Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, a semnat miercuri Scrisorile de Solicitare (Letter Of Request) pentru Scrisori de Ofertă și Acceptare (Letter of Offer and Acceptance), prin care România și Statele Unite vor consolida capacitățile de producție în domeniul apărării.
Scrisorile de Solicitare semnate de ministrul Ivan vizează coproducția muniției pentru tancurile Abrams și a muniției de artilerie și „constituie un pas esențial în accelerarea capacității de producție internă a României”, transmite Ministerul Economiei într-un comunicat remis presei miercuri.
Scrisorile de Solicitare includ potențiala coproducție atât a proiectilelor de artilerie standard NATO de 155 milimetri, cât și a muniției pentru tancuri NATO de 120 milimetri.
Aceste proiecte sunt susținute de un împrumut pentru finanțare militară externă în valoare de 920 de milioane de dolari, acordat în septembrie 2024 de Departamentul de Stat al SUA.
Banii vor fi împrumutați prin programul Finanțare Militară Externă (FMF).
Potrivit proiectului, care a fost pus în dezbatare publică, Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, și Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenția de Cooperare în domeniul Securității Apărării, acordul de împrumut va avea dobânzi mai mici decât cele la care se împrumută statul român de obicei.
Banii împrumutați vor merge la Ministerul Apărării Naționale, în limita sumei de 700 milioane dolari și la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în numele și pentru Compania Națională ROMARM S.A., în limita sumei de 220 milioane dolari.
„Mecanismul de finanțare FMF oferit de către Guvernul SUA constituite o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
„Prin aceste proiecte de coproducție de muniții la standarde NATO, creștem forța industriei de apărare românești. România și Statele Unite împărtășesc valori și principii comune. Odată cu implementarea Centrului European de Excelență pentru Muniție NATO, vom consolida poziția României ca pilon de securitate și furnizor de capabilități strategice în regiune.
Pe baza acestui parteneriat economic și militar cu Statele Unite, vom putea dezvolta atât producția, cât și capacitățile de testare, omologare și calificare”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Ambasada Statelor Unite ale Americii a salutat miercuri semnarea celor două Scrisori de Solicitare și a spus că acestea „reprezintă un prim pas esențial în dezvoltarea capacității de producție internă a României”.
„Implementarea cu succes a acestui tip de proiecte de coproducție dezvoltă capacități în întreaga regiune și consolidează parteneriatul nostru strategic bilateral. Această coproducție va securiza lanțul de aprovizionare pentru NATO, Statele Unite și România, făcând America și aliații noștri mai siguri”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA, Michael Dickerson.
Până acum, Polonia era privilegiată în privința împrumuturilor la dobânzi mici. Anul trecut, Statele Unite au acordat Poloniei un împrumut direct de două miliarde de dolari pentru modernizarea armatei.
Creditele acordate de SUA ca finanţare militară pentru străinătate ( FMF) sunt „un instrument de cooperare pentru securitate rezervat unora din cei mai importanţi parteneri de cooperare în domeniul securităţii", spune Departamentul de Stat al SUA.