Linkuri accesibilitate

Profesorul Dacian Cosmin Dragoș, de la Babeș-Bolyai, numit judecător al Curții Constituționale de președintele Nicușor Dan


Președintele Nicușor Dan l-a numit marți judecător la Curtea Constituțională a României (CCR) pe profesorul Dacian Cosmin Dragoș de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Dragoș este profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și conducător de doctorat la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

Mandatul său la CCR va fi de 9 ani începând cu data 13 iulie 2025.

Președintele Nicușor Dan a semnat marți, 8 iulie, decretul de numire a profesorului Dacian Cosmin Dragoș la CCR. El numește trei din cei nouă judecători ai Curții Constituționale. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei din 3 în 3 ani.

Într-un scurt CV făcut public de Administrația Prezidențială, se spune că profesorul Dacian Cosmin Dragoș este o personalitate recunoscută în domeniul dreptului administrativ și european, beneficiar al prestigioasei burse europene Marie Curie, la Michigan State University (2005-2006) și expert al Băncii Mondiale în domeniul achizițiilor publice (2020-2023).

„Cu o activitate remarcabilă academică și de cercetare și o contribuție consistentă în elaborarea proiectului Codului de procedură administrativă (2006-2008 și 2020-2021) și a Codului Administrativ (2010-2011), profesorul Dragoș a fost implicat în proiecte naționale și internaționale privind reforma administrației publice și statul de drept, și este cunoscut pentru pozițiile sale echilibrate și fundamentate științific”, se spune în comunicatul emis marți de Cotroceni.

Dacian Cosmin Dragoș a fost timp de 3 ani expert juridic în echipa României în litigiul arbitral Roșia Montană și în alte litigii arbitrale.

Profesorul Dacian Cosmin Dragoș
Profesorul Dacian Cosmin Dragoș

În perioadele 2016-2017 și 2020-2023 a fost președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

„Prin această nominalizare, Președintele României reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției”, se mai spune în comunicatul citat.

Mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale a României expiră pe 13 iulie 2025: Marian Enache - președinte interimar al CCR, Livia Stanciu și Attila Varga.

Potrivit negocierilor din Coaliție, PSD și UDMR trebuie să propună fiecare câte un judecător la CCR, numirile făcându-se prin votul Camerei Deputaților și Senatului.

Pe lângă Camera Deputaților și Senat, și Președintele României trebuie să desemneze un judecător pentru CCR.

Până acum au mai fost numiți Mihai Busuioc, propunerea PSD din partea Senatului, și Csaba Asztalos, fostul șef al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), propus de UDMR, din partea Camerei Deputaților.

Busuioc este fost șef al Curții de Conturi, iar numirea sa a fost contestată la CCR dar judecătorii CCR au considerat că numirea sa nu încalcă Constituția.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG