Potrivit mărturiilor, această practică a devenit obișnuită pe parcursul celor 19 luni de război.
Jurnaliștii AP au intervievat șapte palestinieni care au relatat că au fost folosiți ca scuturi umane în Gaza și în Cisiordania ocupată. De asemenea, au fost intervievați doi membri ai armatei israeliene care au confirmat că au participat la această practică, interzisă prin dreptul internațional. Un al treilea militar a furnizat mărturii organizației israeliene non-guvernamentale Breaking the Silence.
Cei trei soldați au declarat că practica era cunoscută de comandanți și, în unele cazuri, chiar ordonată. Unii au afirmat că era denumită „protocolul țânțarului” („mosquito protocol”), palestinienii fiind desemnați prin termeni dezumanizanți precum „viespi”. Ordinul „adu un țânțar” era transmis prin radio și era bine înțeles în rândul trupelor.
Un ofițer a descris cum, după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, practica a început să se răspândească rapid, iar până la jumătatea anului 2024 devenise o normă.
Acesta a relatat că, spre finalul celor nouă luni petrecute în Gaza, fiecare unitate de infanterie folosea un palestinian pentru a verifica o casă înainte de a intra. Într-o ședință de planificare din 2024, un comandant de brigadă ar fi prezentat o imagine cu textul „adu un țânțar” și a sugerat că pot „lua unul direct de pe stradă”.
Ofițerul a redactat două rapoarte în care a informat superiorii despre folosirea scuturilor umane. Unul dintre rapoarte descrie uciderea accidentală a unui palestinian folosit drept scut, confundat de o altă unitate și împușcat. În alt caz, un palestinian a murit într-un tunel, după ce a leșinat în timpul unei misiuni.
Armata israeliană a declarat pentru AP că interzice folosirea civililor ca scuturi umane sau orice altă formă de constrângere a acestora pentru a participa la operațiuni. De asemenea, a afirmat că astfel de ordine sunt subliniate în mod constant trupelor. Armata a confirmat că, în prezent, sunt investigate mai multe cazuri, dar nu a oferit detalii.
Cu toate acestea, organizațiile pentru drepturile omului susțin că Israelul folosește de decenii palestinieni ca scuturi umane în Gaza și Cisiordania. Practica a fost interzisă de Curtea Supremă israeliană în 2005, însă aceste organizații au continuat să documenteze încălcări.
Situație umanitară dezastruoasă în Gaza
Armata israeliană a raportat că 83 de camioane cu ajutoare umanitare – inclusiv alimente, echipamente medicale și medicamente – au intrat în Gaza vineri prin punctul de trecere Kerem Shalom, după inspecții de securitate.
ONU transmis din nou că volumul de ajutoare livrat este insuficient pentru a combate privațiunile extreme la care e supusă populația din Gaza. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a afirmat că ajutoarele actuale „nu sunt nici pe departe suficiente”.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că palestinienii traversează „cea mai crudă fază” a războiului. Acesta a cerut Israelului să permită și să faciliteze livrările umanitare, menționând că din cele aproape 400 de camioane autorizate recent, doar 115 au reușit să ajungă la destinație.
Programul Alimentar Mondial a raportat că 15 dintre camioanele sale au fost jefuite în sudul Gazei, în contextul în care foametea, disperarea și nesiguranța sporesc tensiunile.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.