Linkuri accesibilitate

Românii și alți vizitatori internaționali vor plăti o taxă suplimentară de 250 de dolari pentru a obține vize de intrare în SUA


Românii vor plăti o taxă suplimentară de 250 de dolari pentru vizele de intrare în SUA.
Românii vor plăti o taxă suplimentară de 250 de dolari pentru vizele de intrare în SUA.

Administrația Trump a introdus o nouă „taxă de integritate a vizei” de minimum 250 de dolari pentru toți vizitatorii care au nevoie de viză non-imigrant pentru a intra în SUA. Taxa nu se aplică cetățenilor din țările incluse în programul Visa Waiver.

Taxa, care va intra în vigoare în anul fiscal 2025 (1 octombrie 2024 – 30 septembrie 2025), va fi de cel puțin 250 de dolari, dar poate fi ajustată de secretarul Departamentului pentru Securitate Internă și va fi supusă modificărilor anuale în funcție de inflație.

Plata se va face la eliberarea vizei, iar cei ale căror cereri de viză sunt refuzate nu vor fi taxați.

Cei 250 de dolari se adaugă altor costuri, precum taxa pentru formularul I-94, care a fost majorată de la 6 la 24 de dolari, aplicabilă majorității călătorilor care trebuie să completeze un formular de sosire și plecare.

Conform prevederilor noilor legi, taxa este rambursabilă dacă deținătorii de vize respectă condițiile, inclusiv să nu accepte locuri de muncă neautorizate și să nu depășească perioada de ședere cu mai mult de cinci zile.

Rambursarea se va efectua după expirarea vizei, însă mecanismul exact nu a fost încă clarificat. Departamentul pentru Securitate Internă a precizat că detalii suplimentare vor fi publicate pe pagina de informații privind vizele a Departamentului de Stat.

Turiştii şi călătorii în scop afaceri din ţările care fac parte din programul Visa Waiver nu sunt obligaţi să obţină vize pentru şederi de 90 de zile sau mai puţin. România nu este inclusă în prezent în Programul Visa Waiver.

Pe 10 ianuarie 2025, România a fost anunțată oficial că va intra în programul Visa Waiver. Evenimentul oficial de anunțare a avut loc la Washington. Astfel, din 31 martie, cetățenii români ar fi urmat să poată călători fără vize în SUA.

Ulterior însă, pe 25 martie, după venirea administrației Trump, programul Visa Waiver pentru România a fost suspendat. Motivul oficial a fost inițierea unei revizuiri legate de respectarea criteriilor de securitate impuse de program.

După această suspendare, pe 2 mai 2025, Departamentul pentru Securitate Internă a anunțat revocarea desemnării României în programul Visa Waiver, adică eliminarea României din program.

Scopul taxei suplimentare

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că taxa are ca scop „consolidarea aplicării legilor privind imigrația, descurajarea depășirii perioadei de ședere și finanțarea securității frontierelor”.

Autoritățile americane estimează că această măsură va genera venituri de 28,9 miliarde de dolari în perioada 2025-2034, datorită numărului mic de persoane care vor solicita rambursarea și timpului îndelungat necesar pentru implementarea procesului de returnare a banilor.

Datele arată că între 2016 și 2022, doar 1-2% dintre vizitatorii cu vize de non-imigrant au depășit perioada de ședere.

În același timp, potrivit datelor oficiale, 42% din cei aproximativ 11 milioane de imigranți neautorizați din SUA au intrat legal, dar au rămas peste termenul permis. În anul fiscal 2024, SUA au eliberat aproape 11 milioane de vize de non-imigrant.

Reacții și critici

Asociația de Turism a Statelor Unite (U.S. Travel) a criticat taxa, numind-o „un uriaș pas înapoi” care creează o barieră financiară inutilă pentru vizitatorii internaționali.

Asociația estimează că taxa, combinată cu alte costuri, va crește cheltuielile inițiale pentru obținerea vizei cu 144%, ceea ce va descuraja turiștii. De exemplu, un lucrător cu viză H-1B, care plătește deja o taxă de aplicare de 205 dolari, va suporta un cost total de 455 de dolari.

Taxa va afecta în special posesorii de vize B (turiști și călători în scop de afaceri) și studenții internaționali.

Taxa a fost anunțată într-un moment în care SUA se pregătesc să găzduiască evenimente majore în 2026, precum celebrarea „America 250” pentru a 250-a aniversare a țării și meciuri din Cupa Mondială FIFA.

De asemenea, introducerea taxei vine și pe fondul reducerii fondurilor pentru Brand USA, organizația de promovare a turismului în SUA, al cărei buget a fost tăiat de la 100 la 20 de milioane de dolari prin același proiect de lege.

Articol redactat cu informații oferite de CNN și CNBC.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG