Anunțul a fost făcut miercuri de ministra Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu.
Programul Rabla Auto 2025 a fost suspendat pe 18 iunie, cu o zi înainte de lansarea sa pentru persoane fizice, iar oprirea sa a fost criticată de asociațiile în domeniu, care au spus că impactul asupra industriei de profil va fi unul „dezastruos”.
Programul, început în 2005, are un rol esențial în achiziționarea mașinilor electrice, cele mai multe dintre ele fiind cumpărate astfel.
„Într-un an foarte dificil economic în care trebuie tăiate 30 de miliarde de lei, am reuşit să salvăm programul Rabla persoane fizice. În ultimele zile am primit sute de întrebări şi am vrut să mă asigur, înainte de a da orice răspuns, că am toate cifrele. Da, vom lansa programul Rabla persoane fizice în perioada următoare, cu un buget de 200 de milioane de lei. Asta pentru că înţelegem cu toţii ce investiţii au fost făcute, că oamenii au dat deja avans şi noi trebuie să gândim măsuri care să ţină cont şi de impactul în economie”, a anunţat Diana Buzoianu pa pagina sa de Facebook.
Ea a spus că anul viitor va fi făcută și o analiză a eficienței tuturor programelor Administrației Fondului de Mediu (AFM) asupra reducerii emisiilor. „Viziunea noastră trebuie, pe termen mediu şi lung, să se schimbe de la vouchere, la programe naţionale cu impact pe mediu cuantificabil clar”.
Regândit va fi și programul de înlocuire a mașinilor vechi, a spus ministra într-un interviu acordat RFI.
„Nu există astăzi nici măcar o singură analiză de impact al programului Rabla. Pe termen lung, eu mi-aș dori ca AFM-ul să ajungă să fie de fapt o instituție care gândește programe naționale, nu vouchere”, a declarat Buzoianu.
Ea a semnalat discrepanțele între valoarea vocherelor pentru o mașină plug-in, una termică și una electrică, de la 10.000 la 37.000 de lei și a spus că aceste programe ar trebui să ajute „oamenii care cu adevărat au nevoie de astfel de ajutoare”.
„Pentru persoane care își permit mașini de zeci de mii de euro nu mai avem posibilitatea anul acesta să oferim vouchere de 37.000 de lei, ele vor scădea, dar e o veste bună că reușim să salvăm parte din program”, a declarat ministra Mediului.
Ea a semnalat efectul „invers” pe care l-a avut până acum programul rabla, „un program de mediu, dar care crește consumul tot pe mașini individuale”.
Deși a fost gândit pentru a ajuta industria de profil și pe oamenii care-și doresc achiziționarea unei mașini noi, paradoxal, a fost încurajată achiziția de mașini vechi, care au fost aduse în România pentru a putea fi vândute și apoi transformate în vouchere.
O altă scăpare a programului este și faptul că nu ține cont de veniturile pe care le au oamenii, a semnalat ministra, care a spus că-și dorește ca AFM să devină o instituție care gândește programe naționale, nu de vouchere.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI