Vladimir Putin a condus festivitățile de Ziua Victoriei în Piața Roșie alături de președintele chinez Xi Jinping. Putin le-a spus miilor de soldați și celor peste 20 de lideri internaționali că Rusia își amintește lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial.
Vineri, în centrul Moscovei au fost instituite măsuri severe de securitate și restricții.
Înainte de discursul lui Putin și de un minut de reculegere, comandantul trupelor terestre, Oleg Saliukov, a condus 11.000 de soldați în Piața Roșie, inclusiv aproximativ 1.500 dintre soldații care au luptat în Ucraina.
Aceștia au fost apoi salutați de ministrul Apărării, Andrei Belousov.
Putin și-a folosit discursul pentru a lega războiul de invadarea din prezent a Ucrainei și a spus că întreaga Rusie îi este alături în „operațiunea militară specială” intrată deja în al patrulea an.
Putin a insistat că Rusia „a fost și va fi o barieră indestructibilă împotriva nazismului, rusofobiei și antisemitismului” și s-a referit în mod repetat la conducerea „nazistă” a Ucrainei.
Președintele Volodimir Zelenski este evreu și urmaș al unor evrei care au murit în lagărele de concentrare naziste.
De altfel, în primele zile ale invaziei, despre care a pretins că nu există și că Ucraina nu a fost de fapt invadată de Rusia, Putin s-a referit la „operațiunea specială de denazificare” a Ucrainei. Trei ani, Putin a numit însuși războiul dus în Ucraina „operațiune specială”.
„Adevărul și dreptatea sunt de partea noastră”, a spus Putin, insistând că „întreaga țară, societatea și poporul îi sprijină pe participanții” la războiul din Ucraina.
Pentru prima dată la defilarea de Ziua Victoriei a participat o coloană de camioane care au transportat diverse drone de luptă folosite în invazia rusească din Ucraina.
Un armistițiu unilateral de trei zile a fost anunțat de Rusia pentru a cele trei zile de sărbătoare, dar a fost încălcat chiar de Rusia.
Kievul a etichetat armistițiul drept o farsă, acuzând Rusia de lansarea a mii de atacuri de la intrarea în vigoare a acestuia, încă de miercuri noaptea.
Liderul chinez alături de Putin. 100 de soldați chinezi au mărșăluit în Piața Roșie
Rusia a anunțat că 27 de lideri mondiali ar fi prezenți la eveniment, dar numai prezența liderului chinez, Xi Jinping, alături de Putin și cei peste 100 de soldați chinezi care mărșăluiau în Piața Roșie, au ieșit în evidență.
Președintele chinez Xi Jinping a primit un loc de onoare, purtând o panglică portocalie și neagră cu titlul de Sfântul Gheorghe, pe care Rusia o consideră un simbol al gloriei militare, dar care a fost interzisă de mai multe țări vecine.
Televiziunea de stat rusă a vorbit despre relațiile dintre cele două țări ca fiind la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, unite împotriva „Occidentului colectiv”.
Pivotarea Rusiei către est a fost subliniată de contingente militare din Coreea de Nord, Vietnam și Mongolia, deși nord-coreenii nu au mărșăluit în timpul paradei.
Mii de nord-coreeni au luptat împotriva forțelor ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, iar Putin a ținut să-i salute personal pe unii dintre ei în Piața Roșie, îmbrățișând un ofițer decorat.
Kim Jong Un, președintele Coreei de Nord, a vizitat ambasada Rusiei la Phenian pentru a sublinia legăturile tot mai strânse ale țării sale cu Moscova.
Printre oaspeții adunați s-au numărat Luiz Inácio Lula da Silva din Brazilia și președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, alături de președintele sârb, Alexandr Vučić, și Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, singurul lider al Uniunii Europene care a călătorit la Moscova.
Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a precizat anterior că liderii statelor membre ale UE și ai țărilor care aspiră să adere la uniune nu ar trebui să participe la eveniment din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
Serbia este o țară candidată la UE, iar Vučić a declarat că se așteaptă să se confrunte cu consecințe din cauza deciziei sale de a merge la Moscova.
Pentru Putin, prezența președintelui Chinei, Xi Jinping, la Ziua Victoriei este considerată o realizare semnificativă. El a lăudat „poporul curajos al Chinei” în timp ce a adus un omagiu aliaților Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial.
Deși forțele chineze au jucat un rol important în luptele împotriva Japoniei, guvernul din Taiwan a declarat că Beijingul și Moscova au distorsionat istoria.
Taiwanul a declarat că forțele comuniste chineze nu au avut „nicio contribuție substanțială” în război, spre deosebire de guvernul republican al Chinei de atunci, care a fugit ulterior în Taiwan.
Conform relatărilor chineze, Putin și Xi au avut două runde de discuții înainte de paradă, precum și o discuție informală despre războiul din Ucraina.
La paradă s-a alăturat o gamă largă de echipamente militare rusești, inclusiv sisteme de rachete Yars, tancuri și transportoare blindate de trupe. Șase avioane militare Su-25 au survolat apoi Piața Roșie pentru a completa parada.
La festivități au mai fost văzuți regizorul Oliver Stone și actorul Stevean Seagal, simpatizanți ai regimului de la Kremlin.
Pe baza relatărilor BBC și The Guardian
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI