Relaţia dintre ţările noastre este excelentă şi vom colabora ca ea să devină şi mai bună în viitorul apropiat”, a mai declarat Merz.

Niculor Dan s-a referit la lunga istorie a relaţiilor dintre cele două state.

„România şi Germania au o istorie lungă de parteneriat, mai mult decât istoria şi numărul de ani cred că ne leagă nişte valori. Pe baza acestor valori, prin planul de acţiune pe care l-am semnat am trasat direcţiile prin care colaborarea noastră viitoare se va desfăşura”, a declarat Nicuşor Dan.

El a precizat că s-a discutat mult despre zona economică.

„Germania este principalul partener economic al României şi ne dorim ca această cooperare să se dezvolte”, a mai declarat preşedintele Dan.

El a explicat că s-a discutat despre dezvoltarea industriei de apărare, dar şi despre ajutorul pentru Ucraina.

Friedrich Merz, principalele declarații:

  • Vom lucra pentru ca această colaborare să devină și mai bună. Miniștrii noștri de Externe tocmai au semnat un plan de acțiune care va uni și mai mult țările noastre.
  • Am stabilit că vom extinde și consolida planurile de politică de înarmare, promovarea investițiilor, vom continua să investim în educație, cultură și media.
  • Relațiile noastre economice sunt o poveste de succes. Volumul comercial bilateral a atins suma record de peste 42 de miliarde euro. Suntem de acord că se poate și mai mult și vrem să colaborăm.
  • Noul cadru financiar multianual – Europa se confruntă cu provocări istorice, vom reuși să le depășim doar printr-o prioritizare mai bună, nu prin sume mai mari. Deci nu vom putea aproba propunerea CE privind volumului buget, dar sprijinim abordarea bugetului pentru noi priorități.
  • Încep negocieri în care Guvernul federal și eu, personal, ne vom implica activ.
  • Încercăm să sporim presiunile asupra Rusiei și să sprijinim Ucraina.
  • Ne coordonăm în ceea ce privește Republica Moldova. Contribuim împreună pentru ca Moldova să nu fie destabilizată de Rusia.
  • Cu mare atenție, am observat procesul electoral din Româniacare și de data aceasta a fost influențat masiv de entități din Rusia, dar democrația din România a fost suficient de puternică.
  • Nu subestimăm pericolele inerente unui astfel de proces.

Nicușor Dan, principalele declarații:

  • Am fost onorat să fiu azi într-o vizită oficială în Germania, să mă întâlnesc cu Președintele Steinmeier, cu Cancelarul Merz.
  • Mai târziu ne vom întâlni cu comunitatea de afaceri. România și Germania au o istorie lungă de parteneriat, mai mult decât istoria și numărul de ani cred că ne leagă niște valori, și, pe baza acestor valori, azi, prin planul de acțiune pe care l-am semnat, am trasat direcțiile pe care colaborarea noastră viitoare se va desfășura.
  • Am discutat mult pe zona economică, așa cum a spus domnul Cancelar. Germania este principalul partener comercial al României și ne dorim ca această cooperare economică să se dezvolte în anii care urmează. În particular, am discutat de oportunitățile care există pentru industria de apărare în acest context nou în care ne aflăm. Am discutat de posibilitatea de a colabora în cadrul programului SAFE al Uniunii Europene.
  • Am discutat de colaborarea pe care România a avut-o cu Germania și de suportul pe care Germania ni l-a dat în diverse structuri internaționale, inclusiv OCDE, unde, după cum știți, România vrea să intre la sfârșitul anului viitor. Am discutat de războiul din Ucraina și de posibilitatea comună, a noastră și a partenerilor noștri, pe de o parte, de a ajuta Ucraina, pe de altă parte, prin presiune economică și prin sprijinul militar al Ucrainei, să aducem Rusia la masa negocierilor.
  • Am discutat de posibilitățile de colaborare în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei și, bineînțeles, am discutat de parcursul european al Republicii Moldova și de sprijinul pe care țările noastre, împreună cu partenerii europeni, îl oferă pentru parcursul european al Republicii Moldova.
  • Am discutat, de asemenea, de războiul hibrid pe care Rusia îl duce de mai mulți ani în interiorul țărilor europene și de posibilitatea de a colabora între noi și cu partenerii europeni pentru a contracara acest război hibrid.
  • Am discutat de minoritatea germană din România și de minoritatea română din Germania, și am mulțumit Guvernului german pentru condițiile pe care minoritatea română le are pentru a trăi aici.
  • Fără legătură cu discuția pe care am avut-o, vorbind de interferența rusă, vreau să salut punctele de vedere care au apărut azi, prin care NATO și Uniunea Europeană au vorbit expres de influența rusă asupra țărilor europene și expres despre influența acesteia în România și în alegerile din România. Cred că este un punct important pentru a înțelege ce s-a întâmplat în România în ultimul an.
  • Nu în ultimul rând, am adresat invitația Cancelarului Merz de a vizita România în perioada următoare.

Întrebări și răspunsuri:

În România și în Germania care au fost țintele vizate de acțiunile cibernetice?

Nicușor Dan: Sunt două componente. Una este acțiunea cibernetică clasică de atac asupra unor structuri și avem rapoarte special de la STS. A doua parte – și care este legată mult mai mult de procesul democratic – e influențarea prin fake news și un întreg proces de manipulare, dezinformare în interiorul țărilor europene cu atât mai mult cu cât sunt mai apropiate de granița de est. În țară avem o întreagă dezbatere și vom veni în curând cu un raport. Și am discutat să ne apărăm în comun de astfel de atacuri.

Cancelarul Merz: Asistăm de câțiva ani la sporirea încercării tot mai mari ale Rusiei și altor țări de a diviza UE, de a slăbi NATO și a dezinforma sau informa greșit opinia publică. Vrem și dorim să facem față tentativelor de destabilizare a țărilor noastre doar prin mijloace democratice. Cât de concret este un astfel de atac s-a observat în România cu ocazia alegerilor prezidențiale în turul I. Am observat cu mare atenție procesul electoral care și de data aceasta a fost influențat masiv de entități din Rusia, dar democrația a fost destul de puternică.

La ce vă referiți când vorbiți de cooperare pentru înarmare: la Ucraina sau altceva?

Cancelarul Merz: Nu ne-am gândit doar la Ucraina, dar ne-am gândit și la Ucraina. E vorba de cooperare la nivel de NATO. Facilități care sunt și în planul de acțiune. Sunt firme din Germania care au început să realizeze capacități de producție în România. Sprijinul Guvernului german a fost reiterat.

Despre planul financiar multianual al UE

Cancelarul Merz: Este doar o propunere de la Comisia Europeană. Consider că structura e corectă, dar e vorba și de nivel de parte financiară, de volum. Aici ni se pare că nu e ceva care să fie acceptabil. Guvernul german nu e de acord cu partea asta, dar e un proces deschis, avem timp 1-2 ani să discutăm, până în 2027. În ce privește procesul de aderare al Ucrainei, el e deschis. Atât timp cât e atacată și se află în stare de război, aderarea va fi aproape imposibilă. E un proces care durează mulți ani, iar principala prioritate este să facem să se termine acest război, apoi reconstrucția Ucrainei, totul încadrat într-o perspectivă de aderare. Deci nu priveșe acel plan financiar privind bugetul.

Nicușor Dan: Procesul de echipare militară a Europei este o decizie corectă la momentul potrivit pe care statele membre au luat-o, pentru că avem războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, pe de altă parte ne confruntăm cu războiul hibrid al Rusiei, pentru că am văzut o încercare a SUA de a-și reechilibra atenția între Europa și Asia și Europa trebuie să ia chestiunea apărării în propriile mâine. Discuțiile privind bugetul sunt legitime, dar UE e o poveste de succes, o poveste de succes economic care înseamnă prosperitate pentru oameni și o poveste de succes privind securitatea. În momentul când un stat dorește să acceadă în UE și când îndeplinește criteriile, răspunsul UE trebuie să fie Da pentru respectivul stat.

Colaborarea în industria de apărare – concret despre ce proiecte militare e vorba pentru accesarea banilor din programul SAFE și investiții concrete în România ale companiilor germane?

Nicușor Dan: Există negocieri avansate între Rheinmetall și fabrica de la Mediaș care ține Romarm pentru un joint venture pe muniții, sperăm să se termine în curând. Pe SAFE suntem în faza în care țările membre propun proiecte comune. Există un prim termen la sfârșitul acestei luni pentru ca țările să propună partea financiară și până la jumătatea anului viitor să vină cu parteneriate concrete. Suntem în faza de explorare a parteneriatelor pe care putem să le avem.

Știrea inițială

Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit vineri după amiază cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, și cu cancelarul federal Friedrich Merz.

Pe agenda vizitei se află și o reuniune cu reprezentanți ai mediului german de afaceri și o întâlnire cu membrii comunității românești din Germania.

Președintele Nicușor Dan l-a vizitat pe omologul său german, Frank-Walter Steinmeier
Președintele Nicușor Dan l-a vizitat pe omologul său german, Frank-Walter Steinmeier

„Convorbirile cu Președintele și Cancelarul Federal vor fi axate pe dezvoltarea colaborării româno-germane în domenii de interes, cu accent pe proiecte de cooperare economică și investiții în sectoare precum cel al apărării, energiei, auto, industrial, dar și pe coordonarea strânsă în ceea ce privește afacerile europene și în domeniile securității și apărării. Germania este principalul partener economic al României și un aliat care contribuie semnificativ la asigurarea securității europene”, arată un comunicat al Administrației Prezdidențiale.

Pe lângă relațiile bilaterale, discuțiile cu oficialii germani se vor referi și la continuarea sprijinului pentru Ucraina și la susținerea Republicii Moldova și a parcursului său european, mai transmite comunicatul.

Președintele Nicușor Dan e însoțit de o delegație care îi include pe viceprim-ministrul, Dragoș Anastasiu, ministrul de Externe, Oana Țoiu, ministrul Apărării, Ionuț Moșteanu, ministrul Economiei, Radu Miruță, și președintele USR, Dominic Fritz, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri din România.

Fritz a publicat pe pagina proprie de pe rețeaua X o fotografie cu membrii delegației române, aflată într-un avion militar Spartan, care asigură deplasarea oficialilor din România.

„Președintele României se va întâlni cu președintele Frank-Walter Steinmeier și cancelarul german, Friedrich Merz, dar și cu comunitatea de business și cu românii stabiliți în Germania. Întărim relațiile bilaterale, apărăm securitatea României printr-o mai bună colaborare în industria apărării și creștem prosperitatea cu investiții mai mari din sectorul privat,” a declarat Dominic Fritz, președintele USR, pe Facebook.

Agenda vizitei președintelui Nicușor Dan

  • 14:15 (ora României): Primirea de către președintele federal Frank-Walter Steinmeier
  • 16:00 (ora României): Întrevedere cu cancelarul federal Friedrich Merz
  • 17:00 (ora României): Declarații de presă comune cu cancelarul federal Friedrich Merz
  • 17:45 (ora României): Reuniune cu reprezentanți ai unor companii germane
  • 20:00 (ora României): Întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Germania

Relațiile economice dintre România și Germania

Potrivit datelor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), în 2024, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a fost de aproximativ 42,1 miliarde euro, marcând o creștere moderată de aproape 1% față de 2023.

Exporturile Germaniei către România au fost de cca. 22,4 miliarde euro, iar importurile Germaniei din România de 19,8 miliarde euro.

Totuși, în primul trimestru din 2025 s-a înregistrat o scădere importantă de 6,1% a volumului schimburilor comerciale față de aceeași perioadă a anului anterior, ajungând la 10,36 miliarde euro. Această contracție a fost pusă de AHK România pe seama dinamicii economice slabe din Germania și situației economice dificile din Europa.

Investiții germane în România

Principalele investiții germane în România în 2024-2025 se concentrează pe sectoare ca industrie sau comerț.

  • Compania de producție militară Rheinmetall a investit peste 243 milioane de euro în producția de echipamente de apărare în Victoria, România.
  • Grupul STIHL a început construcția unei unități de producție la Oradea, în valoare de 125 milioane de euro.
  • Companii precum Lidl, Kaufland și Metro sunt printre cele mai importante investiții germane în România, cu o cifră de afaceri cumulată de circa un miliard de euro.
  • În sectorul industrial și logistic, grupul german GARBE, unul dintre cei mai mari investitori în spații logistice din Europa, a intrat recent pe piața românească.

Jumătatea investițiilor germane în România este concentrată în județele Timiș, Brașov și Prahova, cu peste 9.000 de firme germane mixte active pe piața românească.

Mai multe companii militare germane activează în România, dar proiectele vitale pentru apărarea României, precum construirea fabricii de pulberi din județul Brașov este mult întârziată.

Fabrica de pulberi cu Rheinmetal, o investiție de 530 mil euro, ar urma să fie funcțională în termen de doi ani de la începerea construcției, după cum a scris Europa Liberă. De asemenea, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, compania germană ar dori să construiască în România și o fabrica de muniție.

Conform datelor Biroul Federal de Statistică al Germaniei, la sfârșitul anului 2024, în Germania se aflau aproape 910.000 de cetățeni români, cea mai mare minoritate din țară care provine dintr-un stat UE.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG