Linkuri accesibilitate

România își va completa sistemul de apărare antiaeriană cu rachete defensive israeliene


Sistem israelian Iron Dome. Fotografie ilustrativă.
Sistem israelian Iron Dome. Fotografie ilustrativă.

Ministrul român al Apărării, Ionuț Moșteanu, a declarat la postul public de televiziune că firma israeliană Rafael a fost aleasă să livreze României baterii de rachete defensive cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune (SHORAD/VHORAD). Contractul ar urma să fie semnat în toamna anului 2025.

Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a explicat la TVR că, în urma unei licitații restrânse, firma Rafael a fost aleasă de instituție să livreze României sistemul care va completa apărarea aeriană.

„Mai e nevoie de un schimb de corespondență. În toamnă se va semna contractul", a spus ministrul Apărării.

El a completat că, prin acest pas, Armata va avea asigurat încă un strat al apărării aeriene, în completarea sistemelor Patriot și a scutului antirachetă de la Deveselu, din județul Olt.

Ionuț Moșteanu a făcut analogie cu sistemul de apărare Iron Dome al Israelului.

„Este vorba despre baterii de rachete defensive pe care nu le avem și de care avem nevoie”, a mai spus Ionuț Moșteanu la TVR.

Pe de altă parte, România ar urma să cumpere și alte arme pentru apărarea aeriană: sisteme MANPAD (Man-Portable Air-Defence Systems), respectiv rachete Mistral 3 .

Potrivit ministrului Apărării, opt state europene ar urma să cumpere la comun rachete Mistral însă, a explicat Moșteanu, încă „este o discuție pe termenele de livrări”.

Sistemul SHORAD/VHORAD cumpărat de România cu 2 miliarde de euro ar urma să înlocuiască treptat vechile sisteme sovietice și sistemele americane Hawk de apărare antiaeriană.

O caracteristică cheie a sistemului israelian este că toate componentele sale – radar, echipamente optice, unitatea de comandă și control și interceptoarele – sunt montate pe un singur vehicul.

Acest lucru permite o desfășurare rapidă, cerințe minime de personal și o apărare eficientă punctuală sau mobilă.

De asemenea, ministrul Moșteanu a mai spus că achizițiile militare reprezintă aproape 30% din bugetul național de Apărare și, în viitor, România va cumpăra și alte sisteme de rachete cu rază scurtă, dar și corvete.

În calitate de membru al NATO, România s-a angajat la summitul alianței de la Haga să își crească cheltuielile militare la 5% din Produsul Intern Brut, până în 2035.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG