Linkuri accesibilitate

SUA și Japonia semnează un acord comercial „masiv” pentru reducerea tarifelor și investiții de 550 de miliarde de dolari


Președintele SUA, Donald Trump, și premierul japonez Shigeru Ishiba, în timpul vizitei oficialului japonez la Casa Albă. 7 februarie 2025.
Președintele SUA, Donald Trump, și premierul japonez Shigeru Ishiba, în timpul vizitei oficialului japonez la Casa Albă. 7 februarie 2025.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat marți, 22 iulie, semnarea unui acord comercial „masiv” cu Japonia, considerat „poate cel mai mare acord din istorie”. Acordul include tarife reduse la 15% pentru bunurile japoneze importate și investiții japoneze de 550 de miliarde de dolari în SUA.

Trump a scris pe platforma Truth Social că Japonia „va investi, la indicațiile mele, 550 de miliarde de dolari în Statele Unite, care vor primi 90% din profituri”.

Deși nu a oferit detalii suplimentare despre structura acestui plan de investiții, el a subliniat că acordul „va crea sute de mii de locuri de muncă” și va permite accesul pe piața japoneză pentru mașini, camioane, orez și alte produse agricole americane.

„Japonia își va deschide țara pentru comerț, inclusiv pentru mașini, camioane, orez și anumite alte produse agricole”, a adăugat președintele Trump.

Acordul reduce tarifele pentru importurile japoneze de la 25% la 15%, evitând majorarea planificată pentru 1 august. Sectorul auto japonez, care reprezintă peste un sfert din exporturile către SUA și 8% din locurile de muncă din Japonia, beneficiază de această reducere.

Totuși, tarifele de 50% pentru oțel și aluminiu japonez rămân neschimbate.

Reacții în Japonia

Premierul japonez Shigeru Ishiba a salutat acordul, declarând că Japonia este „prima țară din lume care a obținut o reducere a tarifelor pentru automobile și piese auto, fără limite de volum”.

Ishiba a subliniat că acordul „nu sacrifică” sectorul agricol japonez, deși importurile de orez american vor crește.

„Am protejat ceea ce trebuia protejat și am negociat un acord în interesul național al ambelor țări”, a spus Ishiba.

Anunțul a generat o creștere de peste 3% a indicelui Nikkei 225, cel mai mare nivel din ultimul an, cu acțiunile Toyota și Mitsubishi urcând cu aproximativ 14%, iar Honda cu aproape 12%.

Consiliului pentru Comerț Exterior al Japoniei, a lăudat acordul, dar a cerut detalii pentru a evalua impactul complet. „Acest pas major elimină incertitudinea resimțită de companiile private”, a transmis Consiliul.

Acordul vine în urma negocierilor intense care au presupus opt deplasări ale echipei japoneze în SUA.

Donald Trump a amenințat în aprilie că va impune tarife mari țărilor care nu ajung la acorduri comerciale cu SUA în 90 de zile, Japonia fiind una dintre cele cinci țări (alături de Marea Britanie, Vietnam, Indonezia și Filipine) care au evitat tarifele majorate.

Negocierile cu parteneri comerciali mai mari, precum China, Canada, Mexic și Uniunea Europeană, sunt încă în desfășurare

Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, urmează să se întâlnească cu omologul său chinez la Stockholm săptămâna viitoare.

Negociatorii japonezi au precizat că acordul nu include angajamente ale Japoniei privind creșterea cheltuielilor de apărare, o altă cerere frecventă a lui Trump.

Impact economic

Japonia este al cincilea cel mai mare partener comercial al SUA și a înregistrat un excedent comercial de aproape 70 de miliarde de dolari în 2024, cu exporturi auto de peste 55 de miliarde de dolari.

Investițiile japoneze în SUA sunt deja substanțiale, cu 1,2 trilioane de dolari în investiții directe la sfârșitul anului 2024 și 137 de miliarde de dolari în fluxuri de investiții în America de Nord.

Specialiștii spun că acordul este un rezultat bun pentru Japonia, în comparație cu scenariul tarifelor punitive, și că, astfel, țara va evita recesiunea economică.

De cealaltă parte, reprezentanții industriei auto din SUA s-au arătat nemulțumiți de acordul cu Japonia.

Președintele American Automotive Policy Council, Matt Blunt, care reprezintă General Motors, Ford și Stellantis, a criticat reducerea tarifelor pentru importurile japoneze, care „au un conținut american aproape inexistent”.

În același timp, spune Blunt, tarifele pentru vehiculele construite în America de Nord, cu un conținut american ridicat, rămân la 25%.

„Este un acord prost pentru industria și muncitorii auto americani”, a spus Blunt.

După anunțarea acordului comercial cu Japonia, Donald Trump s-a arătat optimist și în legătură cu un posibil proiect comun cu Japonia legat de construirea unui gazoduct în Alaska.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG