Magistrații de la Tribunalul Galați au decis luni să acorde o nouă păsuire, de o lună, companiei Liberty Galați.
„Prelungeşte cu 30 de zile perioada negocierilor şi a exprimării votului cu privire la planul de restructurare al debitoarei precum şi suspendarea executărilor silite împotriva acesteia. Executorie”, este informația care apare pe portalul de judecată în dosarul care a avut termen luni.
Decizia poate fi atacată cu apel în termen de șapte zile de la comunicare.
Cererea de prelungire a fost formulată de reprezentanții Liberty Galați, vineri, 3 iulie, după ce ANAF, care are de recuperat 587 milioane lei (117 milioane euro) ar fi votat împotriva planului de restructurare propus de Euro Insol și Sierra Quadrant.
Remus Borza, președintele Euro Insol SPRL, a declarat duminică seara pentru cotidianul gălățean „Viața liberă” că nu mai este administrator concordatar al combinatului siderurgic.
„În urma votului ANAF împotriva planului de restructurare mi-am depus mandatul de administrator concordatar. Nu vreau să-mi asociez numele și munca de peste 30 de ani cu falimentul Combinatului de la Galați. S-o facă cei care l-au adus în această situație”, a transmis Remus Borza.
Îți mai recomandăm Sute de tone de materii prime scoase din combinatul siderurgic Galați, în timp ce statul îi sprijină producția cu 292 milioane de euroConform acestuia, de la Liberty Galați ar fi plecat și restul echipei Euro Insol, iar administrator concordatar a rămas doar Sierra Quadrant.
Reprezentanții celor două companii, care administrează combinatul de patru luni, de când a intrat în concordat preventiv, sunt acuzați că nu au purtat discuții și cu creditorii chirografari (negarantați), ce însumează creanțe de aproape 2 miliarde de lei (400 milioane de euro).
Acestora li s-a propus achitarea doar a 10% din valoare, după patru ani.
„Am nenorocit multe companii, din Galați și din țară, multe însemnând zeci de firme”, comenta această decizie Remus Borza pentru cotidianul gălățean Viața Liberă.
„Sigur, noi n-avem așteptări să ne voteze chirografarii, care au o pondere foarte mare, de peste 45%, sunt prestatori de servicii, furnizori de materii prime, de materiale, de utilități”, mai spunea el.
„Prelungirea perioadei de concordat prebventiv este o veste bună, dacă se dorește prelungirea negocierilor cu creditorii. Dacă doar se va insista pe ANAF să-și schimbe votul, nu este nicio veste bună”, a declarat pentru Europa Liberă Eugen Petcu, administrator al SC Translog SRL, companie ce are de recuperat două milioane de lei (400.000 de euro), facturi neachitate în perioada martie-iulie 2024.
Îți mai recomandăm Sute de firme riscă să fie înghițite de gaura financiară a Liberty Galați. Combinatul vrea să achite doar 10% din datorii, peste patru aniVorbind în numele câtorva zeci de creditori ai Liberty Galați, Petcu susține că nici reprezentanții combinatului și nici administratorii speciali nu au discutat vreodată cu ei, în pofida faptului că au transmis nenumărate adrese în care solicitau existența unui dialog.
Mulți dintre creditorii chirografari ar fi dispuși să accepte reduceri rezonabile ale creanțelor, în mod transparent și proporțional, pentru a sprijini redresarea companiei.
„A existat şi există deschidere şi pentru varianta conversiei creanțelor în acțiuni la combinat. O astfel de soluție ar fi menținut combinatul bancabil, ar fi făcut posibilă continuarea creditului furnizor și a colaborărilor pe termen lung. Excluderea sistematică a dialogului real cu furnizorii și impunerea unilaterală a unui plan netransparent au redus drastic șansele de reușită ale procedurii”, a transmis Petcu.
Conform tabelului creditorilor, Liberty Galați figurează cu datorii de 4,7 miliarde lei dintre care cele mai importante categorii sunt:
- 1 miliard lei (200 milioane euro) creanțe garantate către bănci;
- 872 milioane (174 milioane euro) creanțe bugetare;
- 2 miliarde lei (400 milioane euro) creanțe chirografare (negarantate).
La acestea se adaugă datorii în litigiu sau ale firmelor afiliate.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.