Candidatul moderat Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România. Ce fel de președinte a promis să fie

Președintele ales al României, Nicușor Dan, vorbind simpatizanților pe 18 mai 2025, după ce sondajele la ieșirea de la urne l-au plasat pe primul loc, cu 54 de procente față de cele 45 ale contracandidatului său, George Simion. Rezultatele oficiale au confirmat clasamentul.

Candidatul independent, primar al Bucureștiului, Nicușor Dan, 55 de ani, a câștigat alegerile din 18 mai. După numărarea a 99,7 din voturi, el a obținut cu aproape 900.000 de voturi mai mult decât contracandidatul său, George Simion. Ce fel de președinte va fi Nicușor Dan?

Europa Liberă a selectat cinci dintre cele mai importante sarcini pe care le va avea viitorul președinte: politica externă, rolul de mediator în societate, relația cu viitorul guvern, poziția României față de războiul din Ucraina și principalele direcții în economie.

Iată cum a promis în campanie Nicușor Dan că se va raporta la aceste teme:

1. Politică externă

A fost, de altfel, unul dintre punctele forte ale campaniei electorale a lui Nicușor Dan. Și nu pentru că viitorul președinte ar fi promis schimbări majore pe plan geopolitic pentru România, ci pentru că s-a erijat în singura soluție din turul II pentru ca România să rămână pe traiectoria sa democratică și pro-occidentală.

Contracandidatul său, George Simion, a fost descris de N. Dan – și nu numai – ca fiind „omul rușilor”, cel care, dacă ar fi câștigat, ar fi dus la deraierea României de pe direcția sa euroatlantică.

Fiind prezent la un miting electoral – „România în lumină” – pe 10 mai, imediat după Ziua Europei, Nicușor Dan a subliniat cât de mult a contat Uniunea Europeană în dezvoltarea României din ultimele decenii, cu atât mai mult cu cât mesajele izolaționiste s-au înmulțit, în ultimii ani, peste tot în Europa.

Miting în Piața Victoriei, pe 10 mai 2025, cu numele „România în lumină”, inițiat de candidatul independent la președinția României, Nicușor Dan. În fotografie: Nicușor Dan și partenera lui de viață, Mirabela Grădinaru.

„România nu trebuie să fie un stat care doar primeşte direcţia dată de Europa, ci unul care propune direcţia în domenii-cheie pentru viitorul nostru comun: arhitectura de securitate europeană, agricultura, extinderea UE către Republica Moldova şi sprijinirea competitivităţii economiilor noastre”, afirmă Nicuşor Dan.

Îți mai recomandăm Țară, țară, vrem președinte! Pe cine? Cinci priorități cheie pe masa următorului președinte al României

Dan crede că România trebuie să aibă un rol mai important în NATO și propune creșterea bugetului Apărării până la 3,5% până în 2030. El afirmă că Bucureștiul trebuie să păstreze o relație apropiată cu Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României.

2. Rolul de mediator

Nicușor Dan a promis în campanie că va fi un președinte care va media clivajele din societate.

„Vreau o Românie pentru toți românii. Vreau ca președintele să medieze diferitele opinii contrare din societate și vreau ca noi să ne concentrăm pe binele țării”.

Îți mai recomandăm George Simion a lipsit miercuri de la alte două dezbateri cu Nicușor Dan, deși a promis că va participa

Cât despre seara alegerilor, „voi transmite fără discuție un mesaj pentru toți românii, deci și pentru cei care l-au susținut pe contracandidat. Le voi promite că voi presa pentru ca autoritățile să lucreze în slujba tuturor cetățenilor. Încrederea se pierde ușor și se câștigă greu”, a promis el.

În multe rânduri, întrebat cum va proceda în cazul în care va deveni președinte, Nicușor Dan s-a referit la experiența politică obținută în funcția de primar al Capitalei.

„La Primăria Bucureștiului, am plecat cu o cotă de încredere de 30%, care a scăzut în primii doi ani și a ajuns la 60% la sfârșitul primului mandat. Pentru că oamenii au înțeles că autoritățile lucrează pentru ei și că au o speranță că va fi mai bine. Asta pot să promit în ipoteza în care voi câștiga Președinția. Să arăt oamenilor că autoritățile lucrează pentru ei”, mai spunea Nicușor Dan, pe 12 mai, la Digi24.

În ultimele săptămâni de campanie electorală, mai ales în intervalul dintre cele două tururi de scrutin, Nicușor Dan a răspuns inclusiv unor întrebări foarte personale precum faptul că este creștin-ortodox practicant, că și-a botezat cei doi copii în această confesiune sau declarația potrivit căreia se va căsători și religios, atunci „când familia va fi mai liniștită”.

Întrebat insistent de contracandidatul George Simion, la dezbaterea EuroNews de pe 8 mai, de ce nu face publice numele donatorilor pentru campania sa electorală, Nicușor Dan a arătat că numele acestora cunoscute autorităților, așa cum cere legea, dar că personal, nu le va face publice numele „ca să nu fie atacați așa cum am fost atacat eu”.

3. Viitorul cabinet de la Palatul Victoria

La dezbaterea electorală de la Euronews – singura la care au participat ambii candidați calificați în turul II – Nicușor Dan a spus îşi doreşte un guvern din care să facă parte cele patru partide pro-occidentale şi minorităţile naţionale.

Este vorba despre PSD, PNL, UDMR și USR. El a punctat în mai multe rânduri că PSD este cel mai numeros partid din Parlament, dar a lăsat să înțeleagă că și-ar dori ca actualul președinte interimar, Ilie Bolojan, să devină prim-ministru.

„Îmi doresc ca acest guvern să fie condus de o persoană care a dovedit că ştie să facă reformă, adică să taie cheltuieli, o persoană care a dovedit că are viziune de dezvoltare, mi-l doresc foarte mult – nu e o surpriză – pe domnul Bolojan, numai că nu vreau să promit ceva ce nu este exclusiv în decizia mea”, a spus Nicuşor Dan în timpul dezbaterii de la Euronews, întrebat fiind pe cine va nominaliza ca premier.

Ulterior acelei dezbateri, invitat în studioul Europei Libere, președintele interimar Ilie Bolojan a dezvăluit că îl va vota pe Nicușor Dan în turul II, dar a evitat să spună direct că va accepta funcția de premier.

A spus însă că va participa cu toată seriozitatea la discuțiile de formare a viitorului Guvern al României, în calitatea sa de lider PNL.

Îți mai recomandăm Președintele Ilie Bolojan, întrebat dacă ar putea fi premierul României: „Sunt dispus să purtăm o discuție cât se poate de serioasă”

„Sunt dispus să purtăm o discuţie cât se poate de serioasă pentru a se ajunge la o soluţie de guvern stabil în aşa fel încât să facem ceea ce trebuie pentru România”, a declarat Ilie Bolojan la Europa Liberă.

4. Poziția față de războiul din Ucraina

Spre deosebire de contracandidatul său, Nicușor Dan, a spus în campanie că, dată fiind calitatea sa de reprezentant al României în Consiliul European, va susține „fără discuţie” continuarea sprijinului european pentru Ucraina.

„Îmi doresc ca războiul din Ucraina, în care Rusia este agresorul, să se termine cu o pace justă, care să convină Ucrainei, pentru că altfel dăm drumul în regiune la alte tensiuni teritoriale.”

Ulterior, la Antena 3 CNN, el a spus:

„Dincolo de faptul că noi am avut 80 de ani pace și prosperitate pentru că au existat niște tratate internaționale pe care acum Rusia le-a încălcat, este interesul categoric al României ca războiul să se încheie cât mai bine pentru partea ucraineană. România trebuie să continue să sprijine Ucraina, în acord cu partenerii europeni și SUA.”

În numeroase interviuri și declarații de presă, Nicușor Dan a declarat că în mandatul său, România se va dovedi un aliat serios pe Flancul Estic al NATO, și că va susține măsurile Uniunii Europene de ajutorare a Ucrainei, fie ele militare, umanitare sau de reconstrucție.

5. Economie

În planul său de președinte, Nicușor Dan mizează pe menținerea investitorilor străini din România, dar și pe atragerea altor noi.

De îndată ce România va transmite puternice semnale de stabilitate și încredere piețelor internaționale, prin instalarea cât mai rapidă a unui nou cabinet, (actualul fiind un interimat din cauza demisiei lui Marcel Ciolacu și a interimatului miniștrilor PSD), Bucureștiul își va putea permite să vorbească despre „avantajele competitive” ale țării.

„În primul rând, avem un potențial energetic pe care putem să ni-l folosim. Apoi, suntem o țară mare, o piață mare. Apoi, în pofida unor turbulențe pe care le-am avut în ultimele luni, România a fost mult timp o țară stabilă. Faptul că România și-a dublat PIB-ul în 10 ani cred că este un argument foarte bun. Trebuie doar să o stabilizăm politic și sunt sigur că o să continue să vină investiții străine”, a spus Nicușor Dan.

În privința economiei, sănătății și educației, planurile sale propun depolitizare și digitalizare. „Diminuarea vulnerabilităților în domeniile energiei, tehnologiei și lanțurilor de aprovizionare prin inovare și parteneriate cu state democratice din Europa și din Indo-Pacific (Japonia, Coreea de Sud, Australia). România trebuie să evite dependența tehnologică de regimuri autoritare precum China”, promite candidatul independent.

Pe de altă parte, în ziua votului pentru turul II, Nicușor Dan a votat, împreună cu soția, Mirabela, la secția de votare organizată în școala generală în care a învățat, din orașul Făgăraș, jud. Brașov. El a spus că a ținut să fie prezent acolo, nu numai ca să fie în mijlocul comunității unde a copilărit, ci și ca să arate că „nu trebuie să existe două Românii” și că prosperitatea trebuie să se extindă dincolo de zonele din jurul marilor orașe.

Cine este Nicușor Dan

Carte de vizită

✔ nume: Nicușor Dan
✔ vârstă: 55 de ani
✔ locul nașterii: Făgăraș
✔ familie: căsătorit, doi copii
✔ carieră: fost activist, matematician, primar al Bucureștiului

Nicușor Dan s-a născut în 1969 la Făgăraș, județul Brașov – mama era contabilă, iar tatăl muncitor într-o fabrică comunistă.

A fost pasionat de mic de matematică, materie la care avea să câștige medalia de aur la olimpiadele internaționale din 1987 și 1988.

Are un doctorat în matematică la Université Sorbonne Paris Nord în 1998, perioadă în care susține că a început să organizeze întâlniri cu studenții români de la Paris pentru a discuta despre viitorul României.

S-a întors în țară la finele anilor ’90, s-a angajat la Institutul de Matematică asociat Academiei Române și a inițiat diferite proiecte și mișcări civice împotriva ilegalităților în construcții și amenajări urbane din București.

Protecția patrimoniului arhitecturală din Capitală i-a adus mulți simpatizanți printre bucureșteni. Protestele privind demolarea Pieței Matache din imediata apropiere a Pieței Victoria fac parte dintre cele mai cunoscute episoade.

Nicusor Dan, în timpul unei acțiuni civice menite să salveze de la demolare cunoscuta Piață Matache din centrul Bucureștiului. Piața a fost demolată în urmă cu 15 ani, în timpul mandatului de primar al lui Sorin Oprescu, condamnat ulterior pentru corupție.

Ulterior, a înființat Asociația Salvați Bucureștiul, cu care a continuat mișcările civice – fie în stradă, fie în sălile de judecată. Pe baza aceastei activități publice, Nicușor Dan va candida pentru prima dată la Primăria Bucureștiului în vara lui 2012, fără succes însă.

A continuat, în schimb, activitatea civică de protejare a patrimoniului și pentru respectarea regulilor de urbanism.

„Am câștigat sute de procese împotriva mafiei imobiliare și a instituțiilor nefuncționale ale statului”, spune Dan.

Unul dintre cele mai controversate momente ale carierei sale politice a fost cel în care Nicușor Dan a părăsea partidul pe care îl fondase.

În vara anului 2017, Biroul Național al USR vota ca partidul să se poziționeze împotriva revizuirii Constituției în privinţa familiei, mai precis împotriva înscrierii în legea fundamentală a unui paragraf care să spună expres: căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie.

Inițiat de Coaliția pentru Familie – o platformă ultraconservatoare care milita pentru valorile familiei – și susținut de partidele PSD, ALDE și PNL, precum și de o serie întreagă de confesiuni creștine, referendumul avea ca scop înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1), referitor la familie, al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”.

Pe 1 iunie 2016, Nicușor Dan – un politician mai degrabă conservator decât progresist – demisiona din USR supărat și spunea că nu crede că direcția în care vrea să meargă partidul e una bună.

„Lucrul cel mai rău care se poate întâmpla e ca dezbaterea să nu fie (axată n.r.) pe cine fură, cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile şi o să ajungem ca peste 20 de ani oamenii o să fure în continuare spunând că apără tradițiile”, declara Nicușor Dan.

Acela a fost momentul din care Nicușor Dan – până în 2025 – și-a concentrat energia strict pe București.

A candidat din nou la Primăria Capitalei în 2020, de acea dată cu succes, reușind să devină primar general al Municipiului București.

Campania electorală a fost una tensionată și dură; a învins-o pe Gabriela Firea, candidata celui mai mare partid din țară, PSD, viitoare ministru și membră a conducerii restrânse a Partidului Social Democrat.

Îți mai recomandăm Cum a ajuns primarul Nicușor Dan în fața celei mai dificile ecuații: câștigarea turului II

Dan a candidat atunci ca independent, însă susținut de PNL – condus de premierul Ludovic Orban, și USR – care au capitalizat electoral revolta unei părți a societății față de PSD-ul condus de controversatul politician, Liviu Dragnea.

La alegerile parlamentare din același an, 2020, Nicușor Dan a anunțat că îi susține pe liberali. „Chiar dacă sunt fondatorul USR, consider, cu toată onestitatea, că PNL e varianta cea mai bună pentru România azi”, a spus Nicușor Dan.

După un mandat de primar în care a fost criticat adesea deoarece comunică rar și apare în public și mai rar – mai ales în contextul problemelor privind termoficarea/ apa caldă din București – Dan a candidat din nou și a câștigat și alegerile din iunie 2024 pentru Capitală.

De acea dată, Niculor Dan s-a plasat sub stindardul Dreptei Unite – o alianță formată din USR, Forța Dreptei și PMP. Formată din partide mici, construcția politică avea să eșueze lamentabil la alegerile parlamentare din același an, ceea ce a dus la resetarea conducerii USR.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.