– Donald Trump a declarat că este „foarte, foarte nemulțumit” de Rusia și a amenințat cu tarife secundare de până la 100% dacă nu se înregistrează progrese în ceea ce privește acordul de pace în termen de 50 de zile.
– Trump a spus că Rusia „trebuie să se oprească” și a criticat „toate discuțiile” pe care Putin le poartă în timp ce Rusia își continuă atacurile asupra orașelor ucrainene.
– Președintele american a confirmat un acord cu aliații NATO, majoritatea din Europa, privind livrările de noi arme care vor ajuta Ucraina, inclusiv mult necesarele rachete Patriot, care vor fi trimise „în câteva zile” și plătite de aliați.
– Mark Rutte a declarat că Ucraina „va pune mâna pe un număr foarte mare de echipamente militare” pentru apărarea aeriană și pe rachete pentru a riposta împotriva Rusiei și l-a îndemnat pe Putin să ia în serios avertismentul lui Trump.
Actualizare 20:00 - Acordul cu NATO, „complet aprobat, complet încheiat”
Președintele american a participat luni la prânzul Biroului de Religie al Casei Albe și a confirmat că acordul cu NATO este acum „pe deplin aprobat, pe deplin încheiat”.
„Am avut o întâlnire excelentă cu secretarul general al NATO și vom face ceva puțin diferit pentru această țară. Vom furniza arme NATO în cantități mari, ei vor livra armele și vor plăti 100% pentru arme.. Vom face asta cu NATO și este pe deplin aprobat, complet făcut, le vom trimite o mulțime de arme de tot felul și ei vor livra aceste arme imediat părții care participă la război și vor plăti.”
El și-a reluat avertismentul adresat Rusiei că, dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Rusia după 50 de zile, atunci „nu avem de ales decât să impunem tarife secundare (...) care sunt destul de dure, pe care nu vrem să le impunem”.
De asemenea, și-a repetat gluma despre eficiența convorbirilor telefonice cu Putin.
„Să vedem ce se întâmplă. Dar am crezut de nenumărate ori că avem o înțelegere. Când ajungeam acasă, spuneam, «doamnă, am avut o discuție minunată cu Vladimir. Cred că am terminat». Și apoi porneam televizorul sau îmi spunea ea: «Uau, ce ciudat, pentru că tocmai au bombardat un azil de bătrâni.”
Actualizare 19:15 - „Suntem deschiși la discuții cu Europa”
Președintele american Donald Trump a mai spus că este încă deschis discuțiilor comerciale cu UE, spunând că reprezentanții blocului comunitar „vor veni” în curând la Casa Albă.
Întrebat despre acordul UE-SUA, Trump a spus că este întotdeauna gata să discute despre comerț și că UE „vine să se alăture”.
„Suntem întotdeauna deschiși la discuții. Suntem deschiși la discuții, inclusiv cu Europa. De fapt, ei vin. Ar dori să vorbească.”
Actualizare 19:00- „Discuțiile cu Putin nu înseamnă nimic”
„Discuțiile [cu Putin] nu înseamnă nimic”, l-a criticat Donald Trump pe Putin, referindu-se la eficiența convorbirilor telefonice pe care le-a avut cu liderul rus.
El a fost întrebat de jurnaliști cât de departe este dispus să meargă pentru a încheia războiul din Ucraina și a spus că nu vor muri americani „în asta”, dar a sugerat necesitatea implicării, spunând că „o Europă puternică este un lucru foarte bun”. El a spus că a vorbit cu „Germania și cu majoritatea țărilor mari”.
„Sunt foarte entuziasmați de acest lucru, își doresc ca [acest război să se termine] și sunt dispuși să meargă foarte departe ”, a spus el.
Trump a mai spus că vorbește „mult” cu Putin, dar imediat după discuțiile „frumoase” cu el, Rusia bombardează Ucraina.
„Vorbesc mult cu el despre cum să realizez acest lucru și întotdeauna închid și spun: «Ei bine, a fost un apel telefonic frumos», iar apoi rachete sunt lansate asupra Kievului sau a altui oraș. Și după ce se întâmplă asta de trei sau patru ori, îți spui că discuția nu mai înseamnă nimic. Conversațiile mele cu ei sunt întotdeauna foarte plăcute. O conversație foarte plăcută. Și apoi au explodat rachetele în noaptea aceea. Când mă duc acasă, îi spun primei doamne, am vorbit cu Vladimir astăzi, am avut o conversație minunată. Și ea îmi răspunde: „O, într-adevăr? Un alt oraș tocmai a fost lovit.”
Trump nu vrea să spună despre Putin că este un asasin, dar cu siguranță este „un tip dur”.
„Nu vreau să spun că e un asasin, dar e un tip dur”, care i-a „păcălit” și pe foștii președinți americani.
El a spus că speră că Putin va opta pentru „o afacere corectă”, pentru că „știe ce este o afacere corectă” și că este păcat ca Rusia cu „potențialul unei țări atât de grozave să irosească atâția oameni și atâția bani”.
Actualizare 18:30 - Trump confirmă acordul pentru „cel mai bun echipament militar” pentru NATO și Ucraina
În ceea ce privește Ucraina și NATO, Trump confirmă că a fost de acord cu un acord pentru trimiterea de arme către Ucraina și a spus că SUA produc „cel mai performant echipament militar din lume”.
Noul echipament va fi fabricat pentru NATO și va fi disponibil pentru a fi trimis mai departe în Ucraina.
„Fabricăm cele mai bune echipamente, cele mai bune rachete, tot ce e mai bun, națiunile europene știu asta și am făcut o înțelegere astăzi. Națiunile europene știu asta și am făcut o înțelegere astăzi, despre care îl voi ruga pe Mark [Rutte] să vorbească, dar am făcut o înțelegere astăzi prin care le vom trimite arme, iar ei vor plăti pentru ele. Noi, Statele Unite, nu vom face nicio plată, nu vom cumpăra, dar vom fabrica, iar ei vor plăti pentru asta.”
Actualizare 18:10 - Președintele Donald Trump a anunțat că este „foarte nemulțumit de Rusia" și că va impune „tarife grele” Rusiei dacă nu există un acord de pace în „50 de zile".
Anunțul a fost făcut în Biroul Oval, unde l-a primit luni pe șeful NATO, Mark Rutte.
Știrea inițială
Emisarul special al SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev. Zelenski a scris apoi pe rețelele de socializare că au avut o conversație „productivă” despre „calea către pace și ce putem face împreună pentru a o apropia”.
„Aceasta include consolidarea apărării aeriene a Ucrainei , producția comună și achiziționarea de arme de apărare în colaborare cu Europa. Și, bineînțeles, sancțiuni împotriva Rusiei și a celor care o ajută.”
„Sperăm într-o conducere a SUA, deoarece este clar că Moscova nu se va opri decât dacă ambițiile sale nerezonabile sunt temperate prin forță”, a adăugat el.
El a încheiat mulțumindu-le lui Kellogg, Trump și poporului american pentru sprijinul acordat.
Întâlnirea are loc înainte de „declarația majoră” pe care președintele american Donald Trump a anunțat că o va face privind abordarea Washingtonului față de Rusia.
„Am discutat despre calea către pace și ce putem face practic împreună pentru a o apropia. Aceasta include consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, producția comună și achiziționarea de arme de apărare în colaborare cu Europa”, a scris Zelenski într-o postare pe X.
„Și, bineînțeles, sancțiuni împotriva Rusiei și a celor care o ajută”, a spus el, adăugând că „este clar că Moscova nu se va opri decât dacă ambițiile sale nerezonabile sunt ținute sub control prin forță”.
Într-un comunicat emis ulterior de biroul președintelui ucrainean se spune că cei doi au discutat despre „atacurile masive” ale Rusiei asupra civililor și infrastructurilor, consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, „situația generală de pe front” și „nevoile” soldaților ucraineni.
„Președintele a confirmat disponibilitatea Ucrainei de a achiziționa arme americane, în special sisteme de apărare aeriană.
Părțile au discutat, de asemenea, despre producția comună de drone, posibilitatea achiziționării directe de drone ucrainene de către Statele Unite și potențialul achiziționării de arme în cooperare cu partenerii europeni.
Volodimir Zelenski și Keith Kellogg au abordat, de asemenea, perspectivele unui armistițiu, necesitatea de a crește presiunea asupra Rusiei și pașii comuni pentru realizarea unei păci juste și durabile.
O atenție deosebită a fost acordată sancțiunilor, inclusiv proiectului de lege bipartizan al senatorilor Lindsey Graham și Richard Blumenthal, care a obținut deja sprijinul a peste 80 de senatori.”
Kievul și mai multe orașe din Ucraina au fost supuse unor atacuri aeriene repetate și intense din partea forțelor rusești în ultimele săptămâni, stârnind furia lui Trump și a altor oficiali de la Washington, care au început să se întrebe dacă președintele rus Vladimir Putin dorește să organizeze discuții de pace pentru a pune capăt celui mai lung și mai sângeros conflict din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI