Linkuri accesibilitate

UE anunță posibile represalii comerciale de 72 miliarde de euro împotriva SUA, dacă nu se ajunge la un acord comercial


Comisarul european Maros Sefcovic a anunțat posibile măsuri comerciale împotriva produselor americane în cazul unui eșec al negocierilor.
Comisarul european Maros Sefcovic a anunțat posibile măsuri comerciale împotriva produselor americane în cazul unui eșec al negocierilor.

Comisarul european pentru Relații Interinstituționale, Maros Sefcovic, a anunțat luni la Bruxelles, la reuniunea cu miniștrii comerțului din statele membre, că Uniunea Europeană a finalizat o listă de produse americane ce ar putea fi supuse unor taxe vamale în cazul unui eșec al negocierilor.

Comisarul european pentru Relații Interinstituționale, Maros Sefcovic, a anunțat luni, 14 iulie, la Bruxelles, la reuniunea cu miniștrii comerțului din statele membre, că Uniunea Europeană a finalizat o listă de produse americane ce ar putea fi supuse unor taxe vamale în cazul unui eșec al negocierilor. Lista acoperă importuri din SUA în valoare de aproximativ 72 de miliarde de euro și e anunțată după ce Donald Trump a amenințat că va impune tarife de 30% asupra bunurilor europene.

„Negociem mai întâi, dar ne pregătim în același timp”, a declarat Sefcovic, adăugând că această poziție reflectă un consens complet în rândul celor 27 de state membre UE.

Lista, elaborată de Comisia Europeană într-un document de peste 200 de pagini, include mărfuri emblematice pentru economia americană, printre care:

  • aeronave produse de Boeing (aproape 11 miliarde de euro),
  • autovehicule (aproape 8 miliarde),
  • utilaje industriale (peste 9,4 miliarde),
  • produse chimice și plastice, echipamente medicale, electrice și electronice,
  • sectorul agroalimentar (circa 2 miliarde de euro),
  • vinurile și băuturile alcoolice (1,2 miliarde).

Potrivit comisarului european, această listă nu epuizează opțiunile blocului comunitar, care își păstrează deschise toate căile de acțiune:

„Toate instrumentele rămân pe masă”, a avertizat el, subliniind că UE este gata să acționeze dacă va fi forțată.

Această poziție vine după luni de negocieri intense, care păreau să se apropie de un compromis, până când președintele Trump a anunțat, în weekend, că va impune începând cu 1 august tarife de 30% asupra bunurilor europene, dacă nu este semnat un acord.

Maros Sefcovic a calificat această amenințare drept „efectiv prohibitivă” pentru comerțul transatlantic și a reconfirmat că intenționează să continue negocierile cu secretarul american al Comerțului, Howard Lutnick, în încercarea de a găsi o soluție de compromis.

„Așa cum am spus deja, ai nevoie de două mâini ca să aplauzi”, a declarat Sefcovic, sugerând că eforturile UE de a ajunge la o înțelegere nu pot avea succes dacă nu există deschidere și din partea SUA.

În paralel cu această listă extinsă, Uniunea Europeană menține și o altă listă de măsuri tarifare, în valoare de 21 de miliarde de euro, ca răspuns la tarifele deja impuse de SUA asupra oțelului și aluminiului.

Aceste contramăsuri rămân însă suspendate, în semn de bună-credință, până la încheierea discuțiilor actuale.

„Miniștrii au adoptat o poziție complet unitară cu privire la necesitatea de a fi pregătiți să reacționăm”, a declarat ministrul danez de externe Lars Løkke Rasmussen, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Amenințarea unui nou conflict comercial vine într-un moment în care relațiile dintre cele două maluri ale Atlanticului sunt deja tensionate de disputele privind subvențiile industriale, politica climatică și reglementările tehnologice.

Cu mai puțin de trei săptămâni rămase până la termenul impus de Trump, oficialii de la Bruxelles transmit că speră în continuare într-un compromis de ultim moment.

Articol redactat cu informații oferite de AFP, Bloomberg.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG