„V-aș întreba ceva, dar nu știu ce să vă întreb ca să nu încălcăm legea”, i se adresează cunoscutul pamfletar și jurnalist Mircea Badea lui Nicușor Dan.
Candidatul independent la prezidențiale râde, colegii jurnalistului de la Antena 3 CNN râd și ei. E puțin după 19:00 și mai sunt două ore până la închiderea urnelor și anunțarea primelor exit-poll-uri.
Suntem în sediul de campanie al lui Dan, o fostă berărie aflată peste stradă de Primăria Capitalei, de pe Bulevardul Regina Elisabeta.
„Poate ar fi cazul să faceți un referendum să schimbați legea asta (electorală, n.r.) absolut ineptă. Ce părere aveți despre legea în vigoare?”, continuă Mircea Badea să i se adreseze lui Nicușor Dan.
„Dar eu am înțeles ce vreți să mă întrebați”, răspunde candidatul. „Suntem optimiști, dar încurajăm oamenii să iasă în continuare la vot. O să fie o diferență strânsă”, spune profetic primarul Capitalei.
Abia a revenit la sediul de campanie după ce a fost în zona Universității Politehnica.
„Am fost la o secție de votare de lângă campus, am interacționat cu oamenii, am intrat și în secție, am vorbit cu niște tineri”, explică scurt ultima acțiune pe teren din seara lui 4 mai.
Vorbește rar și scurt, încearcă să pară stăpân pe el. Spune că e optimist. Îl trădează însă fața unde în locul unui roșu optimist e mai degrabă un roșu-fiert de emoții.
Toată după-amiaza a vorbit la televiziunile care i-au cerut interviuri. Inclusiv la cele care, în campanie, nu au fost tocmai prietenoase cu el, eufemistic vorbind.
„Rugămintea e ca oamenii să vină la vot, mai ales tinerii, că au ieșit mai puțin decât în 2024”, spune Nicușor Dan pentru Europa Liberă.
„Riscă să găsească secțiile aglomerate, să voteze acolo unde sunt”, oferă el soluția celor plecați în mini-vacanța de 1 Mai. Cât privește propria stare de spirit, o definește printr-un singur cuvânt: „Optimist!”
Dincolo de spațiul fostei berării, Bucureștiul își trăiește viața. Localnici și turiști trec pe lângă aproape fără să bănuiască ce e înăuntru.
Nu există niciun semn electoral, geamurile sunt tapetate cu afișe ale candidatului puse însă invers, cu partea albă spre stradă.
În puținele momente în care iese din sediu, Nicușor Dan se transformă. Devine un magnet pentru fluxul uman care trece pe bulevardul Elisabeta. Oamenii care absolut întâmplător sunt în acel moment în zonă se opresc, se miră, se bucură.
„Un selfie, se poate un selfie?”, se aude din toate părțile. Iar Nicușor Dan zâmbește larg și face poze cu cei care doresc acest lucru. Și sunt mulți, din ce în ce mai mulți. Tineri și vârstnici, deopotrivă.
Nicușor zâmbește de această dată cu naturalețe. Emoțiile electorale par uitate când stă la poze cu oamenii.
Acești necunoscuți, probabil votanți, vor să-i fie alături pentru câteva secunde. Îl îmbărbătează, îl felicită sau îi cer, pur și simplu, să facă împreună o fotografie.
Revenit în sediu, se refugiază la etaj, la masa pe care o împarte cu cei aproximativ 20 de oameni din stafful de campanie în vreme ce, într-o încăpere alăturată, alți 20-30 de susținători alimentează ultimele ore ale mașinii de campanie.
În sediul auster, cu aspect industrial, câteva postere din care Nicușor Dan aruncă un zâmbet blajin și atât.
Din când în când, candidatul coboară și vorbește cu presa, formal sau cu camerele de înregistrare lăsate deoparte. Aproape de el, o umbră discretă, cu cămașă albă, cu mânecile suflecate: europarlamentarul Eugen Tomac (PMP). Este una dintre puținele grupări politice, de mică anvergură, ce și-a exprimat și a și oferit sprijinul său taberei lui Nicușor Dan.
Aproape de 20:30, jumătate din spațiul de la parter se golește, câteva zeci de susținători se îndreaptă spre intrarea în Parcul Cișmigiu unde candidatul a organizat un spațiu în care va urmări exit-poll-urile și va da primele declarații.
Până spre fix, mulțimea a tot așteptat. Deodată, o umbră se ridică încet, se mișcă încet, calculat, se oprește, se apleacă preț de câteva secunde, revine, se oprește, se ridică, își aranjează costumul, își îndreaptă ținuta.
Cu pași egali și cu un calm care nu rimează deloc cu tensiunea momentului, Nicușor Dan e pregătit, la 20:56, să părăsească sediul de campanie și să se îndrepte spre locația amenajată în imediata apropiere, la intrarea în Parcul Cișmigiu.
„Din superstiție”, recunoaște el uman, pentru că aici și-a serbat atât prima cât și a doua victorie la Primăria Capitalei, după două înfrângeri.
„Bună seara”, se adresează Nicușor celor câteva sute de susținători prezenți. Oamnii izbucnesc în urale. „Democrația este despre comunități cu problemele lor, cu aspirațiile lor”, spune Dan, vorbind rar.
Apoi, cuvintele încep să-i vină mai ușor: „Felicit în această seară comunitățile de votanți ale fiecăruia dintre contracandidați. Pentru dezbaterea pe care au purtat-o, în special pe rețelele sociale. În opinia mea, mult mai consistentă decât dezbaterea pe care noi, politicienii, am putut s-o producem.”
„Avem un drum lung de parcurs până la aspirațiile comunităților pe care vrem să le reprezentăm”, spune primarul Capitalei, parcă resemnat și dezamăgit de propria performanță și de cea a competitorilor deopotrivă.
Primarul candidat la funcția de președinte a îndemnat la răbdare și calm, în condițiile în care exit-poll-urile îl dădeau pe Crin Antonescu cu unu-două procente în fața sa, ba chiar la egalitate absolută, vezi Avangarde, 23% ambii.
Timp ce mai bine de o oră Nicușor a dat, apoi, interviuri televiziunilor care au dorit acest lucru. Spre ora 23:00, s-a retras la sediul de campanie. Aproape 70% dintre secții erau numărate, Crin Antonescu era pe locul al doilea cu peste 200.000 de voturi înaintea sa.
La 0:38, același Crin Antonescu, reprezentantul Coaliției PSD-PNL-UDMR, ieșea cu un mesaj de recunoaștere a victoriei lui Nicușor, pe care o considera „ireversibilă” deja, deși 2% dintre secții nu erau încă numărate.
La 0:40, Nicușor avea peste 20.000 de voturi avans și se instala pe al doilea loc. În uralele susținătorilor de campanie, în fața fostului olimpic internațional la matematică se așeza una dintre cele mai dificile ecuații, de rezolvarea căreia depinde viața a 18 milioane de români: turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.