Rezumat
- Donald Trump spune că „toată lumea” ar trebui să evacueze imediat capitala Iranului.
- Președintele american și-a scurtat participarea la summitul G7 din cauza situației din Orientul Mijlociu.
- Presa de stat iraniană a relatat despre explozii și focuri puternice de apărare aeriană în Teheran la primele ore ale dimineții de marți.
- În Teheran, capitala Iranului, drumurile sunt blocate de miile de mașini ale oamenilor care vor să evacueze orașul.
- Iranul și-a închis spațiul aerian până la ora locală 14:00.
- Luni, Israelul a anunțat că a atacat clădirile presei de stat iraniene din Teheran, cu lovituri surprinse în direct la televizor.
- G7 a cerut „o dezescaladare a ostilităților.
- Ministerul iranian al Sănătății a declarat că cel puțin 224 de persoane au fost ucise de atacurile israeliene începând de vineri. Numărul morților în Israel a crescut la 24.
Actualizare ora 22:30
Ce predicții fac liderii mondiali despre următoarea mutare a lui Trump
Liderii mondiali reuniți la G7 încearcă să anticipeze care ar fi următoarea mișcare a președintelui american Donald Trump în Orientul Mijlociu.
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat că liderii au „vorbit despre” implicarea americană.
Premierul britanic Keir Starmer sugerase înainte de comentariile recente ale președintelui SUA privind Iranul, că Trump nu a spus nimic care să sugereze că ar urma să se implice.
Numai în decurs de câteva ore lucrurile s-au schimbat rapid, remarcă BBC, iar G7 încearcă să ghicească ce pune la cale președintele Trump.
Iranul și poporul iranian încearcă să facă același lucru. La fel și lumea în general pentru a intui care este scopul limbajului amenințător și al postărilor de același fel ale SUA?
BBC l-a întrebat pe Sir Keir Starmer dacă Marea Britanie ar primi cu brațele deschise oameni din Iran care ar răsturna guvernul de acolo.
„Nu sunt un susținător al regimului din Iran”, a spus el, dar a evitat să spună dacă ar fi încântat dacă iranienii s-ar revolta împotriva regimului. „Nu e treaba mea, ca prim-ministru al Marii Britanii, să încep să încurajez oamenii în legătură cu ceea ce ar putea face în țara lor. Accentul meu absolut este pus pe necesitatea de a dezescalada această situație.”
Președintele Franței, Emmanuel Macron, tocmai a vorbit la summitul G7 din Canada și a spus că ar fi o mare eroare ca o schimbare de regim în Iran să fie realizată prin mijloace militare, potrivit unor relatări făcute de Reuters și agenția de știri AFP.
El spune că o schimbare de regim ar aduce „haos” și consideră că națiunile ar trebui să revină la masa negocierilor pentru a discuta despre programul nuclear al Iranului.
„Cred că avem nevoie ca Statele Unite ale Americii să-i aducă pe toți înapoi la masă”, a declarat Emmanuel Macron.
Actualizare ora 22:00
WhatsApp neagă afirmațiile Iranului conform cărora ar împărtăși informații cu Israelul
Meta neagă acuzațiile Iranului conform cărora informațiile din aplicația de mesagerie sunt partajate cu Israelul.
Un purtător de cuvânt al companiei-mamă a WhatsApp, Meta - care deține și Facebook și Instagram - spune că este „îngrijorat că aceste rapoarte false vor fi o scuză pentru blocarea serviciilor noastre într-un moment în care oamenii au cea mai mare nevoie de ele”.
Declarația precizează că toate „mesajele pe care le trimiteți familiei și prietenilor pe WhatsApp sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că nimeni în afară de expeditor și destinatar nu are acces la acele mesaje”.
„Nu furnizăm informații în masă niciunui guvern. De peste un deceniu, Meta a furnizat rapoarte de transparență consistente care includ circumstanțele limitate în care au fost solicitate informații de pe WhatsApp”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Actualizare ora 21:51
Donald Trump: Iranul nu poate să aibă o armă nucleară
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, a spus marți, la Casa Albă, că pe măsură ce conflictul dintre Israel și Iran continuă, președintelui Trump îi este cât se poate de clar că Iranul nu poate avea o armă nucleară.
Bruce spune că Departamentul de Stat a înființat un grup operativ pentru Orientul Mijlociu pentru a ajuta la coordonarea sprijinului pentru cetățeni și misiunile diplomatice.
Ea le reamintește cetățenilor americani să nu călătorească în Israel, Irak sau Iran. Grupul de lucru implică oameni care preiau apeluri de la cetățeni americani din întreaga lume și se asigură că primesc ceea ce au nevoie.
Întrebată despre comentariile lui Trump că vrea un „sfârșit real" al conflictului Iran-Israel, Bruce a spus că „putem să-l credem pe cuvânt” pe Trump.
„Dar nu voi specula într-un sens mai larg despre ce ar însemna asta. Asta depinde de președinte, el este singurul care decide cu privire la ceea ce se va întâmpla de acum înainte", a adăugat ea.
Actualizare ora 21:30 - Trump se întâlnește cu Consiliul de Securitate
Președintele Trump se întâlnește cu Consiliul Național de Securitate, potrivit Casei Albe.
Un pușcaș marin păzește aripa de vest a Casei Albe, semn că președintele este înăuntru.
Actualizare ora 21:15 - Ali Shadmani, eliminat
Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Effie Defrin, a susținut o conferință de presă.
„Am lovit adânc, afectând capacitățile nucleare, balistice și de comandă ale Iranului”, a spus el.
Defrin spune că Israelul a ucis noaptea trecută un alt membru important al forțelor de securitate iraniene, Ali Shadmani. Armata israeliană anunțase deja acest lucru într-una dintre actualizările sale de astăzi.
„IDF l-a eliminat pe Ali Shadmani, șeful statului major general al regimului în timpul războiului. Shadmani a deținut funcția doar patru zile înainte de a avea aceeași soartă ca și predecesorul său”, a declarat Defrin.
El a preluat acest rol după ce predecesorul său, Gholamali Rashid, a fost ucis într-un atac israelian. Presa iraniană nu a scris nimic despre moartea lui Shadmani.
Actualizare ora 21:02
Noi explozii în capitala iraniană
Presa relatează despre mai multe explozii în capitala iraniană, Teheran.
Agenția de știri AFP transmite că au fost auzite explozii puternice în tot orașul.
Agenția de știri iraniană Irna scrie despre explozii „continue și intense".
Actualizare ora 20:35
Iranul le cere locuitorilor din Tel Aviv și Haifa să le evacueze pentru a-și salva viața
Șeful Statului Major al Forțelor Armate Iraniene a declarat într-un mesaj video postat de canalele iraniene către locuitorii Israelului că locuitorii din Tel Aviv și Haifa „trebuie să evacueze cât mai curând posibil pentru a-și salva viața".
Generalul-maior Abdolrahim Mousavi a mai spus că „operațiunile desfășurate până acum au fost un avertisment pentru descurajare", iar o „operațiune punitivă" a Iranului „va fi efectuată în curând".
Deși atacurile iraniene au ucis cel puțin 24 de israelieni începând de vineri, majoritatea rachetelor iraniene au fost oprite de sistemele de apărare aeriană ale Israelului.
Actualizare ora 19:19
Donald Trump: Știm unde se ascunde „liderul suprem”
„Știm exact unde se ascunde așa-numitul «Lider Suprem». Este o țintă ușoară, dar este în siguranță acolo - Nu-l vom elimina (omorî!), cel puțin nu deocamdată. Dar nu vrem ca rachetele să fie lansate asupra civililor sau soldaților americani. Răbdarea noastră se epuizează. Vă mulțumim pentru atenția acordată acestei probleme!”, a scris Donald Trump pe Truth Social.
Actualizare ora 18:55
Donald Trump: Avem control deplin
„Acum avem control complet și total asupra cerului Iranului. Iranul avea sisteme de urmărire a cerului bune și alte echipamente defensive, și din belșug, dar nu se compară cu „chestiile” fabricate, concepute și fabricate de americani. Nimeni nu face asta mai bine decât buna și vechea SUA”, a scris președintele SUA Donald Trump pe pagina sa de socializare.
Actualizare ora 17:21
Șeful diplomației române este „profund îngrijorat”
Ministrul român al Afacerilor Externe, Emil Hurezeazu, este „profund îngrijorat” de escaladarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, în contextul pericolului declanşării unei crize la scară largă în regiune.
Hurezeanu a pledat, marţi, la reuniunea informală a miniştrilor de resort din statele membre UE, pentru detensionarea situaţiei şi găsirea unei soluţii negociate şi verificabile privind programul nuclear iranian.
De asemenea, oficialul a propus crearea unor coridoare umanitare pentru repatrierea cetățenilor altor state blocaţi în Israel sau Iran.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat marţi, prin videoconferinţă, la reuniunea informală a miniştrilor de resort din statele membre ale Uniunii Eeuropene, a informat MAE printr-un comunicat de presă.
Reuniunea fost convocată de către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Kaja Kallas, pentru a discuta evoluţiile recente din Orientul Mijlociu, cu accent pe cele recente din Israel şi Iran.
Potrivit sursei citate, în cadrul discuţiilor, ministrul Emil Hurezeanu a exprimat profunda îngrijorare cu privire la escaladarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, având în vedere pericolul declanşării unei crize la scară largă în regiune.
Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea detensionării situaţiei şi reluarea eforturilor diplomatice pentru a asigura o soluţie negociată şi verificabilă privind programul nuclear iranian.
În context, ministrul afacerilor externe a reconfirmat angajamentul faţă de securitatea Israelului şi a susţinut necesitatea sporirii presiunilor asupra regimului de la Teheran pentru respectarea normelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi pentru revenirea la masa dialogului.
Având în vedere impactul evenimentelor din regiune, ministrul român de externe a supus discuţiei posibilitatea formulării unor solicitări comune ale statelor membre UE pentru facilitarea repatrierii resortisanţilor blocaţi în Israel şi/sau Iran (coridoare umanitare).
Actualizare ora 17:00
Suspendarea zborurilor, prelungită de Wizz Air
Wizz Air a decis să prelungească suspendarea zborurilor din România spre și dinspre aeroportul din Tel Aviv (Israel) până la jumătatea lunii septembrie 2025.
Actualizare ora 12:56.
Donald Trump dorește „un sfârșit adevărat” al conflictului Israel-Iran
Președintele american Donald Trump a declarat marți că urmărește „un sfârșit adevărat” al conflictului dintre Israel și Iran, și nu doar o încetare a focului. Trump a adăugat că dorește „o renunțare completă” din partea Iranului.
Trump a mai spus pe rețeaua sa socială, Truth Social, că nu a contactat Iranul pentru negocieri de pace în niciun fel, și că Teheranul „ar fi trebuit să accepte acordul care era pe masă”.
Peste 600 de cetățeni străini au trecut din Iran în Azerbaidjan
Peste 600 de cetățeni străini au trecut din Iran în Azerbaidjan de când Israelul a început să lovească Iranul, potrivit unui oficial guvernamental din Baku.
China a transmis că unii dintre cetățenii săi au reușit să părăsească Iranul și să ajungă în țările vecine. Israelul și Iranul și-au închis spațiul aerian de la izbucnirea conflictului.
Guvernul thailandez a ordonat armatei sale să pregătească avioane pentru evacuarea cetățenilor din Israel și Iran, a declarat marți un purtător de cuvânt. Se estimează că 40.000 de cetățeni thailandezi trăiesc în prezent în Israel, majoritatea lucrând la ferme în cadrul unui program guvernamental de muncă, și aproximativ 300 de cetățeni care trăiesc în Iran.
Iranul susține că a distrus ține strategice israeliene
Iranul a declarat că a distrus ținte strategice din Israel în timpul nopții, folosind drone. Generalul Kioumars Heidari, comandantul forțelor iraniene terestre, a spus că „diferite tipuri de drone distructive, echipate cu capacități precise de distrugere și țintire, au distrus poziții strategice ale regimului sionist din Tel Aviv și Haifa”, potrivit televiziunii iraniene de stat.
Ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a avut convorbiri cu omologii săi din trei țări europene, relatează presa de stat din Iran. El a cerut Europei să condamne „agresiunea flagrantă” a Israelului, care reprezintă „o lovitură fără precedent pentru diplomație” și a criticat indulgența față de Israel din partea statelor occidentale.
Actualizare ora 09:35. Iranul a lansat marți dimineață un nou atac asupra Israelului, în replică la loviturile aeriene israeliene care au vizat mai multe ținte militare în timpul nopții.
Sirenele au sunat în mai multe regiuni din Israel și explozii puternice au fost auzite la Tel Aviv și Ierusalim, potrivit Reuters și AFP. Potrivit unor surse israeliene, zona Tel Aviv a fost lovită cu un baraj de circa 30 de rachete balistice.
Cinci persoane au fost rănite ușor de schije într-unul dintre locurile de impact dintr-o parcare de autobuze din centrul Israelului, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului de urgență israelian, Magen David Adom.
***
Solicitările președintelui Trump și ale autorităților israeliene, de evacuare din capitala Iranului, vin pe fondul intensificării ostilităților dintre Israel și Iran.
„Iranul ar fi trebuit să semneze acordul pe care le-am spus să îl semneze. Ce păcat și risipă de vieți omenești. Pur și simplu, IRANUL NU POATE AVEA O ARMĂ NUCLEARĂ. Am spus-o de nenumărate ori! Toată lumea ar trebui să evacueze imediat Teheranul!", a declarat președintele american într-o postare pe platforma sa de socializare Truth Social.
Teheranul are o populație de aproximativ 9 milioane de locuitori.
Mesajul a venit în contextul în care Israelul a emis un avertisment de evacuare pentru aproximativ 330.000 de oameni dintr-o zonă centrală a capitalei iraniene, vizată de atacuri aeriene. Printre țintele lovite se numără televiziunea de stat IRIB, unde mai mulți jurnaliști au fost uciși sau răniți.
„Vom lovi dictatorul iranian oriunde s-ar afla”, a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz.
Presa iraniană de stat informează că un editor de știri și un alt angajat al Radiodifuziunii Republicii Islamice Iran (IRIB) au murit după ce sediul companiei a fost lovit luni într-un atac israelian.
Imagini dramatice dintr-o transmisiune în direct au arătat explozii și lumini de studio stinse, în timp ce resturile cădeau peste studio.
IRIB a reluat difuzarea la câteva ore după atac.
Ambasadorul israelian la ONU a adăugat că oricine cooperează cu regimul de la Teheran „ar trebui să ia măsuri”, lăsând de înțeles că jurnaliștii nu sunt considerați civili în acest context.
Grupurile pentru drepturile omului consideră atacul asupra presei un „crimă de război”.
În același timp, spitalele sunt depășite de valul de răniți. Un medic de la Spitalul Imam Khomeini a descris scena: „A fost un măcel. Eram copleșiți de haos și de țipetele rudelor. Zeci de persoane cu răni grave, arsuri severe și schije înfipte în oase ajungeau constant”.
Lovituri israeliene „extinse” în vestul Iranului
Armata israeliană a declarat marți că a realizat „mai multe lovituri extinse” asupra țintelor militare din vestul Iranului în timpul nopții.
„Zeci de infrastructuri de stocare și lansare a rachetelor sol-sol au fost lovite”, a declarat armata într-un comunicat, care adaugă că au fost lovite și lansatoare de rachete sol-aer și depozite de drone.
„În plus, lansatoare de rachete sol-aer și site-uri de stocare a UAV-urilor au fost lovite în vestul Iranului”, a adăugat acesta.
Declarația a inclus imagini despre care armata a spus că au arătat momentele în care lansatoarele de rachete sol-aer și sol-sol au fost lovite.
După un nou val de lovituri israeliene asupra capitalei Iranului ambele țări și-au activat sistemele de apărare antirachetă peste noapte. Armata israeliană a îndemnat pentru scurt timp locuitorii să caute adăpost în fața rachetelor iraniene care se apropiau.
Reacții internaționale și diplomație suspendată
Liderii G7 au emis un comunicat în care au susținut dreptul Israelului de a se apăra și au acuzat Iranul că este „sursa principală de instabilitate și teroare regională”.
Reprezentanții G7 au mai declarat că „Iranul nu trebuie să dețină niciodată o armă nucleară” și au cerut o „dezescaladare a ostilităților”.
Pe fondul acestor evenimente, Donald Trump a părăsit devreme summitul G7 pentru a se întoarce la Washington.
El a încurajat reluarea negocierilor cu Iranul, exprimând deschiderea pentru un acord nuclear și o eventuală încetare a focului.
Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat existența unei „oferte de încetare a focului”.
Președintele Macron a avertizat, de asemenea, că răsturnarea regimului iranian ar fi o „eroare strategică”. „Cei care au crezut că pot salva o țară prin bombardamente din exterior s-au înșelat întotdeauna”, a mai spus președintele Franței.
În același timp, Iranul a afirmat că loviturile sale sunt „acțiuni defensive proporționale” și a cerut sprijinul liderilor din Qatar, Arabia Saudită și Oman pentru mediere.
China și Germania au cerut de asemenea dezescaladare. Ambasada Chinei a cerut cetățenilor săi să părăsească imediat Israelul, în timp ce Germania a anunțat evacuări prin Iordania.
Pe fondul escaladării, Pentagonul a trimis portavionul USS Nimitz spre Orientul Mijlociu, iar două nave americane au ajutat la interceptarea rachetelor iraniene. Totuși, Casa Albă a subliniat că trupele americane se află într-o „postură defensivă”.
Atacuri intense și victime în ultimele patru zile
În ultimele patru zile, conflictul dintre Iran și Israel a escaladat semnificativ, cu atacuri aeriene și cu rachete lansate de ambele părți aproape în fiecare noapte.
Israelul a lovit orașe importante din Iran, inclusiv Teheran și Mashhad, vizând instalații militare, nucleare și infrastructură energetică.
Iranul a ripostat cu valuri succesive de rachete și drone, vizând orașe precum Tel Aviv, Ierusalim, Haifa, Petah Tikva și alte zone urbane din Israel.
În Iran, peste 220 de persoane au fost ucise, majoritatea civili, iar în Israel bilanțul a ajuns la cel puțin 24 de morți și peste 90 de răniți, conform autorităților locale.
Atacurile au provocat distrugeri semnificative: clădiri prăbușite, incendii la instalații industriale și avarii la infrastructura energetică și nucleară.
În Israel, rachetele iraniene au lovit blocuri de locuințe și au provocat panică în rândul populației, cu sute de persoane rănite și pagube materiale importante.
Israelul a susținut că a obținut control aerian total asupra Teheranului și că a distrus aproximativ o treime din lansatoarele de rachete ale Iranului și o parte din infrastructura nucleară a țării.
În Iran, au fost uciși mai mulți lideri militari de rang înalt și oameni de știință din domeniul nuclear, iar unele facilități strategice au fost grav avariate.
Atacurile au generat temeri privind extinderea conflictului în regiune, cu implicarea grupărilor aliniate Iranului, precum rebelii Houthi din Yemen, care au lansat rachete spre Israel.
Negocierile privind dosarul nuclear iranian au fost suspendate, iar Iranul a încercat să obțină mediere din partea Omanului și Qatarului pentru a relua discuțiile cu SUA.
Articol redactat cu informații oferite de AP, Reuters, AFP, News.ro
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.