„Cum vi s-ar părea dacă vi s-ar promite un salariu lunar de 2.000 de euro, pentru o muncă grea, apoi angajatorul v-ar duce cu vorba un an de zile și, la urmă, v-ar spune că vă dă doar 200 de euro, peste patru ani, iar restul – niciodată?”, spune retoric omul de afaceri Dorin Albu.
De 18 ani, firma sa, Adroli Logistic, face transport intern și internațional cu 20 de camioane pentru combinatul siderurgic din Galați. Relația comercială reprezintă aproximativ 70% din cifra de afaceri a companiei.
Lucrurile au mers bine până acum mai bine de un an. În prezent are în față un teanc de facturi neplătite, cea mai veche din aprilie 2024. În total, 2,5 milioane de lei/ 500.000 de euro.
Este unul dintre cei peste 1.200 de creditori chirografari ai combinatului, adică nu are garanții de tip ipotecă, privilegiu ori gaj. În total, cei 1.200 au de recuperat două miliarde de lei/ 400 milioane euro.
Lor li se adaugă cei cu creanțe garantate (cum ar fi băncile), cu peste 1 miliard de lei/ 200 milioane de euro, creanțele salariale de 863 de milioane lei/ 173 milioane euro pentru angajații falimentarei filiale din Belgia și creanțele bugetare (datorii către stat) de 872 de milioane de lei/ 174 milioane euro.
Toate acestea au prioritate înaintea datoriilor pe care speră să le recupereze omul de afaceri Dorin Albu și ceilalți 1.200 de creditori chirografari.
Dintre cei peste 1.200 de creditori fără garanții, 15 companii au de recuperat peste 10 milioane de lei/ două milioane euro, 105 firme între unul și zece milioane de lei, 49 – între 500.000 lei și un milion. 224 firme formează plutonul celor cu creanțe între 100.000 și 500.000 lei.
Profilul celor 400 de firme care au de recuperat sute de mii sau milioane de lei este, în linii mari, același:
- lucrează de mult timp cu combinatul și au dezvoltat servicii specifice pentru nevoile acestuia;
- au facturi neachitate de mai mult de un an de zile, angajați deja trimiși în șomaj și perspectiva falimentului.
„Nu e OK 10% după patru ani. Nu ai nicio garanție că-i primești măcar pe ăia”, comentează Albu propunerea.
„Am leasing la mașini, piese de schimb de achitat, motorină”, înșiră câteva zone în care a ajuns, la rândul lui, să aibă facturi restante.
„Am restrâns activitatea la maximum, să putem supraviețui. Bine nu va fi”, concluzionează el.
„Statul român spune de combinat, că trebuie salvat, că este o firmă cu impact social. Are patru mii de angajați. Au blocat însă o mie și ceva de firme. Dacă are fiecare câte zece angajați, sunt 12.000 de oameni cu locurile de muncă în pericol”, explică el bomba socială care crește din cauza datoriilor neachitate la timp de Liberty Galați.
Din 26 de salariați, Adroli Logistic a renunțat deja la zece.
Pierderile combinatului siderurgic, suportate de mediul de afaceri
Cătălin Nedelcu administrează trei companii care au de recuperat bani de la combinat: Expeditii Medart (companie de transport/ casă de expediții), Medart Services (închirieri utilaje) și Medart Retail (întreținere aparatele de climatizare industrială din combinat). De 15 ani colaborează cu combinatul siderurgic de la malul Dunării.
„Făceam și servicii de nișă, adaptate pentru combinat, pentru care am avut nevoie de acreditări speciale. La mentenanța aparatelor de climatizare și închirieri de macarale sau nacele, lucram exclusiv cu ei”, explică Nedelcu relațiile companiilor sale cu actualul Liberty Galați.
Are de recuperat în total peste 3,5 milioane de lei pentru care are deja procese câștigate în instanță. Nu poate executa silit combinatul, din cauza concordatului preventiv – procedură care nu permite executarea.
Cataloghează „moarte curată” propunerea de a primi doar 10% din datorii, peste patru ani.
„Nu s-a ținut deloc cont de noi, este un demers injust și ne paște falimentul”, explică Nedelcu situația. Din 19 angajați direcți, 15 sunt în șomaj ori disponibilizați. Lor li se adaugă sutele de subcontractori cu care colabora casa lui de expediții.
„Cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm acum noi, creditorii, este că nu există niciun fel de comunicare cu Liberty Galați”, mai spune Nedelcu.
Economista Iuliana Stoica administrează Grest Construct și oferă de 15 ani servicii de întreținere utilaje în Laminorul de Tablă Groasă 2 din incinta combinatului. Are de recuperat 273.000 de lei, facturi neachitate din perioada iunie – septembrie 2024.
A cerut încă de anul trecut în instanță insolvența Liberty Galați, dar toate demersurile au fost suspendate de intrarea acestuia în concordat preventiv, o formă juridică premergătoare insolvenței.
Într-un an normal, cifra de afaceri a Grest Construct, care oferea doar forță de muncă, era de aproximativ un milion de lei. Din cei 11 angajați, trei sunt în șomaj iar restul de opt, în concediu fără plată.
În timpul încercărilor de a recupera banii din combinat a primit de la reprezentanții acestuia inclusiv bilete la ordin care s-au dovedit a fi fără acoperire.
„M-a sunat banca pe 17 ianuarie că este lipsă totală de disponibil. M-am dus la Financiar (la Liberty Galați, n.r.) și le-am zis că nu înțeleg cum pot emite bilete la ordin, dacă nu au bani”, a declarat Stoica pentru Europa Liberă.
Demersul în instanță s-a dovedit ineficient: până când a obținut o hotărâre de executare silită, combinatul s-a pus la adăpost, prin intrarea în concordatul preventiv.
Pentru că nu și-a recuperat banii de la Liberty Galați, Grest Construct s-a trezit cu datorii la stat și are trei luni de restanțe salariale.
Mirela Axente administrează Axma Air Cubes SRL și face tot servicii de întreținere în Laminorul de Tablă Groasă 2 din incinta combinatului. Are de recuperat 38.000 de lei, la care se adaugă un litigiu de 122.000 de lei.
Consideră „o bătaie de joc” propunerea din planul de redresare, de a primi doar 10% din datorii, peste patru ani.
„Am plătit salarii, taxe la stat. Noi nu putem să le spunem oamenilor: vă plătim doar 10% din salarii, peste patru ani de zile”, explică Axente actuala situație.
Printre companiile care figurează cu creanțe negarantate și care ar urma să primească 10% peste patru ani sunt și câteva companii la care este administrator statul.
Una dintre ele este Transurb SA, compania de transport public a administrației locale din Galați. Are de recuperat de la Liberty Galați 2,1 milioane de lei.
Europa Liberă a întrebat reprezentanții firmei dacă sunt de acord cu propunerea din planul de restructurare, de a recupera doar 10% din valoare, după patru ani și cum ar afecta activitatea societății locale de transport neîncasarea creanței.
„Prin contract, Liberty s-a angajat să plătească datoria către Transurb S.A. Galați în zece tranșe lunare egale, începând cu luna august 2025. Activitatea societății nu este afectată”, au declarat reprezentanții Transurb SA pentru Europa Liberă.
Soarta celor 1.200 de firme care au de recuperat aproximativ 400 de milioane de euro, sume negarantate în vreun fel, se va decide până pe 5 iulie, când trebuie votaă varianta de restructurare propusă de Euro Insol și Sierra Quadrant, administratorii concordatari ai Liberty Galați.
„Dacă planul este votat, omologat și respectat, creanța este recuperată parțial conform planului iar diferența este pierdere”, a explicat pentru Europa Liberă care este procedura Mădălina Racoviță, avocată cu experiență în insolvențe.
„Dacă planul eșuează, creanțele pot fi solicitate în cadrul procedurii insolvenței și a falimentului”, arată Racoviță care ar fi cealaltă opțiune.
Cazul creditorilor Liberty Galați, sesizat Parlamentului European
Cu grave probleme cauzate de relația cu combinatul se confruntă și Eugen Petcu, administratorul Translog SRL.
Firma sa de transport are de recuperat două milioane de lei / 400.000 de euro, facturi neachitate în perioada martie-iulie 2024.
Lucrează cu combinatul de 14 ani și asigura zilnic 15-20 de camioane. Două treimi din cifra sa de afaceri erau asigurate de relația cu colosul industrial.
Nemulțumit de lipsa totală de dialog cu reprezentanții Liberty Galați, a făcut adrese inclusiv către Parlamentul European, alături de alți peste 30 de operatori economici afectați.
Au cerut o analiză privind utilizarea fondurilor publice în cazul Liberty Galați, în contextul în care beneficiază de credite de 292 milioane de euro, ajutor de stat.
Au cerut transparență în procesul de aprobare și implementare a planului de redresare și un audit financiar și operațional independent asupra Liberty Galați S.A.
„Considerăm că susținerea industriei europene trebuie să meargă mână în mână cu protejarea mediului economic local. A transforma furnizorii locali în pierderi contabile este inacceptabil într-un stat membru UE”, au transmis semnatarii.
Petcu și alți creditori sunt nemulțumiți că, deși au primit planul de restructurare și o solicitare de exprimare a votului, demersul nu ar reprezenta o consultare reală, conform principiilor prevăzute de Directiva UE 2019/1023 privind restructurarea preventivă.
Conform acesteia, consultarea presupune dialog activ și bilateral cu părțile afectate, luarea în considerare a obiecțiilor primite și posibilitatea ajustării planului înainte de vot.
„În cazul Liberty Galați, nu a fost organizat niciun dialog, nicio întrunire, nicio discuție publică cu creditorii afectați; obiecțiunile formulate în termen legal nu au primit niciun răspuns; planul a fost transmis în forma sa finală, pentru a fi votat într-un termen scurt, fără nicio garanție. Această lipsă de transparență, coroborată cu propunerea de plată de doar 10% abia în anul al patrulea, fără nicio garanție, este profund inechitabilă și contrară Directivei europene”, consideră Petcu.
Creditorul a cerut un răspuns și referitor la implementarea Directivei Europene 2019/1023 (privind restructurarea companiilor și insolvenței).
„Excluderea completă a creditorilor comerciali din consultare ar putea intra în conflict cu intenția directivei, în special dacă drepturile lor sunt afectate în mod semnificativ de planul de restructurare”, se arată în răspunsul primit de Petcu.
Directiva nu impune însă un cadru legislativ, ci doar recomandă și permite o anumită flexibilitate în legislațiile naționale: unele state membre pot permite proceduri simplificate în care sunt consultate doar anumite clase de creditori, în special dacă alții sunt considerați neafectați.
Întrebări fără răspuns
Europa Liberă a adresat mai multe întrebări săptămâna trecută, reprezentanților Euro Insol și Sierra Quadrant, administratorii concordatari ai Liberty Galați, adică cei care au preluat conducerea combinatului în această situație dificilă.
Am încercat să aflăm:
- Pe ce criterii a fost stabilit gradul de achitare propus de 10% pentru creanțele chirografare (care a fost formula de calcul)?
- Din analiza activului patrimonial al debitoarei reiese că valoarea totală a activelor (5,497 miliarde lei) este superioară totalului datoriilor (4,870 miliarde lei), ceea ce indică o acoperire integrală a obligațiilor față de creditori, inclusiv cei chirografari. De ce nu s-a propus îndestularea lor integrală, cu o eșalonare rezonabilă (pe o perioadă de câțiva ani), în funcție de fluxul de numerar rezultat din reluarea activității?
- De ce nu a fost inclus în plan o clauză de ajustare a gradului de îndestulare, în cazul în care societatea obține profit operațional pozitiv în exercițiile viitoare, astfel încât diferența până la acoperirea integrală a creanței să fie plătită proporțional cu rezultatele financiare?
- De ce nu s-a propus, ca alternativă, transformarea parțială sau totală a creanțelor în părți sociale (acțiuni) la Liberty Galați S.A.?
- De ce nu a fost stabilită o întâlnire cu creditorii chirografari și de ce nu au fost oferite răspunsuri la obiecțiunile formulate de aceștia?
Până la ora publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.
Topul companiilor care au de recuperat peste 10 milioane de lei
Magyar Export – Import Bank – 597 milioane lei
Linde Gaz S.R.L. România Timișoara – 111 milioane lei
Chirografari Liberty Galați, Sucursala Belgia – 75 milioane lei
Glencore International AG – 67 milioane lei
Safin Handelsges M.B.H. – 36 milioane lei
MAR-TIN Solar Energy SRL – 29 milioane lei
Nalco Osterreich GMBH – 21 milioane lei
Grup Feroviar Român SA – 14 milioane lei
Primetals Technologies Limited – 13 milioane lei
Bilfer Madencilik VE Ihracat A.S. – 12 milioane lei
Electric Planners SRL – 12 milioane lei
AXPO Energy Romania S.A. – 11,8 milioane lei
Eco Metal Recycling – 11,7 milioane lei
Metalleghe S.P.A. – 11,6 milioane lei
Transgaz S.A. Mediaș – 11,4 milioane lei
Problemele economice ale Liberty Galați
Pe 29 decembrie 2023, Liberty Galați contracta de la Exim Banca Românească (deținută 98% de Ministerul Finanțelor) un credit pentru capital de lucru, cu dobândă subvenționată.
În total, era vorba de 708 de milioane de lei (142 de milioane euro), iar banii erau oferiți printr-o schemă de garantare pentru companiile afectate de războiul din Ucraina, aprobată de statul român în 2023.
Împrumutul era destinat repornirii Furnalului 5, singurul rămas funcțional în combinat – oprit în cursul aceluiași an din motive financiare – și relansării activității.
Cu banii împrumutați, Furnalul 5 ar fi trebuit să producă 172.000 de tone de oțel/lună, adică suficient cât societatea să își acopere costurile, fără a putea însă face și plata datoriilor restante.
Banii împrumutați de la banca statului român au ajutat combinatul să țină Furnalul 5 operațional doar în prima jumătate a lui 2024.
Pe 11 decembrie 2024, statul român, prin Exim Banca Românească, acorda Liberty Tubular Products Galați S.A. (o subsidiară din combinatul siderurgic) un alt credit, în valoare totală de până la 750 de milioane de lei (150 de milioane de euro).
Producția Furnalului 5 a fost repornită abia în iunie și nu a atins nivelul care ar garanta profitabilitatea.
Între timp, confruntată cu zeci de cereri de insolvență, cu salarii restante și chiar amenințată cu decuplarea de la rețeaua electrică, conducerea combinatului siderurgic Liberty Galați a decis, pe 5 martie 2025, să ceară Tribunalului Galați acordarea unui concordat preventiv.
Măsura permite o eventuală înțelegere cu creditorii și eșalonarea datoriilor care depășesc un miliard de euro.
În cazul celor 400 de milioane de euro negarantate, propunerea este 10% să se achite în 2029. Despre restul de 90% nu se spune nimic.
O decizie se va lua pe 5 iulie, când se încheie votul Planului de redresare propus pentru Liberty Galați.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.