Legat de campania electorală pentru prezidențialele din România, în care adversarii săi naționaliști și anti-UE au fost susținuți de figuri precum J.D. Vance, Steve Bannon sau Elon Musk, Nicușor Dan a spus că opiniile exprimate de aceștia nu au reprezentat poziția oficială a Casei Albe, potrivit FAZ.
„Au fost câteva declarații americane legate de alegerile anulate din noiembrie anul trecut, dar acestea nu reprezentau poziția oficială a Casei Albe, ci opinii individuale. Unii candidați populiști din România au pretins că au sprijinul guvernului SUA, dar nu era adevărat. Au călătorit în SUA, au angajat firme de lobby și au obținut câteva interviuri în podcasturi. Dar asta a fost tot”, a spus
Nicușor Dan s-a declarat, de asemenea, încrezător că prezența SUA în NATO și a trupelor americane în România se va menține, în ciuda temerilor că Washingtonul și-ar putea limita angajamentul față de Alianța Nord-Atlantică.
„La ultima întâlnire de la Haga, statele NATO au decis să își majoreze cheltuielile de apărare.
Cred că acest lucru face mai puțin probabil o eventuală retragere a SUA din NATO. Investițiile noastre în baza Mihail Kogălniceanu vor continua conform planului, pentru a găzdui trupe din SUA și din alte state aliate sau partenere”, a spus președintele României.
Nicușor Dan a confirmat și angajamentul României de a respecta creșterea treptată a cheltuielile de apărare până la 5% din PIB, convenită la summitul de la Haga.
Sprijin pentru Republica Moldova
Președintele a subliniat sprijinul României pentru Republica Moldova și a menționat că aproximativ un milion de moldoveni dețin și cetățenie română:
„Suntem foarte interesați de ce se întâmplă în Republica Moldova. Avem deja conexiuni între rețelele noastre de gaz și electricitate, iar pentru viitor sunt planificate și alte proiecte de infrastructură.”
Referitor la ideea unei uniri cu Republica Moldova, Nicușor Dan a precizat că, deși susține personal această idee, respectă voința cetățenilor moldoveni:
„În Republica Moldova, aproximativ 35% susțin o unire. Atâta timp cât o parte semnificativă a cetățenilor vecinilor noștri susțin forma actuală a statului, România nu va întreprinde nimic”, a precizat Dan
Provocările economice și lupta împotriva corupției
Nicușor Dan a explicat că soluția reducerii deficitului bugetar de peste 9% și a relansării economice nu ține doar de ideologie, ci de încrederea cetățenilor în autorități.
„În România, oamenii simt nedreptate pe mai multe niveluri. Văd corupție, mică și mare. Văd că oamenii sunt plătiți diferit pentru aceeași muncă. Dar putem face ceva în privința asta. Economia noastră s-a dublat în ultimii zece ani. Avem fonduri europene, iar în 2026 vom deveni membri ai OCDE. Sunt foarte optimist în privința potențialului economic al României”, a spus Nicușor Dan.
El a menționat, în context, că în timpul mandatelor sale de primar al Bucureștiului, încrederea în autoritățile locale a crescut de la 30% în 2020 la 60% în patru ani, reducând influența populiștilor.
În legătură cu acuzațiile de risipă a fondurilor publice aduse fostului președinte Klaus Johannis, Nicușor Dan a menționat că o anchetă condusă de premierul Ilie Bolojan a stabilit costuri excesive pentru anumite zboruri oficiale.
„S-a stabilit că prețul pentru anumite zboruri a fost mult prea mare în raport cu situația economică a României. Am anunțat deja că vom reduce bugetul administrației prezidențiale cu 20%”, a precizat președintele României.
Mai mult, Nicușor Dan a criticat pensiile speciale, în special cele ale magistraților, care au ajuns să primească pensii mai mari decât salariile.
„În anii ’90, s-a adoptat o lege care permitea magistraților să iasă la pensie după doar 25 de ani de serviciu, pentru a elimina judecătorii din perioada comunistă. Această lege nu a fost modificată ulterior, ceea ce duce astăzi la situația absurdă în care magistrații buni părăsesc sistemul cât mai devreme posibil”, a constatat președintele Nicușor Dan.
Coaliția de guvernare și controlul serviciilor secrete
Deși Partidul Social Democrat a fost asociat istoric cu o guvernare ineficientă și afectată de corupție, Nicușor Dan a declarat că, în cele două luni de mandat, social-democrații s-au comportat „extrem de corect” în coaliție.
„Desigur, există persoane individuale care fac anumite declarații publice, dar, ca partid, în cadrul negocierilor de coaliție și în guvern, s-au comportat cât se poate de corect. Asta este important, pentru că trebuie să depășim perioada marilor deficite și să recâștigăm încrederea piețelor”, a adăugat Dan.
În privința serviciilor secrete, președintele spune că speră ca prin numirile pe care le va face să îmbunătățească activitatea și imaginea lor publică:
„Intenționez să propun pentru conducerea serviciilor de informații interne și externe două persoane care nu provin nici din servicii, nici din politică. Sper ca lucrurile să se îmbunătățească în timp”.
Întrebat despre implicarea serviciilor secrete în alegerile anulate din 2024 din cauza unei presupuse influențe rusești, Nicușor Dan a răspuns: „Nu s-au implicat suficient!”
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.