Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: România și Bulgaria au contribuit la tensiunile care au dus la războiul din Ucraina. MAE reacționează


Televiziunea rusească de stat a difuzat un documentar de propagandă la împlinirea a 25 de ani de când Vladimir Putin e președinte al Rusiei.
Televiziunea rusească de stat a difuzat un documentar de propagandă la împlinirea a 25 de ani de când Vladimir Putin e președinte al Rusiei.

Un documentar propagandistic difuzat de televiziunea de stat din Rusia reia declarațiile lui Vladimir Putin de la Conferința de Securitate de la Munchen, din 2007, în care acesta acuza extinderea NATO și amplasarea de baze militare ale alianței pe teritoriile României și Bulgariei. Contextul în care este plasată declarația e legat de războiul din Ucraina și sugerează ce cele două țări au contribuit la tensiunile care au dus la conflict.

Documentarul difuzat de televiziunea Rossiya-1 este realizat de propagandistul Pavel Zarubin, scrie Meduza, și e intitulat „Rusia. Kremlinul. Putin. 25 de ani”.

În filmul de 90 de minute, Putin justifică anexarea Crimeei de către Rusia și invazia pe scară largă a Ucrainei, critică „valorile occidentale”, meditează la cine l-ar putea înlocui într-o zi și spune că „speră” că nu va trebui să folosească arme nucleare.

Despre invadarea pe scară largă a Ucrainei, în 2022, Vladimir Putin spune aceasta s-a produs după ce Moscova „a încercat sincer să rezolve problema Donbasului” prin mijloace pașnice.

Documentarul prezintă declarații de arhivă ale discursului lui Vladimir Putin de la Conferința de Securitate de la Munchen, din 2007, în care președintele Federației Ruse acuza NATO că se extinde prea mult către granițele Rusiei.

„În Bulgaria și România apar așa-numite baze americane avansate ușoare, câte una în fiecare țară. Și avem tot dreptul să ne întrebăm deschis: împotriva cui are loc această extindere?”, spunea atunci Putin.

Secvența de la Conferința de Securitate din 2007 este urmată de comentariile actuale ale președintelui Putin.

„Acesta este mesajul pe care am vrut să-l transmit partenerilor și colegilor noștri, în speranța că ne vor asculta și își vor corecta atitudinea față de Rusia. Dar, din păcate, nu am fost ascultați. Adică au auzit, dar nu au reacționat cum se cuvine. În cele din urmă, asta a dus la evenimentele tragice de astăzi din Ucraina”, a spus președintele rus.

Documentarul „Rusia. Kremlinul. Putin. 25 de ani” a fost difuzat la o oră de maximă audiență, cu ocazia împlinirii a 25 de ani, pe 7 mai 2025, de la alegerea lui Vladimir Putin ca președinte.

MAE reacționează: Aderarea la NATO reprezintă voința suverană a României

Ca reacție la afirmațiile din documentarul rusesc, Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a transmis că aderarea la NATO a României s-a realizat prin „voința suverană” a cetățenilor români și a națiunilor Aliate.

Mai mult, arată un comunicat MAE, „apartenența României la NATO nu reprezintă o amenințare de securitate pentru nimeni. Acest lucru este concret și dovedibil”.

„Președintele Putin folosește aceleași narative cunoscute care au servit ca pretext pentru un război brutal de anexare. Singura țară care amenință securitatea regională în Europa este Federația Rusă, prin războiul ilegal și neprovocat marcat de numeroase crime de război împotriva populației civile din Ucraina și dublat de o campanie rusă de dezinformare și propagandă anti UE și NATO”, mai arată MAE în comunicat.

MAE mai adaugă că România va continua „să își apere interesele de securitate în deplină suveranitate din dubla sa calitate de Aliat NATO și stat membru al UE”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG