În prezent, în România există o lege care obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor internă la un preț fix clienților, la nivel angro.
După primirea avizului motivat de la Comisie – în care sunt detaliate neregulile privind vânzarea angro a gazelor – România are la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare.
În caz contrat, poate fi trimis Comisia poate decide să trimită cazul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.
În comunicatul de presă prin care a anunțat trimiterea avizului motivat, Comisia spune că prețurile reglementate la nivelul pieței angro la nivelul UE denaturează semnalele de preț și funcționarea eficientă a pieței.
Din acest motiv, măsuri precum cea din România este incompatibilă cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale.
„Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în octombrie 2024. Comisia consideră că măsura legată de stabilirea prețului gazelor naturale restricționează principiile fundamentale ale liberei formări a prețurilor pe piața angro a gazelor naturale, în detrimentul pieței interne și al consumatorilor”, a transmis Comisia.
Avizul motivat de astăzi nu se referă la legalitatea plafonării veniturilor producătorilor de energie electrică din România, care făcea, de asemenea, parte din scrisoarea de punere în întârziere.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.