Premierul a semnat și un memorandum în care le cere ministerelor „o analiză atentă a deplasărilor externe care urmează să fie efectuate de personalul din aceste structuri și din instituțiile subordonate sau aflate în coordonare”, transmite Executivul într-un comunicatremis presei marți.
Aceste deplasări „trebuie să fie strict necesare” pentru îndeplinirea atribuțiilor instituționale, realizarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare, precum și pentru promovarea și apărarea intereselor României, mai spune Guvernul.
Dacă aceste deplasări se fac, durata lor și numărul persoanelor care pleacă în delegație va trebui limitat „la minimul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor vizitei”.
De asemenea, ministerele au obligația ca, pentru fiecare deplasare, să transmită un memorandum pe care să-l aprobe chiar premierul și Secretariatul General al Guvernului, cu cel puțin 5 zile înainte de data începerii deplasării.
România se află în plină procedură de corectare a deficitului bugetar, după ce premierul a prezentat luni, în Parlament, pachetul de reducere a sa, pentru a nu risca pierderea accesului la fondurile europene.
Marți, România a scăpat momentan de recomandarea miniștrilor de finanțe din UE (ECOFIN) de a iniția procedura de suspendare a fondurilor europene, după ce a adoptat rapid o serie de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.
În schimb, Consiliul Afaceri Economice și Financiare al UE (ECOFIN) recomandă României să înăsprească într-o măsură considerabilă politica bugetară pentru a se asigura că nivelul cheltuielilor nete nu se abate de la traiectoria corectivă prevăzută în procedura aplicabilă deficitelor excesive și pentru a consolida poziția externă.
Guvernul trebuie să se încadreze într-o creștere a cheltuielilor nete de 2,8% în acest an și să încheie procedura de deficit excesiv până în 2030.
Prin urmare, România ar trebui să ia măsuri eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru a-și reduce deficitul până la 15 octombrie 2025 și să pună capăt Procedurii de Deficit Excesiv (PDE) până în 2030.
România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană: peste 9,3% din PIB.
„Așa cum am mai spus, pentru fiecare 100 de lei încasați, statul a cheltuit 132 lei, iar pentru asta România s-a împrumutat și se împrumută scump în fiecare zi pentru a funcționa. Acest lucru trebuie să se oprească, altfel ne așteaptă așa numitul „junk”, respectiv titlul de „țară nerecomandată pentru investiții”, așa cum este definit de agențiile de rating”, a spus premierul luni, la prezentarea pachetului fiscal de reducere a deficitului în Parlament.
România ar deveni o țară nefrecventabilă economic, ocolită de investitori și lipsită de oportunități pentru cetățeni, a atras atenția premierul.
El a promis reducerea la maximum a cheltuielilor și un pachet fiscal care vizează, de data aceasta, reducere privilegiilor, după ce inițial a impus taxe și impozite mai mari și impozitarea pensiilor de peste 3.000 de lei.
„Până la a ne atinge dezideratul de prosperitate, rațiunea și pragmatismul ne îndeamnă să vedem urgențele noastre”, a avertizat premierul.
El a spus că aproape 40% din deficit este generat de cheltuieli permanente, în special cu salariale, în condițiile în care cheltuielile cu salariile în sectorul public raportat la cei care contribuie la ele se află peste media Uniunii Europene.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI