Linkuri accesibilitate

Parchetul General: 7.000 de persoane născute în Rusia, Ucraina, R. Moldova sau alte foste state URSS au obținut domiciliu fictiv în România


Peste 200 de percheziții au loc în mai multe locații din țară. Imagine de arhivă.
Peste 200 de percheziții au loc în mai multe locații din țară. Imagine de arhivă.

Parchetul General efectuează marți peste 200 de percheziții într-un dosar în care suspectează că peste 7.000 de persoane născute în Rusia, Ucraina, Moldova sau alte state ale fostei Uniunii Sovietice ar fi obținut, fictiv, în 2023 și 2024, domiciliul în România.

Într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) se menționează că acuzațiile din dosar sunt de luare și dare de mită, fals informatic, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Vizați sunt funcționari publici din județul Botoșani, care ar fi ajutat persoanele străine să obțină documente de identitate românești „neconforme cu realitatea”.

Pe lângă Serviciul județean de Evidența Populației, ar mai fi vorba de o primărie din județul Botoșani, căreia Parchetul nu îi prezintă numele.

„Datele nereale se referă la domiciliul persoanei, care este fictiv, deoarece beneficiarul nu a locuit niciodată la adresa respectivă, dar și la alte atribute de identificare a persoanei, respectiv nume, prenume, data nașterii, locul nașterii, totul cu scopul obținerii de către beneficiar a unui act de identitate care face dovada identității, a cetățeniei române și, după caz, a domiciliului sau a reședinței în România”, a precizat PÎCCJ.

Parchetul General mai menționează că cei mai mulți dintre cetățenii străini care au obținut documente românești au depus certificate de cetătenie română falsificate.

Pe lângă funcționari, străinii ar mai fi fost ajutați și de cetățeni români care i-ar fi ajutat să obțină domiciliu în locuințe pe care nu le dețineau, „prin întocmirea în fals a declarațiilor de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor.”

Știre în curs de actualizare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG