Actualizare ora 13:30. Guvernul se întrunește de la ora 13:30 pentru a discuta amendamentele aduse de parlamentari la pachetul fiscal.
Ședința Parlamentului în care se va prezenta pachetul de măsuri și va avea loc votul este programată să înceapă de la ora 15:00.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat că pachetul de măsuri pentru care își asumă răspunderea Guvernul are scopul de a menține libertatea economică și accesul la finanțare pe piețele internaționale. O amânare ar fi avut „un impact devastator în toamnă”, a spus Nazare.
„Este vorba, practic, de un demers de recredibilizare a României. E un semnal foarte puternic pe care îl dăm noi, că vrem să avem o abordare complet diferită în modul în care ne gestionăm finanțele publice”.
Alexandru Nazare a recunoscut că măsurile adoptate nu sunt perfecte, dar nu existau alternative reale, având în vedere presiunile bugetare și creșterea deficitului din ultimii ani. El a pledat pentru o schimbare de ritm în administrație și o colaborare mai eficientă cu mediul privat: „Trebuie să schimbăm viteza cu care facem lucrurile”.
În sectorul agricol, ministrul a promis măsuri pentru relansarea creditării și pentru dezvoltarea de noi mecanisme de finanțare: „Nu mai putem cheltui bani fără să știm exact ce impact au”.
Actualizare ora 11:45 - Ședință de Guvern pentru analizarea amendamentelor
Guvernul se reunește luni, de la ora 12:30, în ședință, pentru a analiza amendamentele depuse la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și a stabili forma finală a actului normativ.
„Ședința este dedicată aprobării formei finale a proiectului de lege asupra căruia Guvernul își asumă răspunderea în Parlament, după analizarea amendamentelor depuse de parlamentari”, anunță Biroul de presă al Guvernului.
Noi proteste luni dimineață
Angajații din Casele de Pensii, din Administrația Națională Apele Române și din Ministerul Agriculturii protestează luni față de noul pachet fiscal.
Potrivit Blocului Național Sindical, la Casele de Pensii, protestele au început luni dimineața la ora 8:30.
De asemenea, în fața Ministerului Agriculturii protestează membrii Federației Naționale AgroStar.
Și reprezentanți ai Sindicatului Mureșul din Apele Române protestează în toate sistemele de gospodărire a apelor din țară.
Principalele nemulțumiri ale angajaților sunt:
- Tăierea și plafonarea sporurilor și primelor pentru bugetari, cum ar fi sporul pentru condiții vătămătoare redus de la 1.500 lei brut la 300 lei brut lunar.
- Reducerea unor drepturi salariale acordate angajaților din sectorul public.
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită Guvernului să refacă toate calculele care au stat la baza programului de guvernare cu măsurile de austeritate, pentru a nu distruge România în următoarele 6 luni.
„Transporturile și domeniile conexe aduc 16% din Produsul Intern Brut. La discuțiile cu Ministrul Transporturilor, COTAR a acceptat majorarea Rovinietei, dar ne opunem categoric setului de măsuri nocive pentru economia României. Creșterea simultană a accizelor la carburanți, a prețului poliței RCA, a TVA, a facturilor la utilități vor genera o creștere semnificativă a costurilor transportatorilor”, transmite COTAR.
Confederația susține că salariile șoferilor nu vor putea rămâne la nivelul actual și angajații vor migra către țările în care vor primi salarii mai mari. Acest fenomen, avertizează COTAR, ar urma să cauzeze falimentul multor firme de transport din România.
La rândul lor, sindicatele angajaților de la Senat afirmă că impactul pachetului de măsuri economice pentru care Guvernul îşi asumă luni răspunderea este „un atac ilegal şi cinic”.
„Reducerea brutală a sporurilor pentru condiţii vătămătoare, fără niciun temei legal sau consultare, reprezintă un abuz grav de putere şi o sfidare a principiilor statului de drept”, transmit sindicaliștii, avertizând că vor iniţia toate demersurile legale care pot ajunge în final la un blocaj instituţional.
Sporurile legale, de până la 15% din salariul de bază, au fost reduse la 300 lei brut.
„Salariile personalului din Parlament sunt printre cele mai mici din administrația publică centrală în ciuda nivelului ridicat de responsabilitate, iar scăderea sporurilor, inclusiv indemnizaţia de hrană, ne-ar situa la cele mai mici salarii din sistemul public”, arată sindicaliștii de la Senat, potrivit News.ro.
Măsurile propuse de guvernul Bolojan
Pachetul fiscal pentru care guvernul Bolojan își asumă răspunderea include următoarele măsuri:
- Reaşezarea TVA pe două praguri:
- cota generală crește de la 19% la 21%,
- cota redusă de 11% - se aplică pentru medicamente, alimente și HoReCa.
- Creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%.
- Majorarea accizelor la alcool, tutun și combustibil cu 10%.
- Înghețarea majorărilor pensiilor și salariilor din sectorul public în 2026.
- Introducerea contribuției la sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii peste 3.000 de lei.
- Impozit suplimentar pe profiturile băncilor. Acesta ar urma să crească de la 2% la 4%.
- Majorarea impozitului pe veniturile din jocuri de noroc. Inițial s-a avansat o cotă de 10%, dar ulterior au apărut pubic informații că nivelul final încă se negociază.
- Plata a 2.430 de lei anual pentru asigurarea de sănătate pentru coasigurați sau asigurați din oficiu.
Potrivit Guvernului, aceste măsuri ar genera venituri suplimentare de 9,5 miliarde de lei și ar reduce cheltuielile cu 1,2 miliarde de lei în 2025. Pentru jocurile de noroc, statul ar putea încasa 1,3-1,5 miliarde de lei suplimentar față de cele 5 miliarde colectate anul trecut.
Ședința de vot în parlament va începe la ora 15:00.
Principalele măsuri anunțate de premierul Ilie Bolojan:
Creșterea veniturilor:
- TVA va fi reașezat la două cote: 21% și 11% (aici vor rămâne medicamentele, alimentele, serviciile publică de apă și canalizare, apa, cărți, lemnele de foc și industria termică);
- creșterea accizelor cu 10% la alcool, combustibil, tutun;
- creșterea numărului de contributori la Casa Națională de Sănătate. Vor plăti CASS de 10% și la pensiile de peste 3.000 de lei. De asemenea, se vor elimina unele excepții de la plata CASS. De la puțin peste șase milioane, numărul de contributori ar trebui să ajungă la opt milioane de contributori
*toate de mai sus se vor aplica de la 1 august
- taxarea suplimentară a capitalului. Majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% (asta de la 1 ianuarie 2025);
- taxarea suplimentarea a băncilor;
- suprataxare a tuturor câștigurilor din jocurile de noroc: creștere cu 30% a încasărilor statului.
Reducerea cheltuielilor:
- măsură temporară: în 2026: pensiile și salariile din sectorul public vor rămâne plafonate;
- creșterea normei didactice cu două ore pentru cadre didactice;
- reforma burselor: vor rămâne burse de merit într-un număr limitat și cele sociale doar pt familii defavorizate
Procedura parlamentară
Potrivit Constituției, asumarea răspunderii permite adoptarea rapidă a legii, fără dezbatere sau vot în Parlament. Opoziția are trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură și ar avea nevoie de 233 de voturi din 465 pentru a demite Guvernul și a respinge proiectul.
Dacă moțiunea împotriva guvernului este respinsă, legea se consideră adoptată, dar poate fi contestată la CCR sau trimisă spre reexaminare de președinte.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, mai prevede Constituția.
Parlamentarii au avut termen până luni, ora 8:00, pentru a depune amendamente, analizate într-o ședință de Guvern înainte de asumarea răspunderii.
Coaliția guvernamentală (PSD-PNL-USR-UDMR) are 294 de voturi în Parlament, plus 17 deputați ai minorităților naționale, asigurând o majoritate matematică clară.
Opoziția (AUR, SOS România, POT) are, în total, 134 de voturi. De asemenea, există trei senatori SOS România și 18 parlamentari neafiliați, insuficienți pentru a influența rezultatul.
Sindicatele protestează și fac propuneri
Sindicaliștii de la Sanitas, dar și cei din Educație vor protesta luni în fața Parlamentului, nemulțumiți de măsurile fiscale propuse de Guvern în pachetul pe care își angajează răspunderea.
„Federația Sanitas va fi luni, în intervalul 11:00 - 13:00, în Parcul Izvor, alături de alte federații sindicale din sistemul bugetar! Protestăm față de măsurile de austeritate care lovesc în membrii noștri! Acesta este doar începutul”, au anunțat reprezentanții Federației Sanitas.
La rândul lor, sindicaliștii din Educație vor manifesta luni la Parlament împotriva măsurilor propuse de Guvern.
„După cum văd că stau lucrurile, este foarte probabil ca în 8 septembrie deschiderea anului școlar să fie în stradă în București și în toate orașele din România. În premieră în ultimii 35 de ani facem o altă deschidere. Profesorii sunt cu elevii în stradă”, afirma vinerea trecută președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu.
Protestele sindicale vin după ce Blocul Național Sindical a cerut introducerea unor amendamente la proiectul guvernului, despre care consideră că vine cu măsuri excesive, în special pentru categoriile vulnerabile:
- Majorarea TVA limitată la 20%, în loc de 21%.
- Păstrarea asigurărilor de sănătate pentru șomeri și beneficiarii de venit minim garantat.
- Reducerea subvențiilor pentru partidele politice și a sumelor forfetare acordate parlamentarilor.
De asemenea, studenții au organizat proteste față de reducerea fondurilor pentru bursele școlare și limitarea facilităților de transport.
În 2026, reducerile de 90% la transportul interurban vor fi acordate doar între localitatea de domiciliu și cea a universității, iar reducerile la transportul local se vor aplica doar în orașul instituției de învățământ.
De cealaltă parte, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a declarat că după anunțarea măsurilor de reducere a deficitului bugetar, dobânzile la care se împrumută România au început s scadă, ceea ce sugerează o creștere a încrederii investitorilor în capacitatea guvernului de a a-și gestiona datoria.
Miza pachetului fiscal
Adoptarea măsurilor fiscale și supunerea lor votului în Parlament prin asumarea răspunderii vine în contextul în care România riscă declanșarea unor proceduri care conduc la tăierea unor fonduri europene de coeziune și din PNRR, esențiale mai ales pentru proiectele de investiții.
Pe 8 iulie 2025 are loc o ședință a Consiliului ECOFIN, care poate aproba declanșarea unor proceduri de sancționare a României pentru deficit bugetar excesiv.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a lăsat un deficit bugetar record de 9,3%
Măsurile fiscale pentru care guvernul Bolojan își asumă răspunderea în Parlament fac parte dintr-un prim pachet de măsuri dintr-o serie de trei anunțată de Executiv.
Al doilea pachet, care ar urma să fie adoptat până la toamnă, tot prin asumarea răspunderii, ar viza reforma pensiilor speciale, reorganizarea companiilor de stat și a administrației locale.
De asemenea, ar exista și un al treilea pachet de măsuri care să completeze primele două și va include o combinație de măsuri care să crească veniturile la buget, să reducă cheltuielile și să reeșaloneze unele investiții.
Detalii concrete despre conținutul exact al celui de-al treilea pachet nu au fost încă publicate.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.